Τουρισμός: Από σήμερα το πρώτο κρας τεστ για επισκέπτες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες

Ξεκινά σήμερα για τη χώρα μας το μεγάλο κρας τεστ για τον τουρισμό καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος σε επισκέπτες από την ΕΕ και άλλες πέντε χώρες.

Ειδικότερα, οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, και από δύο συνοριακές διαβάσεις.

Οι επισκέπτες από τις παραπάνω χώρες δεν θα τίθενται σε καραντίνα, αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 ή δείχνουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από σήμερα λήγει η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η οποία επέτρεπε να πραγματοποιούνται μόνο οι ουσιώδεις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού.

Το άνοιγμα αυτό πάντως για τον τουρισμό έχει πιλοτικό χαρακτήρα και στόχο να διορθώσει τυχόν κενά και λάθη ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν για τη χώρα μας στις 14 Μαΐου.

Ολοταχώς για επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου -Οι ελπίδες και οι εκτιμήσεις του κλάδου
Φορείς του κλάδου του τουρισμού μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, κάνει λόγο για ένα «μήνυμα ανοίγματος» που μόνο καλό θα κάνει στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Μάλιστα, ανέφερε ότι όσες αφίξεις έρθουν πριν από τις 14 Μαΐου είναι μια άσκηση ετοιμότητας στα ελληνικά αεροδρόμια και εξέφρασε την ευχή η χώρα να είναι «πράσινη» στον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και την ελπίδα η φετινή χρονιά να είναι ανάλογη του περσινού ασφαλούς ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

 

Δεν αναμένεται μαζικό άνοιγμα του τουρισμού πριν τις 14 Μαΐου
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «μπορεί κάποιος να έλθει Ελλάδα τις επόμενες ημέρες χωρίς να μπει σε διαδικασία καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πιλοτική προσπάθεια που καλό είναι που γίνεται πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου την 14η Μαΐου». Δεν περιμένουμε μαζικό άνοιγμα του τουρισμού πριν τις 14 Μαΐου, συμπλήρωσε, αν και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστωθεί πως θα λειτουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια και γενικότερα η ταξιδιωτική αλυσίδα.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedaHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης, αφού σημειώνει ότι τα αεροδρόμια της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης των Χανίων και του Ηρακλείου είναι αυτά που θα υποδεχτούν τις πρώτες αφίξεις τουριστών πριν την 14η Μαΐου, σημειώνει ότι αυτά είναι ήδη σε λειτουργία με προγραμματισμένες πτήσεις δρομολογίων. Το σημαντικό, στην παρούσα συνθήκη, είναι ότι σε αυτά θα γίνει ουσιαστικά μια «πρόβα τζενεράλε» πριν το επίσημο άνοιγμα την 14η Μαΐου.

 

«Η έλευση των τουριστών θα έχει νόημα αν συνοδευτεί από τη μετακίνηση από νομό σε νομό»
Και αναφέρει πως «ο σκοπός ήταν και είναι να ανοίξει η χώρα και επ’ ουδενί δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό», λέει ο πρόεδρος της FedHatta. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους (εμβολιασμού, γρήγορα τέστ ανίχνευσης κλπ), επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν στα εν λόγω αεροδρόμια χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Οι φορείς του κλάδου σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον η έλευση των τουριστών θα έχει νόημα αν συνοδευτεί από τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Η κυρία Σβήνου και ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω εκφράζει την απορία της πως θα έλθει ο ξένος επισκέπτης στο νησί του Ιπποκράτη, όταν το νησί δεν έχει πτήσεις τσάρτερ ακόμα. Από την πλευρά του και ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο απαραίτητο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεταφορές των λεωφορείων που μετακινούν τους ξένους επισκέπτες.

Σχετικά με τις παραμέτρους που συνδέονται με τις πρώτες αφίξεις των επισκεπτών της χώρας ο τουριστικός κλάδος, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης αναμένει τις ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τι θα γίνει εφέτος με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία, τι θα ισχύει για το γιώτιγκ και τις κρουαζιέρες, αλλά και με τα συνέδρια, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ. Τσιλίδης. Πάντως στα ξενοδοχεία φέτος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα self tests στους εργαζόμενους,  αναφέρει η κυρία Σβήνου και καλεί το κράτος να προνοήσει για το κόστος αυτών, αφού αυτό καταγράφεται μεγάλο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχείο με 1.000 άτομα προσωπικό απαιτεί τουλάχιστον δαπάνη 30.000 ευρώ το μήνα για self tests.

Ελπίδα για τη φετινή χρονιά
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα φέτος περνάει από τα αχαρτογράφητα νερά της εξέλιξη της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές – δεξαμενές για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια. Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι «last minute αλλά last second» (τελευταίας στιγμής) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Σύμφωνα με την κυρία Σβήνου, 17 Μαΐου, αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της TUI στην Ελλάδα, ενώ η JET2 αναμένεται στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου. Από την πλευρά της η κυρία Τετράδη ελπίζει ότι η εφετινή χρονιά η τουριστική σαιζόν μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Τέλος ο κ. Τσιλίδης δηλώνει αισιόδοξος αλλά όχι υπερ-αισιόδοξος, απόρροια των προβλημάτων που υπάρχουν στους εμβολιασμούς σε Γερμανία και Γαλλία, όπως αναφέρει.

 

Πηγή