Άρση περιοριστικών μέτρων: Βήμα βήμα προς την κανονικότητα

Οι οργανωμένες παραλίες επαναλειτουργούν από σήμερα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση επιστροφής στην κανονικότητα. Σταδιακά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες (φωτ. INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ).

Από την Πέννυ Μπουλούτζα

Σε τροχιά ταχύρρυθμου ανοίγματος δραστηριοτήτων μετά το πολύμηνο lockdown έχει μπει για τα καλά η χώρα μας. Με σύμμαχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, τα self tests και τις καλές καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν τις εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά και με τη θετική πρόσφατη εμπειρία του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των λυκείων, το οποίο δεν φαίνεται να επιβάρυνε το επιδημικό φορτίο στη χώρα, η κυβέρνηση λαμβάνοντας το πράσινο φως από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων προχωράει και σε νέα βήματα για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, τα οποία θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, τα μεγάλα καταστήματα θα μπορούν να δέχονται ταυτόχρονα περισσότερους πελάτες, αφού μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Ωστόσο, διατηρούνται τα ραντεβού για τις αγορές μας καθώς, όπως τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται προς το παρόν σημαντικό καθώς μειώνει αποτελεσματικά τον συγχρωτισμό.

arsi-perioristikon-metron-vima-vima-pros-tin-kanonikotita0Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλειτουργούν νηπιαγωγείαδημοτικά και γυμνάσια καθώς και φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, αυτό δεν θα ισχύσει για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα παραμείνουν για άλλη μία εβδομάδα κλειστοί (ανοίγουν στις 17/5), προκειμένου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».

Επίσης, στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια. Ενώ τα επόμενα βήματα ανάκτησης της ελευθερίας αφορούν τα μουσεία, τα θερινά σινεμά, τα ζωντανά θεάματα σε ανοιχτούς χώρους, τα ωδεία καθώς και ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες που αναμένεται εντός των ημερών να εξειδικευτούν.

Πέραν αυτών, σταδιακά από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι προπονήσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και η χρήση κολυμβητηρίων και από τους αθλούμενους πολίτες. Προς το παρόν δεν έχει εξεταστεί το τι θα γίνει με την αποστολή των sms για τις μετακινήσεις, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης η υποχρέωση αυτή να αρθεί από τις 15 Μαΐου.

«Προσεκτικές εισηγήσεις»

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «πολύ προσεκτικές εισηγήσεις της επιτροπής», τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα χαλάρωσης από την τήρηση των μέτρων, ούτε καν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί». Ωστόσο, όπως ανέφερε, στην επιτροπή συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα –και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση– η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες των εμβολιασμένων. Αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «κίνητρο εμβολιασμού» για τις επιπλέον ελευθερίες που θα μπορούν να δοθούν στους πλήρως εμβολιασμένους, ωστόσο ανέφερε ότι το σχέδιο είναι υπό διαμόρφωση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την εθνική επιτροπή εμβολιασμού.

Πηγή