Νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες οδηγούν αποδήμους πίσω στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τρέχουσα έρευνα της πρωτοβουλίας BrainReGain, στην οποία έχουν λάβει μέρος πάνω από 800 άτομα παγκοσμίως, η μεγάλη πλειονότητα θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα (φωτ. SHUTERSTOCK).

Από την Ηλιάνα Μάγρα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε κύμα φυγής από τη χώρα – κατά τη δεκαετία της, υπολογίζεται πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Ελληνες πήγαν στο εξωτερικό από επιλογή ή ανάγκη. Ομως, κάποιοι τώρα επιστρέφουν. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη τάση επιστροφής», λέει στην «Κ» ο Κώστας Κεσεντές, επικεφαλής της πρωτοβουλίας BrainReGain. Σύμφωνα με μία τρέχουσα έρευνά τους, στην οποία έχουν λάβει μέρος πάνω από 800 άτομα παγκοσμίως, η μεγάλη πλειονότητα θέλει να επιστρέψει. Η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά – το ποσοστό που δηλώνει πως «θέλει να γυρίσει πάρα πολύ» στην Ελλάδα αγγίζει τώρα το 60%, σημειώνει. Το επικρατέστερο εμπόδιο κατά της επιστροφής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας στον εργασιακό χώρο, αναφέρει ο κ. Κεσεντές. Ομως ένας τομέας που μοιάζει να προσελκύει απόδημους Ελληνες πίσω στη χώρα, είναι αυτός των startup εταιρειών.

Η 34χρονη Ματίνα Θωμαΐδου έφυγε από την Ελλάδα το 2015, την εβδομάδα που στη χώρα ξεκινούσαν τα capital controls. Η κ. Θωμαΐδου πήγε στην Ιρλανδία έπειτα από μία δελεαστική πρόταση εργασίας στην IBM, ενώ αργότερα δούλεψε στο τμήμα δεδομένων της Facebook. Tο 2019, ενώ η σκέψη της επιστροφής υπήρχε σαν μακρινό πλάνο στο μυαλό της, έμεινε έγκυος. Ηθελε να γεννήσει στην Ελλάδα, και η πανδημία τη βρήκε στην Αθήνα – στην Ιρλανδία δεν επέστρεψε ποτέ. Το υποστηρικτικό δίκτυο συγγενών και φίλων ήταν από τους βασικούς λόγους επιστροφής, αλλά όχι ο μόνος. «Εβλεπα να υπάρχει ένα boom στο κομμάτι του tech, στη σκηνή των startups, έβλεπα εταιρείες με βάση την Ελλάδα και διεθνείς πελάτες», τονίζει. Ενιωσε ότι, μετά την προϋπηρεσία της στο εξωτερικό, γυρνώντας στην Ελλάδα δεν θα εστίαζε μόνο στην ελληνική αγορά. Παραιτήθηκε από τη Facebook, και τώρα θα ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα startup στην Αθήνα ως director of customer success. «Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη», λέει στην «Κ», «βλέπω το μέλλον κάπως αισιόδοξα».

Το 2015 έφυγε από τη χώρα και ο 31χρονος Φοίβος Τσουκάτος. Πήγε στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό και λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή του, άρχισε να δουλεύει στην Credit Suisse, όπου εργάστηκε ως investment banking analyst για πάνω από τρία χρόνια. Λόγω της πανδημίας, δούλεψε εξ αποστάσεως για ένα μικρό διάστημα από την Αθήνα, αλλά η μόνιμη επιστροφή δεν ήταν στις άμεσες βλέψεις του – «δεν θα ήθελα με τίποτα να γυρίσω στην Ελλάδα επειδή έχει ήλιο και όχι επειδή βρίσκω μια επαγγελματική ευκαιρία που είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μένα», λέει στην «Κ». Αυτή η ευκαιρία ήρθε στη μορφή μιας ανταγωνιστικής θέσης σε ένα Venture Capital Fund στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες στην Αθήνα που είναι ισάξιες με το Λονδίνο, προφανώς δεν είναι τόσο πολλές, αλλά ειδικά με τα startups που θα ασχολούμαι τώρα, πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε καν αυτό το οικοσύστημα», τονίζει, συμπληρώνοντας πως κάποιες εταιρείες είναι τώρα πιο εξωστρεφείς, με ευρωπαϊκές και διεθνείς βλέψεις, ενώ είναι επίσης θετικό πως και άλλοι ομοϊδεάτες επιστρέφουν στη χώρα. Η σκέψη του ότι μέσω της δουλειάς του θα μπορούσε να «επιστρέψει» πράγματα στη χώρα ήταν επίσης σημαντική – «όταν δουλεύεις σε μία τράπεζα στην Αγγλία, δεν δίνεις πίσω σε κανέναν», επισημαίνει. Η πανδημία, επίσης, του έδωσε χρόνο να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του, ειδικά σε σχέση με την απόσταση από την οικογένειά του. «Είναι άλλο να είσαι μακριά και να μπορείς να τους δεις όποτε θέλεις, και άλλο να μην μπορείς». «Είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή», λέει σε σχέση με την επιστροφή του, «στην καλύτερη περίπτωση».

Πηγή