Τουρισμός: 122 πτήσεις προς Ελλάδα σε 15 ημέρες σχεδιάζει η TUI

Αυτή τη στιγμή η TUI πουλάει πακέτα διακοπών σε συνεργασία με 3.000 ελληνικά ξενοδοχεία, αριθμός που επίσης ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον η ζήτηση το επιτρέψει και ανοίξουν περισσότερες μονάδες στην Ελλάδα (φωτ. Reuters).

Από τον Ηλί Μπέλλο

Με 6 πτήσεις την Παρασκευή, 15 το Σάββατο και 60 συνολικά την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η TUI, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουριστικός οργανισμός, τα ταξίδια διακοπών στην Ελλάδα, ταυτόχρονα δηλαδή με το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Συνολικά έχει προγραμματίσει περισσότερες από 120 πτήσεις έως τα τέλη Μαΐου, τις οποίες και πρόκειται να αυξήσει δραστικά τον Ιούνιο, όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη της στην «Κ».

Οι πτήσεις αυτές αφορούν αναχωρήσεις αρχικά από τη Γερμανία και κατόπιν και από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κω, ενώ αμέσως μετά θα προστεθεί και ο Αραξος στην Πελοπόννησο όπως και άλλοι ελληνικοί προορισμοί, καθώς αναμένεται δραστική κλιμάκωση των αφίξεων όσο θα προχωράει η σεζόν. Να σημειωθεί πως παρά την κατάταξη της Ελλάδας από τη Βρετανία στην πορτοκαλί ομάδα των χωρών, η επιστροφή από τις οποίες θα γίνεται με καραντίνα, η TUI συνεχίζει και πουλάει κανονικά πακέτα διακοπών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα και μάλιστα διαπιστώνει ικανοποιητική ζήτηση.

Οπως εξηγούν στελέχη της, αυτή τη στιγμή η TUI πουλάει πακέτα διακοπών σε συνεργασία με 3.000 ελληνικά ξενοδοχεία, αριθμός που επίσης ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον η ζήτηση το επιτρέψει και ανοίξουν περισσότερες μονάδες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως όχι μόνο οι φετινές επιδόσεις θα είναι υψηλότερες των περυσινών, αλλά ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και το 75% αυτών του 2019.

Η έναρξη όμως της σεζόν την Παρασκευή είναι κρίσιμη, καθώς, όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, «οι δύο εβδομάδες πριν και μετά το άνοιγμα του τουρισμού μας είναι κρίσιμες: αφενός θα φανεί το επίπεδο της ζήτησης/ακυρώσεων από Μεγάλη Βρετανία με την Ελλάδα στο “πορτοκαλί” και αφετέρου η Ρωσία θα αποφασίσει για επανέναρξη ή μη νέων πτήσεων προς Ελλάδα. Είναι δε σημαντική η καλή εικόνα των πρώτων αφίξεων».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου συνεδριάζει υπό την προεδρία του Ρώσου πρωθυπουργού η αρμόδια επιτροπή της Ρωσίας, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται εισήγηση της ρωσικής και της ελληνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών. Πτήσεις οι οποίες θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την ικανοποίηση της εκτιμώμενης ως υψηλής ζήτησης στη Ρωσία για διακοπές στην Ελλάδα.

Ηδη, πάντως, οι ενδείξεις για την Ελλάδα συγκριτικά με άλλους προορισμούς είναι ενθαρρυντικές: στοιχεία του Eurocontrol για το διάστημα από τις 29 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (21/4 έως 28/4) εντάσσουν τη χώρα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο αφίξεων και αναχωρήσεων. Οι συνολικές πτήσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 416, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία να ανήκουν στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την υψηλότερη δραστηριότητα πτήσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέπτεται από σήμερα τη Βρετανία με βασικό στόχο να συμφωνήσει την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας χωρίς καραντίνα κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα συναντηθεί με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Ανταμς, αλλά και ανώτατα στελέχη των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της χώρας, δηλαδή της British Airways, της EasyJet και της Jet2.

Νωρίτερα φέτος, η TUI AG είχε θέσει ως στόχο να πουλήσει το 80% των διαθέσιμων πακέτων διακοπών της, δηλαδή περίπου το 80% αυτών του 2019. Μετά την επικράτηση του τρίτου κύματος στην Ευρώπη και τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν σε Γερμανία και Βρετανία, αναθεώρησε χαμηλότερα, στο 75%, τον στόχο της, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα πως διαθέτει την ευελιξία να αυξήσει τη δυναμικότητα εάν η ζήτηση αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι αναμένει.

Πηγή