Ταξίδι πολιτισμού στην Κέρκυρα: Στις Βενετσιάνικες διαδρομές και τον Γαλάζιο τάφο – Πώς συμμετέχουμε

O πολιτιστικός πλούτος της Κέρκυρας, φωτογραφία EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Ελάχιστοι τόποι στην Ελλάδα διαθέτουν ένα τόσο πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό απόθεμα όπως η Κέρκυρα.

Tα τελευταία χρόνια η επέλαση του μαζικού τουρισμού, έχει αποστερήσει από τον επισκέπτη το ιδιαίτερο Genius Loci, το μυστικό «Πνεύμα του Τόπου» της ιονικής πρωτεύουσας. Εμπνεόμενοι από το πάθος για εξερεύνηση και θέλοντας να ακολουθήσουμε τα βήματα των ρομαντικών περιηγητών του 19ου αιώνα, προσεγγίζουμε την Κέρκυρα με έναν πρωτότυπο και ιδιαίτερο τρόπο, αποφεύγοντας λόγω των περιορισμών της Covid- 19 τη μαζική είσοδο σε μουσεία και χώρους αλλά και την ίδια στιγμή ανακαλύπτοντας τη συναρπαστική, μυστική πλευρά της, η ομάδα Thessalonki Walking Tours οργανώνει ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Κέρκυρα.

κερκυρα

Η ομάδα Thessalonki Walking Tours οργανώνει ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Κέρκυρα

Οι διαδρομές μας είναι σχεδιασμένες με αυτή τη φιλοσοφία, επιδιώκοντας μια ανάταση της ψυχής και του νου ύστερα από μια μακρά και δύσκολη για όλους μας περίοδο. Αυτό το ταξίδι σηματοδοτεί την επιστροφή μας και την βαθιά επιθυμία μας αυτή την επιστροφή να την μοιραστούμε.

κερκυρα

Ελάχιστοι τόποι στην Ελλάδα διαθέτουν ένα τόσο πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό απόθεμα όπως η Κέρκυρα

Ο Γαλάζιος τάφος στην Κέρκυρα

Αναζητάμε αρχαία ερείπια πνιγμένα μέσα σε πυκνή βλάστηση, προσεγγίζουμε τα απομεινάρια της Βενετικής περιόδου όταν η Κέρκυρα αποτελούσε σημαντική κτήση της Γαληνοτάτης, συναντάμε τους Βρετανούς που προίκισαν το νησί με μοναδικά αρχιτεκτονήματα του νεοκλασικισμού και επισκεπτόμαστε το βαθύσκιο ατμοσφαιρικό κοιμητήριο τους, επισκεπτόμαστε τον Γαλάζιο Τάφο, όπου χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο,

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1916 οι πιο βαριά ασθενείς Σέρβοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο τότε βραχώδες και χωρίς βλάστηση νησί του Βίδο για να είναι απομονωμένοι απ’ αυτούς που ζούσαν στην πόλη. Στη νησίδα γαλλική αποστολή γιατρών έστησε τέσσερις πρόχειρες σκηνές σαν νοσοκομεία. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων επέφερε το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών κυρίως νεοσυλλέκτων. Για τους Σέρβους στρατιώτες το νησί του Βίδο ήταν το «Νησί του Θανάτου».

Οι πρώτοι νεκροί (1200) ενταφιάστηκαν εκεί αλλά το πετρώδες έδαφος του νησιού δεν ευνοούσε τον ενταφιασμό περισσοτέρων καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν συνεχώς. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε οι σωροί των νεκρών στρατιωτών να στοιβάζονται σε γαλλικές βάρκες, να μεταφέρονται μερικά χιλιόμετρα βόρεια του νησιού και να ρίχνονται στο βυθό. Το θαλάσσιο αυτό νεκροταφείο έμεινε γνωστό με την ονομασία “Γαλάζιος Τάφος” (Plava Grobnika). Οπως αναφέρει το corfuland αρκετά χρόνια μετά το πρώτο μνημείο για τους πεσόντες Σέρβους τοποθέτησε το Βασιλικό Ναυτικό του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Πρόκειται για τον πέτρινο σταυρό που βρίσκεται πάνω από το σημερινό Μαυσωλείο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1922 από το βασιλιά Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς.

Παράλληλα επιχειρούμε μία κατάβαση στην άλλη όχθη μεταβαίνοντας στη Νήσο των Νεκρών το ηλιοβασίλεμα.

Το πολιτιστικό αυτό ταξίδι της Thessalonki Walking Tours με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο και την συμβολή της Εύης Καρκίτη, σε συνεργασία πάντα με το Voya Travel αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης με τη μυστική ψυχή της Κέρκυρας, το Genius Loci του μοναδικού αυτού τόπου, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να μας εμπνέει.

Αναχώρηση: Πέμπτη 8 Ιουλίου, 08:00 από το αρχαιολογικό μουσείο. Επιστροφή: νωρίς το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουλίου. Διαμονή: Divani Corfu Palace με πρωινό. Ανώτατο όριο συμμετοχής: 35 άτομα. Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

κερκυρα

Ταξίδι πολιτισμού στην Κέρκυρα

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

«Κέρκυρα: το πνεύμα του τόπου» 8-9-10 και 11 Ιουλίου / H Thessaloniki Walking Tours επιστρέφει και ταξιδεύει στην Κέρκυρα με το Voya Travel

Πηγή