Το Μέγαρο Μουσικής ξανά στο Διαδίκτυο

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: μαζί με την ορχήστρα Staatskapelle Berlin, θα ερμηνεύσουν από την Κρατική Οπερα του Βερολίνου έργα Μπετόβεν.

Από τον Νικόλα Ζώη

Αν ήταν όλα διαφορετικά, αυτές ακριβώς τις ημέρες ίσως βυθιζόμασταν σε ένα κάθισμα του Μεγάρου Μουσικής και, τηρουμένων των αποστάσεων, απολαμβάναμε τη Staatskapelle Berlin σε μία από τις εννέα συμφωνίες του Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Ωστόσο, η περιοδεία της περίφημης γερμανικής ορχήστρας και του πολυσχιδούς μαέστρου της ακυρώθηκε. Πώς αλλιώς λοιπόν θα μπορούσε να απαντήσει το Μέγαρο, εν μέσω ενός δεύτερου lockdown, αν όχι με μια διαδικτυακή συναυλία τους; Περιλαμβάνεται στην πρόσφατη επαναφορά του online προγράμματος του πολιτιστικού φορέα, η οποία, κρίνοντας από τις περίπου 750.000 προβολές που σημείωσαν οι πρώτες διαδικτυακές αναμεταδόσεις του την περασμένη άνοιξη, θα προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον του κοινού.

Ετσι, την ερχόμενη Κυριακή, στις 4 μ.μ., ο Μπάρενμποϊμ και η Staatskapelle θα ερμηνεύσουν από την Κρατική Οπερα του Βερολίνου την Τρίτη Συμφωνία (ή «Ηρωική») και το Τέταρτο Κονσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, σε μια συναυλία που θα μεταδοθεί στην Ελλάδα από τον ιστότοπο του Μεγάρου (megaron.gr) και τη σελίδα του στο Facebook. Στο πιάνο θα βρίσκεται ένας σπουδαίος «μπετοβενιστής», ο Αντράς Σιφ.

to-megaro-moysikis-xana-sto-diadiktyo0

Αριστερά, το έργο «YAG» της Batsheva Dance Company, του οποίου η παγκόσμια πρεμιέρα θα μεταδοθεί από το Μέγαρο με ειδική έκπτωση. Δεξιά, ο Κωνσταντίνος Σφέτσας και ο Στέφανος Θωμόπουλος, που θα παρουσιάσουν μια βραδιά μουσικής δωματίου.

Το έτερο μεγάλο όνομα των διαδικτυακών εκδηλώσεων του Μεγάρου είναι η ομάδα χορού Batsheva Dance Company, που προετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα του «YAG-The movie», του νέου έργου του χορογράφου της, Οχάντ Ναχαρίν, το οποίο, σχεδιασμένο καθώς είναι για την οθόνη, επιστρατεύει την κινηματογραφική γλώσσα. Θα μεταδοθεί στις 21 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. (χωρίς δυνατότητα μελλοντικής παρακολούθησης), με τους θεατές του Μεγάρου ειδικά να τυγχάνουν έκπτωσης 20% στα ηλεκτρονικά εισιτήριά τους. Την ίδια ημέρα, στις 6 μ.μ., οι χορευτές της Batsheva θα παρουσιάσουν ένα live session με θέμα τη σωματική τεχνική Gaga (εγγραφή μέσω αγοράς εισιτηρίου για το «YAG»), ενώ στις 22 Νοεμβρίου, ο Ναχαρίν και η επιμελήτρια των Μουσείων Τέχνης της πόλης Μπατ Γιαμ του Ισραήλ, Χίλα Κοέν-Σνάιντερμαν, θα συζητήσουν ενώπιον του κοινού.

Το εγχώριο διαδικτυακό πρόγραμμα ξεκίνησε χθες με τη συναυλία «Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου» από το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio και συνεχίζεται με το δεύτερο αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου (13/11), το οποίο περιλαμβάνει τα έργα «Αναπαράστασις Ι – Ο Βαρύτονος “άστρων κάτοιδα νυκτέρων ομήγυριν”, για βαρύτονο, βιόλα και ενόργανο σύνολο» και «Αναπαράστασις ΙΙΙ – Ο Πιανίστας για ηθοποιό ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινίες». Ερμηνεύονται από το Ergon Ensemble σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, ενώ συμμετέχουν ο μονωδός Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, και η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη.

Ο τσελίστας Κωνσταντίνος Σφέτσας και ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος θα παρουσιάσουν μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα Μπραμς, Ραχμάνινοφ, Κυριάκου Σφέτσα και Γιώργου Χατζημιχελάκη (23/11), ενώ οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, θα ερμηνεύσουν, επίσης ζωντανά από τους χώρους του Μεγάρου, τα «Εξι Concerti Grossi» του Χέντελ (24/11). Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συναυλία αυτοσχεδιαστικής μουσικής δωματίου «Orange-Blue-Green» (28/11).

Πηγή