Όταν οι έφηβοι προσφέρουν

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έφηβοι κινητοποιήθηκαν εθελοντικά υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Ο Δημήτρης οργάνωσε εκστρατεία crowdfunding για τις ανάγκες του νοσοκομείου Κεφαλονιάς, πραγματοποιώντας τον γύρο του νησιού με κανόε καγιάκ.

Από την Ιωάννα Φωτιάδη

Στους δύσκολους μήνες της καραντίνας, κάποιοι έφηβοι άφησαν στην άκρη τα δικά τους προβλήματα και εστίασαν σε εκείνα της υπόλοιπης κοινωνίας. Αφουγκράστηκαν όσους ζητούσαν βοήθεια, βρήκαν ευφάνταστους τρόπους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους και με τη σειρά τους ζήτησαν τη διαμεσολάβηση του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Δεσμός», προκειμένου η προσπάθειά τους να ολοκληρωθεί παρά τους ισχύοντες περιορισμούς.

«Το 2019 είχε χρειαστεί να νοσηλευθώ στο νησί, αλλά δεν κατέστη δυνατό και γι’ αυτό διακομίστηκα με C-130 στο νοσοκομείο του Ρίου» αναφέρει στην «Κ» ο 14χρονος Δημήτρης Βερούτης, που ζει στην Κεφαλονιά. «Γνώριζα, λοιπόν, ότι το νοσοκομείο του νησιού έχει αρκετές ελλείψεις – μία εξ αυτών είναι η απουσία κλειστών θερμοκοιτίδων, που είναι τόσο απαραίτητες στα νεογνά». Ο 14χρονος Κεφαλονίτης γνώριζε τις υλικές ανάγκες τόσο του νοσοκομείου όσο και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυροσβεστών Κεφαλονιάς, της οποίας είναι νέο μέλος. «Χρειαζόμαστε στολές και καύσιμα…». Για να συνεισφέρει, ο Δημήτρης έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο – να ξεκινήσει μια εκστρατεία crowdfunding μέσω του «Δεσμού» πραγματοποιώντας τον γύρο του νησιού με κανόε καγιάκ.

Πηγή έμπνευσης ο προπονητής του Γ. Ποταμιάνος, ο οποίος κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα, προκειμένου να προμηθευτεί το νοσοκομείο θερμοκοιτίδα ανοιχτού τύπου. Για τέσσερις μήνες έκαναν εβδομαδιαίες προπονήσεις, διανύοντας την επιθυμητή ημερήσια απόσταση (περί τα 30 χλμ.), δοκιμάζοντας τις αντοχές του καγιάκ με τον άνεμο κόντρα και πρίμα, ενώ έκαναν και προσομοιώσεις διάσωσης. Η αποστολή περιελάμβανε εκτός από τον μαθητή και τον δάσκαλό του, άλλους δύο ενήλικους φίλους, γνώστες καγιάκ. Η ομάδα διανυκτέρευε κάθε μέρα και σε άλλη παραλία. Με το σακίδιο και τον υπνόσακό του ο Δημήτρης είχε την ευκαιρία να ζήσει ως κατασκηνωτής στον Κατελειό, στην Αντίσαμο, στο Φισκάρδο, στην Αγία Κυριακή, στους Πετανούς και στα Λέπεδα. «Εχασα τρία κιλά, έμεινα με αφόρτιστο κινητό, τράφηκα με ξηρά τροφή», περιγράφει ο ίδιος στην «Κ» την πολυεπίπεδη επιτυχία του εγχειρήματος, που κινητοποίησε την τοπική κοινωνία και όχι μόνον, αφού δωρεές έγιναν ακόμα και από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

otan-oi-efivoi-prosferoyn0

Ο 14χρονος Δημήτρης έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο: να ξεκινήσει εκστρατεία crowdfunding για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς, πραγματοποιώντας τον γύρο του νησιού με κανόε καγιάκ. Η ομάδα διανυκτέρευε κάθε ημέρα σε άλλη παραλία.

Στόχος της προσπάθειας ήταν να συγκεντρωθούν 15.000 ευρώ και τελικά το συγκεντρωθέν ποσό έφτασε τα 17.800. Η Κεφαλονιά αναγνώρισε στον έφηβο μαθητή έναν άνθρωπο με πείσμα και θέληση, ο δε Δημήτρης γνώρισε άγνωστες πτυχές του τόπου του. «Οντας στη θάλασσα πλάι στον προπονητή μου, που είναι πλέον και καλός μου φίλος, άκουσα από μια ιστορία για κάθε πλευρά του νησιού, αλησμόνητο θα μου μείνει το κανόνι του Β΄Π.Π. στον βυθό της θάλασσας, που διακρίναμε από την επιφάνεια του νερού».

Στις αρχές Νοεμβρίου, η 16χρονη Μαίρη Καραμητσάνη είχε αποφασίσει να δώσει σάρκα και οστά στις προτροπές που είχε από το σχολείο της για εθελοντική δράση και απευθύνθηκε στον «Δεσμό». Από κοινού με άλλες πέντε φίλες και συμμαθήτριες ξεκίνησε να βγάζει από τις ντουλάπες του σπιτιού όσα ρούχα δεν θα χρησιμοποιούσαν και προέτρεψε και άλλους να της φέρουν ρούχα και παπούτσια που δεν ήθελαν, τα οποία προσωρινά αποθήκευε στο γκαράζ. «Πολλά ήταν παιδικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και ρούχα δικών μας, που είχαν πρόσφατα “φύγει”» διευκρινίζει η ίδια, που μαζί με τη Μαριλένα, τη Στέλλα, τη Μάρη, τη Φάνη και την Κατερίνα άρχισαν να ξεχωρίζουν τα ρούχα ανά είδος και νούμερο, να τα πλένουν, να τα σιδερώνουν και να τα συσκευάζουν. «Αξιοποιήσαμε λίγο από τον χρόνο που μας είχε απελευθερώσει η καραντίνα», σημειώνει. «Τελικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα παραδώσαμε στον “Δεσμό” είκοσι μεγάλες κούτες, που με τη σειρά του τα έδωσε σε έχοντες ανάγκη». Εχοντας πλέον αποκτήσει τεχνογνωσία, οι έξι έφηβες ξεκίνησαν την ίδια διαδικασία με βιβλία, μόλις τελείωσαν με τις εξετάσεις του Ιανουαρίου. «Συλλέξαμε πάνω από 800 βιβλία, τα οποία χωρίσαμε σε εφηβικά, ξενόγλωσσα, παιδικά και ενηλίκων, τα οποία δωρίσαμε στα μέσα Απριλίου», θυμάται η Μαίρη. «Είναι κρίμα κάποιοι να έχουν βιβλία που δεν διαβάζουν και άλλοι να θέλουν να διαβάσουν και να μην έχουν».

Ανταπόκριση

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου επικοινώνησαν με τον “Δεσμό” αρκετοί άνθρωποι που επιθυμούσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, ανάμεσά τους και αρκετοί έφηβοι», διηγείται στην «Κ» η κ. Λένα Παπαλεξοπούλου, αντιπρόεδρος του «Δεσμού», του μη κερδοσκοπικού σωματείου που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για την κοινωνική προσφορά. «Θέλοντας να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική δημιουργήσαμε τη δράση Teens for Teens», συμπληρώνει η ίδια. Από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά έξι ομάδες εφήβων.

Πηγή