Μπάρμπαρα Χέπγουορθ: Η Google τιμά τη γλύπτρια που είχε εμπνευστεί και από την Ελλάδα

Πηγή φωτό Tate

Αφιερωμένο στην Μπάρμπαρα Χέπγουορθ το σημερινό doodle της Google 

Στη γλύπτρια Μπάρμπαρα Χέπγουορθ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ θεωρείται ανάμεσα στους καλλιτέχνες που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στη γλυπτική στα μέσα του 20ου αιώνα. Σαν σήμερα το 1939 εγκαταστάθηκε στην πόλη Σεντ Άιβς της Κορνουάλης, όπου δημιούργησε το στούντιό της και έζησε την υπόλοιπη ζωή της.

Η Χέπγουορθ γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία και από τα 15 χρόνια της ήξερε ότι ήθελε να γίνει γλύπτρια. Σπούδασε στη Σχολή Τέχνης του Λιντς, όπου ξεκίνησε η φιλία της με τον Χένρι Μουρ και στη συνέχεια σπούδασε στο Royal College of Art in London.

Στην καριέρα της έλαβε πολλά βραβεία και δημιούργησε περισσότερα από 600 γλυπτά. Τον Φεβρουάριο του 1953 ο μεγαλύτερος γιος της Χέπγουορθ σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους, ενώ υπηρετούσε στη RAF στην Ταϊλάνδη. Εξαντλημένη, εν μέρει εξαιτίας της τραγικής απώλειας, η γλύπτρια ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1954 και επισκέφθηκε την Αθήνα, τους Δελφούς και πολλά νησιά του Αιγαίου.

Μετά την επιστροφή της από το ταξίδι, η Χέπγουορθ δημιούργησε έξι γλυπτά από ξύλο, πολλά από τα οποία ήταν εμπνευσμένα από το ταξίδι της στην Ελλάδα, όπως το «Corinthos» και το «Curved Form (Delphi)».

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ βρήκε τραγικό θάνατο στα 72 της χρόνια, όταν ξέσπασε φωτιά στο στούντιό της, στις 20 Μαΐου 1975.

Πηγή