WWF: Υιοθετώντας μια παραλία

Οι ομάδες που θα υιοθετήσουν μια παραλία θα εκπαιδευτούν από το WWF ώστε να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα απορρίμματα σε αυτήν 2-4 φορές τον χρόνο (φωτ. INTIME NEWS).

Γιώργος Λιάλιος

Γεμάτες με απορρίμματα, από αποτσίγαρα και μικρά κομμάτια πλαστικού έως μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, είναι πολλές ελληνικές ακτές. Η συλλογή τους είναι προφανώς απαραίτητη – όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η καταγραφή τους, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Υιοθέτησε μια παραλία», προτρέποντας εθελοντικές ομάδες πολιτών να καταγράφουν τα απορρίμματα σε μια ακτή με συγκεκριμένη διαδικασία σε επαναλαμβανόμενα διαστήματα.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, παρουσιάστηκε χθες. Ξεκίνησε όμως πιλοτικά τον προηγούμενο μήνα, με 22 εθελοντικές ομάδες να έχουν «υιοθετήσει» 26 παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οπως ανέφερε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος αποτυπώματος στο WWF, οι πρώτες 11 καταγραφές έγιναν εντός Απριλίου σε υιοθετημένες παραλίες, από τη Θεσσαλονίκη έως τα Χανιά, δίνοντας μια αρχική εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Κατά μέσον όρο καταγράφηκαν 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση της ακτογραμμής. Οι καταγραφές έδειξαν επίσης πως τα συχνότερα απορρίμματα στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια και τα κομμάτια πλαστικού, τα καλαμάκια και τα μωρομάντιλα. Ο μεγαλύτερος αριθμός απορριμμάτων ανά 100 μ. καταγράφηκε στην παραλία Κλαδισού Χανίων (3.790 τεμάχια), ενώ ο μικρότερος στην παραλία του Αη Γιώργη στη Νάξο (195 τεμάχια).

Στρατηγικός εταίρος του προγράμματος είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ επικοινωνιακά υποστηρίζεται από το μουσικό συγκρότημα Onirama. «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον από πολύ μικρή ηλικία. Για τον λόγο αυτό θα κινητοποιήσουμε τα 20.000 μέλη της προσκοπικής κίνησης και όχι μόνο. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια καθημερινότητα που σέβεται τη φύση και να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερβολική χρήση πλαστικών, ιδίως μιας χρήσης», ανέφερε ο γενικός έφορος των προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας.

Οι ομάδες που θα υιοθετήσουν μια παραλία, θα εκπαιδευτούν από το WWF ώστε να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα απορρίμματα σε αυτήν 2-4 φορές τον χρόνο. Τα δεδομένα θα καταχωρίζονται δημόσια στο adoptabeach.wwf.gr και θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Οπως ανέφερε η ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ, Χριστίνα Ζέρη, η διαδικασία καταγραφής θα διεξάγεται βάσει του κοινώς αποδεκτού πρωτοκόλλου της ευρωπαϊκής ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα.

Οι εκπρόσωποι του WWF αναφέρθηκαν χθες και στο πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση. «Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ενδυναμώσει την ανακύκλωση: να θεσπίσει έναν υψηλό φόρο ταφής απορριμμάτων, να ενισχύσει τη χωριστή διαλογή πόρτα πόρτα. Φοβάμαι ότι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενό του δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Πληθάρας.

Πηγή