Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Ένα από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό στη Νίκαια της Γαλλίας (φωτογραφία αρχείου) |REUTERS /Eric Gaillard

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία πατάνε γκάζι, καθώς είχαν μείνει αρκετά πίσω. Στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 60,85% οι εμβολιασμοί μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ οι γρήγοροι ρυθμοί συνεχίζονται με τις νέες παραλαβές εμβολίων

Eπειτα από μια αρκετά καθυστερημένη έναρξη, λόγω έλλειψης εμβολίων και όχι μόνο, η προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, επιταχύνεται, εν μέσω μάλιστα του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο φαίνεται αρκετά ισχυρό.

Η Γαλλία επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα αυξάνοντας το χρονικό όριο χορήγησης μεταξύ των δύο δόσεων για τα εμβόλια των Prizer/BioNTech και Moderna, και χορηγώντας το εμβόλιο της AstraZeneca σε όλους άνω των 55 ετών. Παράλληλα, παραλαμβάνει αυτήν την εβδομάδα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, η δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων, αντί για τέσσερις, θα χορηγείται σε έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, κάτι που θα αφήσει περιθώριο για ακόμη 1,8 εκατομμύρια πρώτες δόσεις μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η χώρα προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση που έχει προκληθεί από το τρίτο κύμα, λαμβάνοντας αυστηρά, όπως περιορισμούς στα ταξίδια, τις μετακινήσεις, λουκέτο στα καταστήματα και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 7:00 το απόγευμα.

Αυτή τη στιγμή, όπως γράφουν οι Financial Times, περισσότεροι από 5.700 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη Γαλλία.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν την πρώτη δόση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Robert Koch. Ετσι, τα άτομα που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στη χώρα, φτάνουν σε ποσοστό το 15,2%.

Μόνο την περασμένη Πέμπτη, στη Γερμανία εμβολιάστηκαν 719.000 άτομα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν, στην επιτάχυνση συνέβαλε η ένταξη των παθολόγων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς κάποια εμβόλια χορηγούνται πλέον και στα ιατρεία και όχι μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού (και με τις δύο δόσεις) μέχρι τις 11 Απριλίου σε διάφορες χώρες της ΕΕ / OurWorldinData

Το Βερολίνο αναμένεται να λάβει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός και οι κλίνες των νοσοκομείων καταλαμβάνονται από ασθενείς της Covid-19 με ταχύτατους ρυθμούς.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει για πρώτη φορά κανόνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέσα στη χώρα, εάν τα κρούσματα αυξηθούν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Στην Ιταλία, ο μέσος κυλιόμενος όρος ημερήσιων εμβολιασμών της προηγούμενης εβδομάδας παραμένει πάνω από 200.000 δόσεις την ημέρα από τις 26 Μαρτίου. Πλέον, στα κριτήρια για τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, περιλαμβάνεται και το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων τους.

Μεγάλη αύξηση και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας πλέον πραγματοποιούνται περίπου 55.000 εμβολιασμοί την ημέρα, όταν στις 23 Μαρτίου ο αριθμός αυτός ήταν 33.470, δηλαδή αύξηση 60,85%.

Σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων των εταιρειών που έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε επιπλέον 7.130.000 δόσεις εμβολίων και αναμένεται να έχουν γίνει 5.000.000 εμβολιασμοί.

Οι δόσεις στην Ελλάδα

Τον Απρίλιο

Pfizer 1.100.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 70.000 δόσεις
Σύνολο: 1.620.000 δόσεις

Τον Μάιο

Pfizer 1.550.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Johnson 300.000 δόσεις
Moderna 100.000 δόσεις
Σύνολο: 2.400.000 δόσεις

Τον Ιούνιο

Pfizer 1.700.000 δόσεις
Johnson 960.000 δόσεις
Astra-Zeneca 450.000 δόσεις
Σύνολο: 3.110.000 δόσεις

Πηγή