Οδικός τουρισμός: Το μεγάλο comeback – Ποιοι προορισμοί γίνονται ανάρπαστοι

Η βραχυχρόνια μίσθωση παίρνει ξανά τα πάνω της μετά από την «παύση» που πάτησε εν καιρώ πανδημίας και την ίδια στιγμή, παράλληλο comeback κάνουν και οι ηπειρωτικοί παραθαλάσσιοι προορισμοί οι οποίοι γίνονται δημοφιλείς όχι μόνο στους ξένους τουρίστες αλλά και στους Έλληνες.

Οικονομικός – υγειονομικά ασφαλής – αυτόνομος: αυτά είναι τα τρία βασικά προτερήματα του οδικού τουρισμού, o οποίος συνεχίζει να κερδίζει έδαφος τον καιρό της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης «δένουν» ιδανικά με το παραπάνω στυλ ταξιδιού.

Όπως εξηγούν στο newsit.gr οι άνθρωποι αυτού του χώρου, το 80% των προκρατήσεων μέχρι στιγμής έχει γίνει από ξένους και το 20% από Έλληνες. Και κάπως έτσι, οι αρχικά «μαγκωμένες» έως και δυσοίωνες προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά έχουν αρχίσει να ανατρέπονται.

Το Ξυλόκαστρο ξαναμπαίνει στον τουριστικό χάρτη

«Υπάρχουν μέρη της Ελλάδας που είναι σαν να τα ανακάλυψαν ξαφνικά όχι μόνο οι ξένοι αλλά και οι πιο νεαροί Έλληνες» λέει στο newsit.gr ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων). Ο κος Χίου μιλάει για περιοχές οι οποίες «επέστρεψαν» (με έμφαση μάλιστα) στον τουριστικό χάρτη, και οι οποίες είχαν να δουν μαζικά κόσμο δεκαετίες ολόκληρες- βλ. για παράδειγμα την Αμαλιάδα αλλά και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας ή τα μέχρι πρότινος «πεσμένα»: Ξυλόκαστρο και Λουτρά Ωραίας Ελένης. Η εγγύτητά τους στην πρωτεύουσα και το γεγονός ότι δεν φορτώνουν τον προϋπολογισμό των διακοπών με το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι σημαντικά προτερήματα.

οδικός τουρισμός

Γιατί βολεύει η βραχυχρόνια μίσθωση εν μέσω πανδημίας

«Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι σε περιοχές όπως οι παραπάνω, όταν πρωτομπαίνουν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το airbnb, αυτά τα σπίτια τα πηγαίνουν γρήγορα πολύ καλά, γιατί ο αλγόριθμος της πλατφόρμας τα προωθεί μιας και έχουν άφθονη διαθεσιμότητα» εξηγεί στο newsit.gr ο κος Χίου και συνεχίζει: «Έτσι γίνονται γρήγορα ‘διάσημα’ και πως να μην γίνονται όταν μπορείς να κλείσεις βίλα που φιλοξενεί έως 8 άτομα με 100 ευρώ τη βραδιά, μέσα στον Αύγουστο; Και είναι μάλιστα και εντυπωσιακό πως και οι ίδιοι οι δήμοι σε όλες τις παραπάνω περιοχές επενδύουν στην τουριστική ανάδειξη των περιοχών τους. Η Καλαμάτα για παράδειγμα ξοδεύει χρήματα για τουριστικές καμπάνιες και βγαίνει κερδισμένη από αυτό».

Την ίδια στιγμή, η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες κάνει τους ταξιδιώτες να προχωρούν άφοβα σε προκρατήσεις στο ρευστό τοπίο της πανδημίας.

«Για τη βραχυχρόνια μίσθωση, η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά συντήρησης. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το καλοκαίρι της επαναφοράς στα επίπεδα του 2019» λέει χαρακτηριστικά ο κος Χίου και τονίζει: «η επάνοδος της πλατφόρμας airbnb αλλά και της agoda, της booking, της homeaway κ.τλ έχει διαφανεί ήδη από τον Μάϊο».

Όσον αφορά τώρα τις προκρατήσεις για Ιούνιο και εν μέρει και για Ιούλιο (και όχι δηλαδή τις κανονικές κρατήσεις), αυτό κατά τον Χίου συμβαίνει γιατί οι τουρίστες περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή για να δουν αν θα προστεθούν εξτρά πτήσεις τσάρτερ, ανάλογα με την ζήτηση που έχουν οι προορισμοί, αλλά και για το τι ενδέχεται να συμβεί με το επιδημιολογικό προφίλ κάθε περιοχής.

Τουρισμός για όλους

Η άνοδος του οδικού τουρισμού

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, αυτή τη στιγμή στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μεγάλη δυναμική έχουν η Πελοπόννησος -με τη Μεσσηνιακή Μάνη να έχει ήδη πετύχει υψηλά νούμερα- Χαλκιδική, Λευκάδα, αλλά και Πήλιο. «Εκτός από τους Έλληνες φυσικά, μιλάμε για Γερμανούς, Αυστριακούς και φυσικά και Βαλκάνιους, οι οποίοι εκτός από τους παραπάνω προορισμούς κλείνουν ακόμα σπίτια στα Σύβοτα, την Πάργα, την Παραμυθιά, το Καναλάκι Πρεβέζης κ.α» εξηγεί ο κος Χίου.

Σημειώνεται εδώ ότι ο οδικός τουρισμός «κεφαλαιοποιήθηκε» ήδη από την περυσινή, κατά γενική ομολογία κακή τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019: Ο οδικός τουρισμός ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.

οδικός τουρισμός

Και τα ξενοδοχεία κερδίζουν από τον οδικό τουρισμό

Ο Τάσος Γιαννούλης, αντιπρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων» λέει με τη σειρά του στο newsit.gr πως η κεφαλαιοποίηση του οδικού τουρισμού θα «περάσει» μέσα και από τα χέρια των ξενοδόχων. Όπως δίνει την εικόνα ο ίδιος: «Οι Βαλκάνιοι θα τιμήσουν την Βόρεια Ελλάδα με την παρουσία τους, το έκαναν και πέρυσι και φέτος λόγω πράσινου διαβατηρίου θα το κάνουν ακόμα περισσότερο. Για τον εσωτερικό τουρισμό, οι ξενοδόχοι θα μπορούμε να μιλάμε με στοιχεία από τις 15 Ιουνίου και μετά».

Κατά τον κο Γιαννούλη, οι περιοχές που είναι κοντά στην Αθήνα θα ωφεληθούν και φέτος. Όπως το θέτει ο ίδιος: «Ο εσωτερικός τουρισμός γίνεται εξίσου πια πολύ οδικός. Η Πελοπόννησος θα είναι σίγουρα για άλλη μια χρονιά η ωφελημένη της πανδημίας και ειδικά για τα διήμερα και τα τριήμερα των Αθηναίων, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μπρος».

Σημειώνεται ότι για την ώρα, η βασική ανησυχία των ξενοδόχων είναι να μη σημειώνονται καθυστερήσεις στα περάσματα της Βόρειας Ελλάδας (Εύζωνοι, Προμαχώνας, Νυμφαία κτλ) λόγω των ελέγχων ( σ.σ όπως αναφέρουν οι ίδιοι στους ταξιδιώτες εκτός από το αρνητικό μοριακό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητείται εκ νέου επιτόπιο self rapid test).

Οι Αθηναίοι επιλέγουν διακοπές… στην Αθήνα

Οι Αθηναίοι, πάντως, φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι είναι αποφασισμένοι να κάνουν διακοπές ακόμα πιο κοντά και από το Ξυλόκαστρο, επιλέγοντας προορισμούς… μέσα στα πόδια τους. «Οι κάτοικοι της πρωτεύουσα έχουν κλείσει για τον Αύγουστο πενθήμερες και επταήμερες διακοπές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» λέει στο newsit.gr ο κος Χίου και συνεχίζει: «Τα δε σαββατοκύριακα σε Σούνιο, Ανάβυσσο, Αγία Μαρίνα κτλ είναι όλα κλεισμένα πολλές ημέρες πριν. Δύσκολα βρίσκει πια κανείς σπίτι σε αυτές τις περιοχές».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πηγή