Μονοπάτια Αλληλεγγύης: Έργα ζωγραφικής της Gulnaz Fattakhova για τα δωμάτια ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Λευκάδας

Δελτίο Τύπου

Η Gulnaz Fattakhova γεννήθηκε στην πόλη Naberezhnye Chelny στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Η οικογένειά της εργάζεται σε τεχνικές ειδικότητες, κι αυτό ώθησε και την ίδια να συνδυάσει την αγάπη της για το σχέδιο με μια πιο τεχνική πτυχή. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών με ειδικότητα σχεδιαστή.

Ξεκίνησε την καριέρα της σε μια κατασκευαστική εταιρεία όπου ασχολήθηκε με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είχε την ευκαιρία να μελετήσει νέα υλικά, μεθόδους και συστήματα επεξεργασίας.

Λίγα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη πόλη που θεωρείται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας, εργάστηκε ως σχεδιάστρια αρχιτέκτονας  για τον σχεδιασμό πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και εκθεσιακών κέντρων, με κύριο καθήκον να αναζητά  νέες ιδέες και τρόπους υλοποίησής τους.

Στη συνέχεια, πληροφορήθηκε από ένα φίλο της για την ευκαιρία εθελοντισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Επέλεξε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού στον Οίκο Πρόνοιας (Γηροκομείο) στη Λευκάδα το οποίο συντονίζεται από την οργάνωση Μονοπάτια Αλληλεγγύης, για να ανακαλύψει ένα νέο πολιτισμό, παραδόσεις, για να βελτιώσει τις δεξιότητές της, να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση ενώ προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, υποστηρίζοντας τους τροφίμους του Ιδρύματος στην καθημερινή τους ζωή και τη δημιουργική τους απασχόληση.

Κατά την παραμονή της στο νησί είχε πολλές ευκαιρίες δημιουργικότητας: έρευνα, ελεύθερο σχέδιο στη φύση, ποδηλατάδες στα όμορφα τοπία του νησιού. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης. Στον ελέυθερο χρόνο της ζωγράφιζε λεπτομέρειες, τοπία, σημεία της Λευκάδας με σκοπό τα έργα της να κοσμούν τα δωμάτια των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα για μακρινές βόλτες στη φύση, στόχευε να φέρει τη Λευκάδα στο σπίτι τους. Οι πίνακές της είναι μια συλλογή μικρών στιγμών και λεπτομερειών από την καθημερινή ζωή, από μέρη που επισκέφτηκε. Όμορφες στιγμές  που δείχνουν την ηρεμία του νησιού.

Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του Covid-19 δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει και χρησιμοποίησε αυτήν την περίοδο ως μια ευκαιρία δικής της ανασυγκρότησης. Η φύση και τα τοπία του νησιού όταν η ηρεμία και η χαλάρωση κυριαρχούν, ήταν κυρίως η πηγή έμπνευσης της Gulnaz.

Οι πίνακές της χαρακτηρίζονται από μεγάλα χρωματικά σχήματα, δίνοντας μια μοναδική δυναμική στα έργα της. Τα χρώματα που επιλέγει συνήθως είναι πιο σκούρα και έντονα για να δώσουν μια πιο μνημειώδη πτυχή στους σχετικά μικρής διάστασης πίνακες. Τα έργα της είναι αντιπροσωπευτικά, ταυτόχρονα κλασικά και μοντέρνα, φορμαλιστικά και εξπρεσιονιστικά. Η ανάμειξη των χρωμάτων στους πίνακές της, παροτρύνει τον θεατή να ανακαλύψει μόνος του αυτές τις ομορφιές. Την έκθεση με 27 πίνακες, από τους οποίους  24 είναι λάδι σε καμβά και 3 ακουαρέλες, μπορείτε προς το παρόν να τη δείτε διαδικτυακά στον σύνδεσμο:  https://tamonopatia.org/exhibition-gulnaz-fattakhova/
και στο: https://www.artsteps.com/view/5ffd609727afaa3b372a33bd