Αυτό το χωριό στην Ηπειρο είναι σαν πετρόκτιστο στολίδι

Συρράκο

Γραφικό, ένας τόπος που τον ζηλεύεις

Από την Αθανασιάδου Βιολέττα

Είναι το Συρράκο το ομορφότερο χωριό των Τζουμέρκων; Δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε τόσα γραφικά χωριά, που συνδυάζουν παράδοση και ομορφιά, σίγουρα όμως το Συρράκο είναι από τους ομορφότερους οικισμούς, με μεγάλη ιστορία.

Συρράκο, το αιώνιο αριστοκρατικό χωριό

Σκαρφαλωμένο σαν «αετός» στις απότομες πλαγιές του όρους Περιστέρι (ή Λάκμος), το Συρράκο στέκεται περήφανα στις μοναχικές βουνοκορφές των Τζουμέρκων.

Με τις πέτρες σμιλεμένες από τα άξια χέρια των τεχνιτών της Ηπείρου, καταφέρνει να σαγηνεύει τους πάντες με την αυθεντική, παραδοσιακή και ανεπιτήδευτη ομορφιά του. Για πολλούς, μάλιστα, θεωρείται το πιο όμορφο ορεινό χωριό στην Ελλάδα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Tag #kings_greece 🏆Photo by @argiris_karamouzas 🏆 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 🎉🎊 Congratulations 🎉🎊 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ Please visit Her/His Gallery!! ____________________________ 🔎 Chosen by @ilias1515 🔍 ____________________________ KINGS_GREECE is Member of 👑 @Kings_hubs_staff ____________________________ ID Tag #kgr_argiris_karamouzas Family tag #kings_hubs_awards ____________________________ #urban_greece #great_captures_greece #greecelover_gr #travel_drops #loves_greece_ #hdr_addiction #streetart_addiction #streets_and_transports #great_street_photos #tv_greece #alluring_islands #wu_greece #exquisite_greece #awesome_phototrip #kings_villages #ig_europa #earthexclusive #divine_worldplaces #alluring_villages #igbest_shots #greece_perfection #wonderful_places #allbeauty_addiction #alluring_greece #perfect_greece #living_europe #discover_greece_

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη #KINGS_GREECE 🇬🇷 (@kings_greece) στις

Ιστορία του Συρράκο
Ο πλακόστρωτος ανηφορικός δρόμος στην είσοδο οδηγεί στην καρδιά του χωριού, όπου όλα γύρω μαρτυρούν την ευημερία που γνώρισε στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς έγινε από τις πλουσιότερες πόλεις της Ηπείρου, με 3.500 κατοίκους.

Εκείνα τα χρόνια, οι έμποροι από το Συρράκο ταξίδευαν στην Ευρώπη, πουλώντας τις χειροποίητες μάλλινες κάπες τους, οι οποίες ήταν περιζήτητες και δημοφιλείς. Λέγεται ότι έχουν ντύσει ακόμη και τον στρατό του Ναπολέοντα.

Συρράκο

Αλλά υπήρχαν και δύσκολες μέρες… όταν το Συρράκο καταστράφηκε τελείως από τους Τούρκους. Αλλά χάρη στο πείσμα και τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων του, ξαναχτίστηκε ακόμη καλύτερα από το μηδέν. Στις αρχές του 20ού αιώνα μάλιστα είχε περίπου 5.000 κατοίκους! Οι μάλλινες κάπες, ωστόσο, δεν πουλούσαν πια. Ακολούθησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εμφύλιος. Το χωριό εγκαταλείφθηκε και πάλι, αυτή τη φορά λόγω της μετανάστευσης και του αστισμού, ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι.

Το Συρράκο όμως, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του, τις θαυμάσιες φυσικές ομορφιές του, τους ξενώνες, τα δύο λαογραφικά μουσεία και το καλό οδικό δίκτυο αξιοποιείται τουριστικά, με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Present Today’s Artist is ⤵ @giotisr Congratulations👏👏🏆 Visit his/her gallery _________________________ Chosen by: @thomasgin79 Follow: @expression_greece Tag:#expression_greece Tag:#expression_greece_team_giotisr ___________________________ Our Friendly Hubs @great_street_photos @streets_and_transports @great.captures.greece @urban_greece @loves_greece_ @igphotographia_greece @loves_athens @greece_countryside _____________________________ Hash Tags #divine_villages #wu_greece #roundphot0 #alluring_greece #great_captures_greece #urban_greece #igphotographia #loves_athens #great_street_photos #discover_greece #vintage_wanders #greece_countryside #travel_greece #loves_greece_ #greecelover_gr #travelworld_addiction #tv_greece #hdr_addiction #houses_phototrip #the_daily_traveller #kings_villages #kings_greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Expression_Greece (@expression_greece) στις

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Συρράκο γεννήθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, ευεργέτες και αγωνιστές της Ελλάδας.

Ανάμεσά τους ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης, ο ποιητής και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Ζαλόκωστας, καθώς και ο διάσημος ποιητής και συγγραφέας Κώστας Κρυστάλλης. Το υπέροχο αρχοντικό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κρυστάλλης τυγχάνει να είναι και επισκέψιμο, καθώς έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, φέρνοντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Συρράκο

Περιπλάνηση στο Συρράκο

Η «καρδιά» του χωριού χτυπά στην πέτρινη πλατεία του, όπου κυριαρχεί η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τη συγκλονιστική εικόνα του παραδοσιακού αυτού οικισμού, που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού, συνθέτουν επίσης τρεχούμενα νερά, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα γεφύρια και σπίτια.

Κοιτώντας μάλιστα ψηλά στην κορυφή του χωριού, δεσπόζει το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, που θεωρείται προστάτης των βοσκών. Από εκεί, όταν ο καιρός είναι καλός, η θέα προς τα Ιωάννινα, τη λίμνη Παμβώτιδα και τον Αμβρακικό κόλπο, είναι υπέροχη.

Συρράκο
Η θέα στους παραπόταμους του Καλαρρυτικού ποταμού είναι επίσης μοναδική, όπως και η άγρια ομορφιά της διαδρομής στο μονοπάτι που ενώνει το Συρράκο με το χωριό Καλαρρύτες, δύο μοναδικά στολίδια στα Τζουμέρκα.

Και λίγες ακόμη φωτογραφίες από το Συρράκο:

Σε απόσταση 54 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική του…

Συρράκο

Η χαρακτηριστική πέτρα από την οποία είναι κτισμένο όλο το χωριό / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Πέτρινα σπίτια στο Συρράκο / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Το Συρράκο από μακριά / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

H θέα ενός παραδοσιακού σπιτιού στο Συρράκο / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Καμπαναριό εκκλησίας στο Συρράκο / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Λιθόστρωτος δρομάκος / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Το στολίδι των Τζουμέρκων / Φωτογραφία: Shutterstock

Συρράκο

Όταν βραδιάζει στο Συρράκο / Φωτογραφία: Shutterstock

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AnaF (@anastaziafthenaki) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#village#history#rainbow#travelart#sirako#blessed#travelmakefree#travrlphotography#travelblogger#travler#love#thisamazingview

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη travelmakefree (@travelmakefree) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#nofilter #tzoumerka #epirus #greece #europe #summer #view #sky #cloudysky #clouds #nature #naturephotography #naturelovers #colours #village #landscape #mountains

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stavros Gourogiannis (@s.gouro) στις

Πηγή