ΠΙΝ: Αναβάθμιση και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ιόνια Νησιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης και η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Παραχώρηση 40 στρεμμάτων για κατασκευή Αθλητικού Κέντρου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Νεολαίας & Αθλητισμού Γιάννη Αρμενιάκου.

Το Μνημόνιο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας (Ε.Α.Κ.Κ.), την παραχώρηση 40 στρεμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στη Λευκάδα για κατασκευή αθλητικού κέντρου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και την επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε:

  • Η παροχή τεχνικής συνδρομής από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη μελέτη και την κατασκευή έργων στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων και η κατά προτεραιότητα ενεργειακή αναβάθμιση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας (Ε.Α.Κ.Κ.), για να αποδοθούν, τόσο στην αθλητική οικογένεια όσο και στην τοπική κοινωνία, ως ασφαλείς και λειτουργικοί χώροι άθλησης και αναψυχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια και ανύψωση του αθλητισμού και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών,\
  • Η παραχώρηση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας), έκτασης 40 στρεμμάτων στην Περιοχή “Κάτω Αλυκών” Λευκάδας, για τη μελέτη και κατασκευή υπερτοπικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποδοθεί ένα σημαντικό αθλητικό έργο, ένας σύγχρονος χώρος άθλησης, τόσο ιδίως για την Λευκάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή,
  • Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς εξυπηρετούν τόσο τον πρωταθλητισμό, όσο και την “άθληση για όλους”, αλλά και τον αθλητικό τουρισμό παράλληλα με την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Στην συνάντηση συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, όπου στο πλαίσιο της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, τέθηκε στον  Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού το θέμα της δημιουργία ενός Κλειστού Γυμναστηρίου τύπου Τ11 στο Εθνικό Στάδιο Ζακύνθου στο σημείο που προϋπήρχε ή πλησίον αυτού. Μια νέα δομή, σε χώρο προσβάσιμο για τη νεολαία που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο για Στοίβο, Μπάσκετ και Ποδόσφαιρο. Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να “τρέξουν” όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και η εκπόνηση μελετών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανέγερσή του.

“Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, διότι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη αποτελεί το επισφράγισμα μιας συνεργασίας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το αποδεικνύετε κυριε Υφυπουργέ και για την Περιφέρειά μας αποτελεί στόχο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

Αυτό φαίνεται και από τον ορισμό ειδικού εντεταλμένου συμβούλου, του Γιάννη Αρμενιάκου, για τον αθλητισμό και τη νεολαία. Επιπλέον, ως στίγμα της σημασίας που δίνουμε για την πολιτική μας και για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό είναι το ότι σήμερα μας συνοδεύει και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Μοθωναίου Κατερίνα, διότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και έτσι πρέπει να τον υπηρετούμε.

Σήμερα λοιπόν, το μνημόνιο εκφράζει αυτή τη βούληση και αυτό το σχέδιο. Να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση αλλά και δημιουργία νέων υποδομών σε όλα νησιά.

Ο Αθλητισμός το ελληνικό ιδεώδες που έγινε παγκόσμιο πρέπει να έχει ένα σαφές περιεχόμενο και μια ολοκληρωμένη πολιτική που αφορά στην αξιοπιστία και στη διευκόλυνση όλων των αθλητικών σωματείων, αλλά και των πολιτών γιατί αποτελεί μια σημαντική, κυρίαρχη μάλλον διάσταση, για την καλή ζωή, την πνευματική και ψυχική υγεία και την κοινωνική συνοχή.

Είμαστε λοιπόν στην αρχή μιας δομημένης συνεργασίας, κύριε Υφυπουργέ και ελπίζουμε οι συνθήκες της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως περιμένουμε όλοι, να μας δώσει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία η οποία διαφαίνεται καρποφόρα” δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Από την μεριά του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως “σήμερα υλοποιούμε μια δέσμευση που είχε γίνει και από τις δύο πλευρές πριν από λίγους μήνε,ς όταν βρέθηκα στην Κέρκυρα και επισκέφτηκα και το γραφείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την αγαπητή Περιφερειάρχη κ. Κράτσα αλλά και τους συνεργάτες της. Σε αυτή τη συνάντηση βάλαμε μια σειρά από προτεραιότητες σε ζητήματα αθλητισμού.

Το σημερινό Μνημόνιο Συνεργασίας δεν είναι κάτι άλλο παρά το επόμενο στάδιο εκείνης της συνάντησης και των αποφάσεων που πήραμε. Από σήμερα και μετά ξεκινά μια καινούργια μέρα σε επίπεδο συνεργασίας τόσο του Υπουργείου Αθλητισμού όσο και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Πολύ γρήγορα θα τρέξουν οι μελέτες για τα υπόλοιπα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, είναι απαραίτητα να γίνουν, για το εθνικό αθλητικό κέντρο της Κέρκυρας, αλλά και για τις υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις που πρέπει να δημιουργήσουμε στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας.

Σεβόμαστε την αγωνία σας, κ. Κράτσα, συμφωνούμε στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει στο τραπέζι τις προηγούμενες συναντήσεις μας αλλά και σήμερα.