Πρωθυπουργός για μία ημέρα 16χρονη ακτιβίστρια

Lehtikuva via AP Heikki Saukkomaa

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τη θέση της παραχώρησε την Τετάρτη για μία ημέρα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, στη 16χρονη ακτιβίστρια Οβα Μέρτο, η οποία εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να καταγγείλει τη βία κατά των γυναικών και τα στερεότυπα γύρω από τα φύλα και τις σχέσεις τους με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τη Μέρτο, τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις εις βάρος τους, όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία. «Οταν ένα κορίτσι λέει ότι παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, θεωρείται συχνά παράξενη. Αν, από την άλλη, ένα αγόρι πει ότι δεν παίζει τέτοια παιχνίδια ή δεν έχει κονσόλα παιχνιδιών, θεωρείται παράξενο για τον λόγο αυτό», ανέφερε η προσωρινή πρωθυπουργός σε ομιλία της, που δημοσιεύθηκε στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα.

Η 16χρονη Μέρτο, που συναντήθηκε με την κ. Μαρίν, προειδοποίησε επίσης για τα κρούσματα διαδικτυακών επιθέσεων και απειλών, τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση των νέων γυναικών στη διαδικτυακή πληροφόρηση. «Εχω μιλήσει με συνομήλικες φίλες μου για τη διαδικτυακή κακοποίηση και διαπίστωσα ότι σε όλες έχουν ζητηθεί γυμνές φωτογραφίες και όλες έλαβαν γυμνές φωτογραφίες άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους», λέει η Μέρτο.

Η Φινλανδία, μαζί με άλλα σκανδιναβικά κράτη, εξασφαλίζουν «άριστα» στη βαθμολογία ισότητας μεταξύ των φύλων. Το 1906, πριν ακόμη την ανεξαρτησία της χώρας από τη ρωσική αυτοκρατορία, το Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο, όπου οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα ψήφου, καθώς και αυτό του εκλέγεσθαι. Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1893, αν και οι γυναίκες της χώρας δεν απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι παρά μόνο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σημερινή πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η 34χρονη Σάνα Μαρίν, εκτός από γυναίκα, είναι και η νεότερη αρχηγός κράτους. Ακόμη και στη Φινλανδία, όμως, οι γυναίκες σπανίζουν στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία της Τετάρτης, για προσωρινή ανάδειξη νέας γυναίκας στην πρωθυπουργία, αποτελεί μέρος παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο «Girls Takeover» (Τα κορίτσια αναλαμβάνουν τα ηνία), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών του ΟΗΕ, που γιορτάζεται την Κυριακή. Στην ομιλία της, η Μέρτο προειδοποίησε ότι τα κορίτσια στον αναπτυσσόμενο κόσμο «αποκλείονται συχνά από την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης. Η ανισότητα αυτή επηρεάζει τις ζωές μας με διάφορους τρόπους. Εμείς τα κορίτσια δεν είμαστε, όμως, θύματα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν».

A.P.

Πηγή