Η πόλη που σχεδίασε ειδικές κάψουλες ύπνου για τους άστεγους

Photo: Ulmer Nest

Μια πόλη εγκαθιστά κουβούκλια έκτακτης ανάγκης, για όσους δεν έχουν που αλλού να κοιμηθούν

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Στον μικρό μπλε πλανήτη όπου η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς στέγη.

Στη Γερμανία, υπάρχουν περίπου 860.000 άνθρωποι που ζουν στους δρόμουςε ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Όμως στην γερμανική πόλη Ulm, βρήκαν τον τρόπο για να βοηθήσουν τους άστεγους της περιοχής ώστε να βρουν ένα ασφαλές και ζεστό καταφύγιο τη νύχτα.

Τα κουβούκλια σχεδιάστηκαν για έκτακτες περιπτώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια κατοικία

Οι κάψουλες-καμπίνες από ξύλο και χάλυβα είναι αδιάβροχες και έχουν ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ για την παροχή θέρμανσης. Ανοίγουν με ανίχνευση κίνησης, στεγάζουν ως δύο άτομα ταυτόχρονα, ενώ κλειδώνουν για ασφάλεια.

Κάθε άνθρωπος που μένει εκεί το βράδυ, είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της καμπίνας την επόμενη μέρα -αν και ένας αισθητήρας κίνησης στέλνει μια ειδοποίηση στους κοινωνικούς λειτουργούς όταν οι πόρτες είναι ανοιχτές, ώστε να καθαρίζονται επαγγελματικά μετά την αποχώρηση κάθε ατόμου.

Το project Ulmer Nest ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και είναι ακόμη σε πιλοτικό στάδιο. Όμως αν βρει ανταπόκριση, οι καμπίνες αυτές θα μπορούσαν να βρεθούν όπου υπάρχει ανάγκη. Βεβαίως τα φουτουριστικά αυτά κουβούκλια είναι μόνο για έκτακτες περιπτώσεις και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κανονικά σπίτια. Αλλά είναι κάτι σε μια εποχή που φαίνεται ότι η κοινωνική πολιτική θα πάει πολλές δεκαετίες πίσω.

Πηγή