Σήμερα αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο – Η Google το υποδέχεται με ένα doodle

Το απόγευμα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο

Το φθινόπωρο αρχίζει και τυπικά σήμερα, αφού στις 16:31 ώρα Ελλάδας θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Η Google με δύο doodle «υποδέχεται» το φθινόπωρο και την άνοιξη για το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο αντίστοιχα.

 

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις υπόλοιπες περιοχές- που βρίσκονται πάνω ή κάτω από τον ισημερινό- αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου έπειτα από τέσσερις μέρες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή