Εκπαιδευτικές δράσεις στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας «Παραδοσιακή Ιαπωνική μουσική: γνωριμία με τα κρουστά Taiko και το πνευστό Shakuhachi»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων “Ημέρες Λευκάδιου Χερν” που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο στις  26 και 27 Ιουνίου 2021, προγραμματίζεται να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για το κοινό, για μια γνωριμία με παραδοσιακά ιαπωνικά μουσικά όργανα. Θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά σεμιναριακά εργαστήρια κρουστών Taiko και πνευστών Shakuhachi. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλες τις ομάδες κοινού και δεν προαπαιτείται ιδιαίτερη γνώση ή δεξιότητα. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για το κοινό.

Δηλώσεις συμμετοχής: 26450-26635

Πρόγραμμα σεμιναρίων-εργαστηρίων

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Εργαστήρι “Taiko Drum: η εναρμόνιση των αντιθέτων”
Διδάσκων: Νίκος Σουλιώτης.
Χώρος:  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας
Ώρες: 5.30 – 7.00μμ και 7.00 -8.30μμ (2 τμήματα)

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Εργαστήρι «Γνωριμία με το Ιαπωνικό πνευστό Shakuhachi»
Διδάσκων: Γεράσιμος Δημοβασίλης
Χώρος:  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας
Ώρες: 6.00 – 7.00 μμ

Τα  Taiko drums

Το Taiko αν και βασίζεται στην παραδοσιακή ιαπωνική μουσική, είναι ένα σύγχρονο παγκόσμιο μουσικοκινητικό ρεύμα, με εσωτερικές προεκτάσεις. Η ιδιαίτερη  τεχνική που συνδυάζει κίνηση, φωνή και μουσική και καταφέρνει να οπτικοποιήσει τον ήχο με κίνηση και λόγο, συντονίζει το άτομο σε μια στάση ζωής προσανατολισμένη στην ισορροπία και την αρμονία σώματος και πνεύματος, ενώ βάσει σύγχρονων ερευνών θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η πειθαρχημένη εξάσκηση και η πνευματική επαγρύπνιση που απαιτούνται, συνδιάζονται με την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος,  την ανιδιοτελή προσφορά και την ενσυναίσθηση. Αξιοσημείωτη είναι η ευρεία χρήση του για θεραπευτικούς σκοπούς σε άτομα με ειδικές ανάγκες, νοητική ανεπάρκεια, κινητικές δυσκολίες, αυτισμό, σύνδρομο Down, υπερήλικες, κ.λ.π.. To Τaiko drumming είναι ένα δυναμικό μείγμα ρυθμού, ενθουσιασμού, κίνησης, σωματικής εκγύμνασης και έμπνευσης που ενεργοποιεί σώμα, ψυχή, μυαλό και πνεύμα. Μια δυνατή εμπειρία όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα από το μουσικό ταλέντο, την ηλικία ή τη φυσική ικανότητα, που χαρίζει βαθιά χαλάρωση. Προάγει την προσωπική ανάπτυξη, την αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και τον αυτοσεβασμό, ενώ ενισχύει τη θέληση, την αποφασιστικότητα, την φυσική αντοχή και προτρέπει στην ενεργητική ακρόαση. Συνδέει ενεργητικά την ομάδα, εμπνέει τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή του άλλου, τη συναδελφικότητα, τον κοινό συντονισμό σε ένα σκοπό, την αμοιβαιότητα, την επικοινωνία.

Το Πνευστό Shakuhachi

Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών Κομουσό του Ρινζάι Ζεν, ενώ παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Meiji, η χρήση του οργάνου έπαψε να επιτρέπεται αποκλειστικά στους μοναχούς Κομουσό και από τότε χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια. Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο. Το ρεπερτόριο των μοναχών Κομουσό έχει διασωθεί δια μέσου των αιώνων και χρησιμοποιείται σήμερα για διαλογισμό, χαλάρωση και θεραπεία.

Οι δάσκαλοι

Ο Γεράσιμος Δημοβασίλης από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική μέσω ποικίλων μουσικών οργάνων όπως φλάουτο, άρπα, κιθάρα, κρουστά, synthesizer κοκ και ήδη από την εφηβεία συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές. Παράλληλα με τις μουσικές του αναζητήσεις ξεκίνησε την εκμάθηση του Ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi το 2002 και ειδικεύτηκε στο παραδοσιακό ρεπερτόριο Honkyoku, μαθητεύοντας με καταξιωμένους δασκάλους όπως οι Kiku Day, Kaoru Kakizakai, Keisuke Zenyoji, Seiun Saruta, Tony Clark κ.α. Από το 2011 εστιάζεται αποκλειστικά στο παλαιότερο στυλ του οργάνου, Kinko Ryu και μαθητεύει με το δάσκαλο Gunnar Jinmei Linder, διευρύνοντας το ρεπερτόριό του σε Honkyoku αλλά και σε Jiuta Sokyoku κομμάτια. Σήμερα  κατέχει το δίπλωμα Jun Shihan της σχολής Chikumeisha, σχολή του National Living Treasure, Yamaguchi Goro.
Από το 2016 έχει παρουσιάσει πολλές φορές το Shakuhachi στο Ελληνικό κοινό, είτε μέσα από συναυλίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, είτε μέσα από εργαστήρια, στα οποία εκτός από ιστορικά και κατασκευαστικά στοιχεία για το όργανο, δίνει την δυνατότητα στους ακροατές να παίξουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο και δυσεύρετο όργανο. Παράλληλα, χρησιμοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του shakuhachi εκτός από τον προσωπικό του διαλογισμό και σε συνεδρίες ηχοθεραπείας. Από το 2016 είναι μέλος του συγκροτήματος Ιαπωνικών κρουστών Αtene Daiko και έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει μουσική συνδυάζοντας τα δυο αυτά παραδοσιακά όργανα της Ιαπωνίας. Εκτός από την ενασχόλησή του με το shakuhachi δραστηριοποιείται ως μουσικός και πολιτικός μηχανικός, διδάσκει Τάι Τσι, ενώ ασχολείται με την ηχοθεραπεία και το Ζεν διαλογισμό.

Νίκος Σουλιώτης

Σπουδάζει Taiko από το 2013 στην Αθήνα, το Λονδίνο, την Ιαπωνία και το Αμβούργο με μερικούς από τους μεγαλύτερους δάσκαλους-sensei παγκοσμίως: Liz Walters, Kurumaya Masaaki, Art Lee, Masaru Tsuji, Eiitsi Saito, Soji Kameda, PJ Hirabayashi, Shogo Yoshii, Jonathan Kirby, Fumi Tanakadate, Bruce Mui Ghent. Έχει δημιουργήσει και είναι υπεύθυνος του συγκροτήματος και της Σχολής Ιαπωνικών (TAIKO) κρουστών ΑΤΕΝE DAIKO – ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, σε συνεργασία με την sensei Liz Walters.

Έχει διδαχθεί παραδοσιακά κρουστά – Ελληνικά, Βραζιλιάνικα, Ινδικά, Αραβικά, Μεσογειακά, Λάτιν, Αφρικάνικα κ.α με δασκάλους τους: Λ.Μητρόπουλο, Β.Καρύπη, Ν.Νταρίλα, Ravi Magnifique, G.Velez, Okay Temiz κ.α.

Σπούδασε (2017-2018) θεραπευτικό τραγούδι (μέθοδος Valborg Werbeck-Svärdström), στην Σχολή Αποκάλυψης της Φωνής, γνωστή διεθνώς ως “The School of Uncovering the Voice”

Επίσης έχει σπουδάσει Βυζαντινή-Παραδοσιακή μουσική, Παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς στόν Όμιλο του Σίμωνος Καρρά το 1999-2001 και τον Όμιλο Ελλ.Τεχνών (2007-2009).

Εργάζεται ως μουσικός παραδοσιακών και ethnic κρουστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ως δάσκαλος ρυθμολογίας και κρουστών από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η μουσικο-παιδαγωγική μέθοδος που ακολουθεί στηρίζεται στην παιδαγωγική Waldorf.

Εργάστηκε στους “Άγγελους της Χαράς” (2013-2019) πλαισιώνοντας μουσικά τις θεατρικές παραστάσεις στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής – σε ιδρύματα για παιδιά και ως μουσικός κρουστών σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Επίσης, συντρόφευσε με λύρα και φωνή τα νεογέννητα στο Τμήμα Νεογνών του Αγλαΐα Κυριακού. Έχει αξιοποιήσει τη θεραπευτική πλευρά των ήχων του Τaiko  στο Οικοτροφείο Αργώ για ενήλικους ΑμεΑ, καθώς και στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με εξειδίκευση στην άνοια  “Άκτιος”.

Από το 2008 είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των Φίλων της Παιδαγωγικής Waldorf.