Μυθική πομπή για να μεταφερθούν μούμιες και σαρκοφάγοι στο Καΐρο

REUTERS/Μπροστά από την μούμια

Η πομπή θα μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου.

Μια μεγάλη πομπή θα μεταφέρει το Σάββατο, 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες σε ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες κατά μήκος της πρωτεύουσας του Καΐρου, σε ένα νέο μουσείο, όπου θα μπορούν να προβληθούν με την λαμπρότητα που τους αρμόζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η πομπή θα μεταφέρει 18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες, κυρίως από την εποχή του Νέου Βασίλειου, ξεκινώντας από το Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και καταλήγοντας στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στην Φουστάτ, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.

Η Φουστάτ ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου υπό τη δυναστεία Ουμαγιάντ μετά την αραβική κατάκτηση.

Εργάτες προετοιμάζουν την

REUTERS/Εργάτες προετοιμάζουν την πομπή

Οι αρχές έχουν αποκλείσει τους δρόμους κατά μήκος του Νείλου με αφορμή την περίτεχνη τελετή, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από τις λαμπρές συλλογές αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, την στιγμή που ο τουρισμός της περιοχής έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία της COVID-19.

Κάθε μούμια θα τοποθετηθεί σε μια ειδική κάψουλα γεμάτη με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες θα μεταφερθούν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς, λέει ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζαχάι Χάους.

«Επιλέξαμε το Μουσείο Πολιτισμού επειδή θέλουμε, για πρώτη φορά, να προβάλουμε τις μούμιες σε ένα πολιτισμένο και εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι για διασκέδαση όπως συνέβαινε στο Αιγυπτιακό Μουσείο», προσθέτει.

REUTERS

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871.

Το παλαιότερο εύρημα είναι εκείνο του Σεκενενρέ Τάο, του τελευταίου βασιλιά της 17ης δυναστείας, ο οποίος βασίλευσε τον 16ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ότι υπέστη βίαιο θάνατο.

Η παρέλαση θα περιλαμβάνει επίσης τις μούμιες των Ραμσί II, Σέτι I και Αχμόζ – Νεφερτάρι.

Οβελίσκος του Ραμσί

REUTERS/Οβελίσκος του Ραμσί II

«Κάνοντάς με αυτόν τον τρόπο την πομπή, δηλαδή με μεγάλη δόξα, οι μούμιες θα δεχτούν τον σεβασμό που τους αξίζει», δήλωσε η Σαλίμα Ικραίμ, Αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Αυτοί είναι οι βασιλιάδες της Αιγύπτου, αυτοί είναι οι Φαραώ. Και αυτή η πομπή είναι ένας τρόπος να τους δείξουμε τον σεβασμό μας.»

Πηγή: Reuters

Πηγή