Εκλογές ΗΠΑ: Οι προτεραιότητες Μπάιντεν και τα εμπόδια που βάζει ο Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να επανενώσει την Αμερική ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να διχάζει λέγοντας ότι δεν τελείωσαν οι εκλογές, με τον δικηγόρο του να δηλώνει ότι τα δικαστήρια και όχι τα μέσα ενημέρωσης αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Πανηγυρική ατμόσφαιρα επικρατεί ακόμη σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου της χώρας. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να επανενώσει την Αμερική ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να διχάζει λέγοντας ότι δεν τελείωσαν οι εκλογές, με τον δικηγόρο του να δηλώνει ότι τα δικαστήρια και όχι τα μέσα ενημέρωσης αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που προκάλεσε ο  Τραμπ μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, είναι μικρό συγκριτικά με όσα μπορεί να κάνει τις επόμενες εβδομάδες, που θα είναι στον προεδρικό θώκο, πριν παραδώσει τη σκυτάλη, στις 20 Ιανουαρίου, στον Τζο Μπάιντεν.

Σε όλο τον κόσμο, ηγέτες χαιρέτισαν την εκλογή του Δημοκρατικού, σε διαμετρική αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, το οποίο, κατ’ εικόνα του απερχόμενου προέδρου, αρνείται να παραδεχθεί την ήττα.

Καταγγέλλοντας «νοθεία», χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη γι’ αυτό, ο Τραμπ διαμηνύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη. Όμως οι πιθανότητες να φέρουν αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες και οι Δημοκρατικοί, που ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, δεν τις λογαριάζουν.

Χωρίς ούτε μία λέξη για τον αντίπαλό του, ούτε για τις καταγγελίες του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε το βράδυ του Σαββάτου πως θα είναι ένας πρόεδρος που θα «ενώνει» αντί να «διχάζει», μπροστά στο γεμάτο αγαλλίαση πλήθος στο οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον.

Μάλιστα, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, παραμερίζοντας την κομματική γραμμή, «ευχαρίστησε για τον πατριωτικό του λόγο» τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη τηλεφωνικά για την εκλογική νίκη του, που ήταν «καθαρή», όπως τόνισε.

Το σχέδιο Μπάιντεν

Μετά τη νίκη του επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε από χθες Κυριακή στις προετοιμασίες για να αναλάβει την εξουσία, θέτοντας στο επίκεντρο δύο προτεραιότητες: τον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής.

Η ομάδα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, 77 ετών, αποφασιστικά στραμμένη πλέον στη μεταβίβαση της εξουσίας, έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο BuildBackBetter.com και αφιερωμένους λογαριασμούς στο Twitter, 72 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Επανέλαβε ποιες είναι οι προτεραιότητές του: ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η αναδόμηση της οικονομίας, η φυλετική δικαιοσύνη, ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σήμερα Δευτέρα, θα συστήσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ,κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα αναλάβει το αξίωμα, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.

Στο πλαίσιο της «ενωτικής» του προσπάθειας, η κυβέρνησή του αναμένεται να συμπεριλάβει κάποιους αντιπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, κεντρώα στελέχη του, αλλά ακόμη — ίσως — και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.

Η πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα κριθεί σε αμφίρροπες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει κάποιες επιλογές του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν το πάνω χέρι στο σώμα, ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ ενδέχεται να αρνηθεί να επικυρώσει διορισμούς προσώπων υπερβολικά αριστερών για τα γούστα του.

«Λόγω της καριέρας του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει επαφές με ρεπουμπλικανούς. Ορισμένοι από τους κορυφαίους ρεπουμπλικανούς, μιλάνε με τα θερμότερα λόγια γι’ αυτόν. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές οι προσωπικές σχέσεις είναι κάτι που έχει ανάγκη τόσο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα όσο και η κοινωνία, η οποία είναι πιο διχασμένη από ποτέ» εξηγεί ο Λέκτωρας στο Πανεπιστήμιο της Columbia, Νίκος Κατσίμπρας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι το μεγάλο στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να ενώσει την κοινωνία αν και «έχει πολλά επιμέρους στοιχήματα», μεταξύ των οποίων και η επικράτηση στη Γερουσία.

«Αν οι ρεπουμπλικανοί κρατήσουν την γερουσία, θα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην προεδρία Μπάιντεν» αναφέρει ο ίδιος.

Τα εμπόδια που βάζει ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ με το CNN να μεταδίδει την πληροφορία ότι δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με βασικό αίτημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει στις αβάσιμες κατηγορίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, συνεχίζοντας από αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να μην έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει, έκανε λόγο ακόμα χθες Κυριακή μέσω Twitter για «κλεμμένες» εκλογές, προτού πάει να παίξει γκολφ. Οι αναρτήσεις γρήγορα καλύφθηκαν από διαχειριστές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης με σήμανση που τις χαρακτήριζε «παραπλανητικές».

Νωρίτερα, ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός ανέφερε μέσω Twitter «Κέρδισα τις εκλογές αυτές, με διαφορά».

Aναλυτές υποστηρίζουν ότι το διάστημα μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου, μπορεί να είναι το πιο επικίνδυνο στην ιστορία των ΗΠΑ και εξαρτάται από το αν ο «εκδικητής» Τραμπ αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί.

«Αν ο Τραμπ χάσει την εξουσία, θα περάσει τις τελευταίες 90 μέρες του καταστρέφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ταύρος εν υαλοπωλείο», δήλωσε ο Malcolm Nance, βετεράνος αναλυτής πληροφοριών και πολιτικός συγγραφέας, μιλώντας πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών. «Είναι πιθανό να δούμε τη μεγαλύτερη πολιτική οργή στην ιστορία. Μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει να βγει με ένα χτύπημα, μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα δεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποιος ξέρει τι θα κάνει ένας μονάρχης;».

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι φόβοι του Nance βασίζονται τόσο στις προηγούμενες κινήσεις του Τραμπ, όπως η αποτυχία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού, όσο και για ό,τι είναι ικανός να κάνει. Η αυτοσυντήρηση ενόψει των αυξανόμενων νομικών και οικονομικών πιέσεων θα είναι υψίστης σημασίας, πιστεύει ο Nance, με τον Τραμπ να ωθεί τις εκτελεστικές και συνταγματικές του εξουσίες στο όριο ή πέραν αυτού.

Προσπάθειες νουθεσίας – Παρέμβαση και από Μελάνια

Προσέγγιση με τον Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε ο στενός σύμβουλός του και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, προκειμένου να τον πείσει να αναγνωρίσει την ήττα του, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Προηγουμένως, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, εφόσον το επιτελείο του εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

Θέση για την κατάσταση πήρε και η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, η οποία βρίσκεται πλέον σε αυτούς που συμβουλεύουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Μέχρι στιγμής η Μελάνια δεν έχει εκφραστεί δημόσια, ωστόσο η γνώμη της είναι σταθερή, αν και την κρατούσε για τον εαυτό της.

Οι επόμενες μέρες

Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Τζο Μπάιντεν ως την 20ή Ιανουαρίου.

Για να του δοθεί πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, με ευθύνη κάποιου κορυφαίου κρατικού λειτουργού.

Όμως το πράσινο φως γι’ αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, με δεδομένη την άρνηση του θυελλώδη μεγιστάνα να αναγνωρίσει την ήττα του, χειρονομία πολύ δύσκολη για αυτόν που πάντα βάζει το success του, την «επιτυχία» του, στην καρδιά των ομιλιών του.

Ο υπόλοιπος κόσμος ήδη πέρασε στο επόμενο στάδιο. Δυτικοί ηγέτες συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του εκφράζοντας την ανυπομονησία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «μεγάλες προκλήσεις» για τον κόσμο.

Ακόμα και το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, χώρες οι ηγέτες των οποίων καλλιέργησαν στενές σχέσεις με τον Τραμπ, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο άνοιξε με καθαρή άνοδο, η Γουόλ Στριτ, αν κρίνει κανείς από το πώς κινούνταν τα παράγωγα, ετοιμάζεται επίσης να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, με λιγοστές εξαιρέσεις, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αρνείται να παραδεχθεί ότι ο κύβος ερρίφθη. «Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη», προέτρεπε χθες Κυριακή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τον Τραμπ, μιλώντας στο Fox News.

Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τηρούν απόλυτη σιγή εδώ και 24 ώρες. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί παράλυση των θεσμών.

«Τον πρόεδρο δεν θα τον αλλάξετε ποτέ», έχει «χαλαρή σχέση με την αλήθεια», πέταξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ένας από τους πιο συχνούς και πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους», όμως «είμαι επίσης σίγουρος ότι αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα δεχθεί το αναπόφευκτο», εκτίμησε.ή

Πηγή