Ξεκίνησε η ψηφιοποίηση της Χαραμόγλειου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης

Στις 11 Οκτωβρίου 1984, ακριβώς τριάντα έξι χρόνια πριν, ο Αριστοτέλης Χαραμόγλης δωρίζει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας την Βιβλιοθήκη με το σπάνιο υλικό το οποίο επίμοχθα συγκέντρωνε από τις αρχές του 1970. 

Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτίριο της πλατείας Μαρκά στην πόλη της Λευκάδας. Περιλαμβάνει περισσότερα από 34.000 βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, αφίσες και φωτογραφίες της Λευκάδας, αποτελώντας σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής Λευκαδικών ερευνών. 

Η Βιβλιοθήκη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness το 1994 ως η μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος παγκοσμίως.

Κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του κ. Νίκου Καββαδά ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Λευκάδας, αποκτήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο και εγκαταστάθηκε στην Χαραμόγλειο σύγχρονος εξοπλισμός για την ψηφιοποίηση του εντύπου υλικού της Βιβλιοθήκης.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα εντατικοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την ψηφιοποίηση των σπανιωτέρων και παλαιοτέρων τεκμηρίων της συλλογής.

Παράλληλα δε, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ηλεκτρονικής καταγραφής και καταλογογράφησης της Χαραμογλείου.

Τεκμήριο 1ο: Η χειρόγραφη επιστολή του Αριστοτέλη Χαραμόγλη για την παραχώρηση της βιβλιοθήκης.

Τεκμήριο 2ο: Απόσπασμα από το λεύκωμα της Όλγας Βαλαωρίτη, κόρης του ποιητή.

Τεκμήριο 3ο: Σχέδιο του λογοτέχνη και σκιτσογράφου Γεράσιμου Γρηγόρη.