Στις πέντε χώρες με τα πιο καθαρά νερά για μπάνιο στην Ευρώπη η Ελλάδα

Η παραλία Καβουρότρυπες στη Χαλκιδική |Intime

Τα νερά της Ευρώπης -θαλασσες, λίμνες και ποτάμια- είναι καθαρά και ασφαλή για τους κολυμβητές, τονίζει η ΕΕ, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει εκδώσει σχετική οδηγία για την προστασία τους

Οπου και να πάει κανείς σε μία  από τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών που έχει η Ελλάδα θα βρει εξαιρετικής ποιότητας νερά επιβεβαιώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καθαριότητα των σημείων για κολύμβηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντάδα των χωρών όπου πάνω από το 95% των σημείων για κολύμβηση έχει εξαιρετικής ποιότητας νερό, μαζί με την Κύπρο (η οποία έχει το απόλυτο 100% καθαρών ακτών), την Αυστρία, τη Μάλτα και την Κροατία.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερά εξαιρετική ποιότητα στα νερά της Ευρώπης,  με το ποσοστό αυτών που παίρνουν την υψηλότερη διάκριση να κυμαίνεται στο 85%.

Αντίστροφα οι μετρήσεις έδειξαν ότι πέρυσι μόλις 1,3% των σημείων στην Ευρώπη για κολύμβηση ήταν κακής ποιότητας. Το ποσοστό μειώνεται τα τελευταία χρόνια δείχνει πάντως ότι τα προβλήματα με τη μόλυνση στο περιβάλλον παραμένουν.

Οι μετρήσεις γίνονται στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως επίσης την Ελβετία και την Αλβανία- και αφορούν την παρουσία βακτηριδίων στο νερό. Τα δύο τρίτα των σημείων για κολύμβηση βρίσκονται στις ακτές των χωρών της Ευρώπης και το υπόλοιπο σε εσωτερικά ύδατα, όπως ποτάμια και λίμνες.

Ο επίτροπος για το περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σχολίασε ότι η υψηλή ποιότητα των νερών για κολύμβηση στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες της Οδηγίας για τα Νερά για Κολύμβηση. Τον Μάιο υιοθετήθηκε επίσης ένα σχέδιο μηδενικής μόλυνσης που θα διατηρήσει τα νερά υγιή και ασφαλή, επισήμανε ακόμη.

Πηγή