Πάσχα: Τα μέτρα στις εκκλησίες, η μετακίνηση με SMS και το όριο ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι

Olena Sergienko/ Unsplash

Τα μέτρα στις εκκλησίες, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα θα ακουστεί φέτος το «Χριστός Ανέστη» στις εκκλησίες της χώρας, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, πιστοί και κληρικοί καλούνται να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, θα πρέπει να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να φορούν αποστάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους της εκκλησίας.

Τα μέτρα στις εκκλησίες περιλαμβάνουν υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Εντός του ναού επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τμ. Ανώτατο όριο είναι τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Ένα άτομο ανά 10 τμ. επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους του ναού, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας. Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30. Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Διαδημοτικές μετακινήσεις με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.

Σημειώνεται ότι στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες. Σημειώνεται ότι από τη Μ. Πέμπτη είναι πλέον ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τα SMS να καταργούνται από τις 15 Μαΐου, ημέρα που ανοίγει ο τουρισμός.

Με κωδικό 6η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα

Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση, όμως, θα γίνεται και πάλι μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Πηγή