Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που ελέγχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων

Φωτογραφία από τον χρήστη Felix Mittermeier στο Pexels

Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε νόμο που απαιτεί από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και διαχειριστές επενδύσεων να αναφέρουν τις κλιματικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων τους.

«Αυτός ο νόμος θα φέρει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στην καρδιά της χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικής λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο υπουργός κλιματικής αλλαγής James Shaw. «Δεν μπορούμε να φτάσουμε στις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, εκτός εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας γνωρίζει τι αντίκτυπο έχουν οι επενδύσεις τους στο κλίμα και στο περιβάλλον».

Περίπου 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και αρκετές ξένες εταιρείες που έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 1 δισεκατομμυρίου NZ $ (703 εκατομμύρια $, 511 εκατομμύρια £) θα υπαχθούν στη νομοθεσία.

“Όντας η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισάγει έναν τέτοιο νόμο, έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε το δρόμο για άλλες χώρες να καταστήσουν υποχρεωτικές τις γνωστοποιήσεις τους σχετικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Καταναλωτών της Νέας Ζηλανδίας David Clark.

Ο νόμος θα αναγκάσει τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να αξιολογήσουν όχι μόνο τις δικές τους επενδύσεις, αλλά να αξιολογήσουν και τις εταιρείες στις οποίες δανείζουν χρήματα, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Η νομοθεσία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς τη Νέα Ζηλανδία να υπολογίσει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από το σύνολο των αγροτικών και γεωργικών της παραγωγών, καθώς μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα διαπίστωσε ότι η βιομηχανική γεωργία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών της χώρας.

Πηγή