Έκτακτη αποζημίωση σε τουρισμό κι επισιτισμό: Από σήμερα οι αιτήσεις, ποιοι είναι δικαιούχοι

Η εν λόγω αποζημίωση πραγματοποιείται για τους μήνες αναφοράς, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για την έκτακτη αποζημίωση των εποχικά εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι:

α) απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις κατά το έτος 2020,

β) έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 επιμηκύνθηκε κατά έναν (1) μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020,

γ) δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και τον Φεβρουάριο 2021,

δ) δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021,

ε) δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού δυνάμει του άρθρου 68 του ν. 4756/2020 (Α’ 235) ή από άλλη αιτία, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Το ύψος της αποζημίωσης

Η σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε προβλέπει τα εξής:

-Η έκτακτη αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβε ο εποχικά εργαζόμενος του άρθρου 1 και καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

– Η έκτακτη αποζημίωση  απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι θα συνδεθούν στη πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί σήμερα μέσω κωδικών TAXISNet η ΟΑΕΔ και θα συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

α) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

β) ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,

γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ΑΜΚΑ), δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Ακόμη,  οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ και να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι, ότι από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση 

Η καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το ΔΣ του Οργανισμού και κατόπιν σχετικής εισήγησης των αρμοδίων Διευθύνσεων του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 1 από τους δικαιούχους και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας καθώς και διασταύρωση και έλεγχο με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.

Τέλος, η εν λόγω καταβολή πραγματοποιείται για τους μήνες αναφοράς, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 και καταβάλλεται για κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

Πηγή