ΗΠΑ: Πιθανή διανομή εμβολίου έως τα τέλη Οκτωβρίου – Έγγραφο με οδηγίες προς τις Πολιτείες

EPA

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ζητούν από τις Πολιτείες να προετοιμαστούν για τη διανομή εμβολίου κατά του κορωνοϊού 

To Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ έδωσε εντολή στους αξιωματούχους υγείας όλων των Πολιτειών να προετοιμαστούν για τη διανομή εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Παράλληλα παρείχε «σενάρια προετοιμασίας». Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από τους The New York Times και αργότερα το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο CNN πως όντως τα απέστειλε στις Πολιτείας της χώρας. Στις οδηγίες που δόθηκαν συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη διαμονή δύο εμβολίων σε περίπτωση που οι προμήθειες «ενδέχεται να περιοριστούν».

Τα έγγραφα παρέχουν σενάρια προς τις Πολιτείες για το ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα: επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς της οικονομίας, «πληθυσμοί» εθνικής ασφάλειας, φιλοξενούμενοι και προσωπικών δομών. Σύμφωνα με τα έγγραφα τα σενάρια αυτά δημιουργήθηκαν για να υποστηρίζουν τον προγραμματισμό του εμβολιασμού «αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται υποθετικά».

Οι ασκήσεις επί χάρτου για την αντιμετώπιση πανδημίας αναφέρουν, εδώ και χρόνια, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζει ένα δίκτυο διανομής, ενώ οι επιστήμονες εργάζονται στην παραγωγή ενός εμβολίου.  Η κυβέρνηση Τραμπ ανέφερε πως δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια προετοιμάζουν την αύξηση της παραγωγής έτσι ώστε, σε περίπτωση που τα εμβόλια κριθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, να μπορέσουν να χορηγηθούν αμέσως.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δρ. Robert Redfield έκανε λόγο για «απλή ετοιμότητα».

«Αυτή τη στιγμή θα πω ότι προετοιμάζουμε σοβαρά αυτό που αναμένω ότι θα είναι πραγματικότητα (…) ότι θα υπάρξει ένα ή περισσότερα εμβόλια για εμάς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Redfield σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

Πάνω από 185.000 νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον άλλοι 1.033 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 χθες Τετάρτη στις ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε τους 185.754 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Το προηγούμενο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν άλλα 39.774 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τα 6,12 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Πηγή