Τάσος Τζήκας στην «Κ»: Πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντί της «κορωνοΔΕΘ»

Ο πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.

Οι εξελίξεις ως προς τη διοργάνωση της φετινής 85ης ΔΕΘ, ή αλλιώς της «κορωνοΔΕΘ», ήταν καταιγιστικές. Με τα κρούσματα να αυξάνονται ανησυχητικά, οι αρμόδιοι της Εκθεσης επέμεναν ότι ήταν έτοιμοι να φιλοξενήσουν 100.000 επισκέπτες. Και έπειτα ήρθαν οι επιδημιολόγοι που άναψαν «κόκκινο», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει το τελικό όχι προτάσσοντας την υγεία από την οικονομία. Και ενώ φάνηκε ότι στην ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης θα καταγραφόταν ένα ακόμα «κενό», μετά εκείνο της Κατοχής που δεν έγιναν εκθέσεις, οι υπεύθυνοι της ΔΕΘ την τελευταία στιγμή πρότειναν και η κυβέρνηση συμφώνησε να γίνει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ ώστε να σωθεί η παρτίδα. Να σηματοδοτεί άραγε ένα τέτοιο φόρουμ την απαρχή ενός διαλόγου για τη ΔΕΘ στην ψηφιακή εποχή;

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει, και τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, είναι η ποιότητα της έκθεσης αλλά και η αισθητική των διαφόρων δράσεων», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, που μιλάει επίσης για το πώς αποφασίστηκε η εναλλακτική λύση ώστε να μην «πέσει μαύρο» στις εγκαταστάσεις της Εκθεσης, για την αντίδραση της τιμώμενης Γερμανίας κ.ά. Δεν έχει γίνει, εν τω μεταξύ, γνωστό εάν και το φόρουμ γίνει υπό την καθιερωμένη συνδικαλιστική «πολιορκία».

– Τι ακριβώς αποφασίστηκε να γίνει στη θέση της 85ης ΔΕΘ όπως την είχατε σχεδιάσει και την ανέτρεψε ο κορωνοϊός;
– Από τη στιγμή που ακυρώθηκε, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα δεκαήμερο πολιτικό-οικονομικό φόρουμ, το «Thessaloniki Helexpo Forum», στο διάστημα 11-20 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο Σαββατοκύριακο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και το δεύτερο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδιάμεσα θα μιλήσουν και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Επίσης, θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μαργαρίτης Σχοινάς. Εκτός από τις πολιτικές ομιλίες θα διοργανωθούν και αρκετά πάνελ συζητήσεων για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη χώρα και τον πλανήτη και που τα έχει αναδείξει ιδιαίτερα η πανδημία της COVID-19. Είμαστε ακόμη στην αρχή του σχεδιασμού.

– Να υποθέσω ότι το φόρουμ αυτό ίσως αποτελέσει το πρόπλασμα μιας μόνιμης κατάστασης που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του προφίλ της ΔΕΘ;
– Ιστορικά η ΔΕΘ υπήρξε ένας συνδυασμός εμπορικής έκθεσης, ενός άτυπου πολιτικού φόρουμ και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Το προφίλ αυτό είναι το προφίλ μιας μεγάλης γιορτής της Θεσσαλονίκης, και της Ελλάδας ολόκληρης, που ως γεγονός είναι μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Και βέβαια είναι μια προίκα για την πόλη. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, και τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, είναι η ποιότητα της έκθεσης αλλά και η αισθητική των διαφόρων δράσεων.

– Συμμερίζεστε την άποψη όσων λένε πως ο κορωνοϊος «σκότωσε» την έκθεση-πανηγύρι και έφτασε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη ΔΕΘ του μέλλοντος;
– Εγώ θα χρησιμοποιούσα τη λέξη γιορτή. Αλλά και το πανηγύρι, όταν δίνει έμφαση στη διευκόλυνση της κοινωνικής επαφής και της επιχειρηματικότητας, κρατώντας κάποια στάνταρντ ποιότητας και αισθητικής, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το ενοχοποιούμε. Ανήκει άλλωστε στη λαϊκή μας παράδοση.

– Μήπως παραήταν φιλόδοξος ο στόχος σας να διαχειριστείτε 100.000 επισκέπτες στις εγκαταστάσεις σας εν μέσω κορωνοϊού; Είχατε σχεδιάσει τόσο προστατευτικά μέτρα και μπορείτε να αναφέρετε μερικά εξ αυτών;
– Ο στόχος των 100.000 στο εννεαήμερο της Εκθεσης ήταν ένας συντηρητικός στόχος και σε απόλυτη αρμονία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπό κανονικές συνθήκες βέβαια ο στόχος θα ήταν 300.000. Για να έχετε καλύτερη εικόνα θα πρέπει να διαιρέσετε τις 100.000 με το 9, που είναι οι ημέρες λειτουργίας, και στη συνέχεια με το 10, που είναι οι ώρες λειτουργίας ανά ημέρα. Αυτό μας δίνει περίπου 1.000 την ώρα. Δηλαδή 1.000 άτομα την ώρα σε ένα χώρο 165 στρεμμάτων με 17 περίπτερα και αρκετό ελεύθερο και ανοιχτό χώρο. Επιπλέον είχαμε σχεδιάσει με τον ΕΟΔΥ πολύ αυστηρά πρωτόκολλα με θερμομετρήσεις, μάσκες, αποστάσεις και απόλυτο έλεγχο των εισερχομένων και των εξερχομένων στην Εκθεση.

– Τι ήταν αυτό που βάρυνε στην απόφαση να ματαιωθεί η ΔΕΘ από τη στιγμή που εσείς ο ίδιος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ποζρικίδης δηλώνατε σχεδόν βέβαιοι πως η Εκθεση θα πραγματοποιηθεί;
– Εχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι η υγεία προηγείται της οικονομίας. Εφόσον λοιπόν οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν, με βάση την παρατηρούμενη έξαρση του κορωνοϊού, την ακύρωση, οφείλαμε να το δεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά στην επόμενη μέρα με τις αντίστοιχες προσαρμογές.

– Ποια ήταν η θέση των φορέων της πόλης, επέμεναν να γίνει με κάθε τίμημα στο όνομα της τοπικής οικονομίας;
– Γνωρίζετε ότι όλοι, οι Θεσσαλονικείς κυρίως, θέλαμε να γίνει η 85η ΔΕΘ και ως άτομα αλλά και ως θεσμοί και επιχειρήσεις. Η ΔΕΘ είναι το μεγάλο οικονομικό πνευμόνι της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας και επιπλέον έχει μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της περιοχής. Πρέπει να σας πω ότι η φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας, είναι μια καταστροφική χρονιά για την εταιρεία μας. Παρ’ όλα αυτά, όταν μπαίνουν θέματα δημόσιας υγείας, με τόσο έντονο τρόπο, οφείλουμε πρώτα να προστατέψουμε τις ζωές μας και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Ισως θα πρέπει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, να μάθουμε σε ένα τρόπο ζωής που βασικό στοιχείο του θα έχει την πειθαρχία στα μέτρα και ένα υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

– Συμβουλευτήκατε τους τιμώμενους Γερμανούς για τη ματαίωση και τι σας είπαν; Το ρωτώ αυτό γιατί δεν φημίζονται για το «μπρος-πίσω» στις επιλογές τους. Διακρίνατε κάποια δυσφορία;
– Θέλω να τονίσω την καταπληκτική συνεργασία που είχαμε με τους Γερμανούς φίλους μας. Είχαν πραγματοποιήσει έναν πολύ καλό σχεδιασμό και είχαν κινητοποιήσει μεγάλες γερμανικές εταιρείες που είτε έχουν επενδύσει είτε σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τον συντονισμό τον είχε αναλάβει η έκθεση της Κολωνίας με τη οποία έχουμε αποκτήσει μια στρατηγική και σε βάθος συνεργασία. Δεν νομίζω ότι δυσαρεστήθηκαν.

Εδειξαν απόλυτη κατανόηση και βέβαια συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσουμε τη χρονιά στην οποία θα είναι τιμώμενη χώρα η Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για όλους. Με δεδομένο το μεγάλο πρότζεκτ της ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού μας Κέντρου, που σχεδιάζουμε σε μια βιοκλιματική κατεύθυνση, είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη εκθεσιακών υποδομών και γενικά σε αστικές παρεμβάσεις με οικολογική κατεύθυνση.

Πηγή