Ανασύσταση του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφακιωτών «Φωτεινός»

Στη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την ανασύσταση του χορευτικού τμήματος, αφουγκραζόμενο το καθολικό αίτημα μικρών και μεγάλων Σφακισάνων, που επιθυμούν την λειτουργία του τόσου επιτυχημένου κατά το παρελθόν χορευτικού τμήματος, με τις παραστάσεις και εκτός Λευκάδος!

Στη θέση του χοροδιδάσκαλου και εν γένει του Καλλιτεχνικού Διευθυντή προσελήφθη ο πολυτάλαντος Γεράσιμος Λογοθέτης, ο οποίος έχει εργασθεί και στο παρελθόν στον «Φωτεινό» με πολλή μεγάλη επιτυχία.

Καλοσωρίζουμε τον Γεράσιμο Λογοθέτη στα γνωστά του λημέρια και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Επίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σε μια προσπάθεια να αγκαλιάσει όλα τα χωριά των Σφακιωτών, όχι απλά σε θεωρητικό επίπεδο μόνο, αποφάσισε η πρώτη δημόσια εκδήλωσή του να είναι η διοργάνωση αρτοκλάσίας στον Ιερό Ναό Το Γενέσιον της Παναγίας στο Σπανοχώρι.

Πρόκειται για την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μονή της Επισκοπής, η οποία κτίσθηκε το 1350 και αποτέλεσε τον Μητροπολιτικό ναό και την έδρα του Επισκόπου της Φραγκοκρατούμενης τότε Λευκάδας, γι αυτό και έμεινε στη Λευκαδίτικη ιστορία σαν Επισκοπή.

Ο παμπάλαιος και ιστορικός ναός ήταν το κέντρο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση της Βουκέντρας στα 1357, όταν οι τότε Λευκαδίτες ξεσηκώθηκαν εναντίον του Φράγκου δυνάστη Ζώρζη Γρατιανού, για να εμπνευσθεί απ’ την μάχη αυτή τον Φωτεινό του ο «Ψάλτης της Λευκάδος», ο απαράμιλλος Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Αλλά και η άλλη μεγάλη εξέγερση των Λευκαδίων Χωρικών, με μπροστάρηδες τους Σφακιώτες κατά των Άγγλων δυναστών και των «συμμάχων» τους προυχόντων της Χώρας στα 1819, εδώ στην Επισκοπή στο Σπανοχώρι οργανώθηκε και ξεκίνησε!

Η Αρτοκλασία, με την παρουσία των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου θα γίνει την παραμονή της εορτής του ναού στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Ώρα 6 : 30.

Καλούνται όχι μόνο τα μέλη του Συλλόγου, μα και όλοι οι Σφακισάνοι, να τιμήσουμε την Θρησκευτική Πανηγυρική Εκδήλωση, αλλά και τον ιστορικομαρτυρικά καθαγιασμένο χώρο της Επισκοπής.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ