SMS και όταν φεύγουμε από το ρεβεγιόν, μετακινήσεις μέχρι τις 22:00 – Οδηγός για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2020 στην πλατεία Συντάγματος/Intime news

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, με εκτεταμένους και εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων στα ρεβεγιόν και χωρίς κάλαντα θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, η τήρηση ή μη των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά.

Ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα

Όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και ημέρες, στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπεται να συγκεντρωθούν έως 9 άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους να απευθύνουν συστάσεις για περιορισμένες επαφές στη διάρκεια των εορτών και ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ με ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ.

Το δεύτερο μέτρο που ισχύει για τις ημέρες των εορτών είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνδυαστεί εκτεταμένους ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. «Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ», είπε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε: «Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Οικονόμου: Αποστολή SMS και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η μετακίνηση της ημέρες των εορτών για τη μετάβαση στα ρεβεγιόν θα γίνεται με αποστολή μηνύματος στο 13033 του κωδικού 6. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε επίσης σήμερα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάλεσε τους πολίτες να οπλιστούν με υπομονή και να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Στη συντριπτική πλειοψηφία τηρούνται τα μέτρα, διαπίστωσε ο Λευτέρης Οικονόμου, επικαλούμενος το ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώνονται κατά τους ελέγχους που διενεργούνται. Προανήγγειλε πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί. Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό των πιστών, αυτός είπε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους Ιερούς Ναούς.

Τα μέτρα για τους χώρους λατρείας

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Χωρίς κάλαντα οι γιορτές

Σημειώνεται πάντως ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς ούτε τα παιδιά θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

Πηγή