Θησαυροί της Πρέβεζας με ένα κλικ!

Nέα Οδός μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε διαδρομές πολιτισμού, φύσης και γαστρονομίας στην Ελλάδα μέσα από ένα πρωτοποριακό microsite.

Tι θα λέγατε για μια ολιγοήμερη απόδραση στην Πρέβεζα; Υπάρχει άλλωστε πρώτης τάξεως αφορμή: η ακτογραμμή της με τις απέραντες αμμουδιές και τα λαχταριστά νερά του Ιονίου αναδείχθηκε ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη γι’ αυτό το καλοκαίρι από τον ταξιδιωτικό οργανισμό European Best Destinations – συνολικά έχετε πάνω από 60 χιλιόμετρα παραλιών στη διαθεσή σας για να βρειτε την ολοδική σας θέση δίπλα στο κύμα! Χάρη στην Ιόνια Οδό, η διαδρομή με το αυτοκίνητο από την Αθήνα διαρκεί «σκάρτες» 4 ώρες ασφαλούς οδήγησης, ενώ ο ίδιος ο προορισμός προσφέρει στους επισκέπτες του ό,τι χρειάζεται για ένα απολαυστικό Αυγουστιάτικο διάλειμμα: Ωραία περαντζάδα με τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα; Τσεκ. Εξαιρετικά θαλασσινά εδέσματα, από κουτσομούρες και γαρίδες Αμβρακικού, αυγοτάραχο από τις λιμνοθάλασσες και οστρακοειδή από το Ιόνιο; Τσεκ. Τοπικό ουζάκι και ηπειρώτικο τσίπουρο; Τσεκ. Τη γοητευτική παλιά πόλη για βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια και περιποιημένους πεζόδρομους; Τσεκ. Και φυσικά, ό,τι θαλάσσιο σπορ τραβάει η ψυχή σας…

Η Πρέβεζα όμως προσφέρεται και για νέες ανακαλύψεις, τουλάχιστον για τους εκδρομείς που δεν αρκούνται στην «πεπατημένη». Μια από τις μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής διανόησης, ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ, είχε πει ότι πραγματικό ταξιδι ανακάλυψης, δεν είναι αυτό που ψάχνεις για νέα τοπία, αλλά αυτό που βλέπεις με καινούργια… μάτια. Στην περίπτωσή μας, τα «μάτια» αυτά είναι οι Διαδρομές, ένα πρωτοποριακό microsite που περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και  538 ιστορίες γεμάτες κρυμμένα μυστικά, μύθους και παραδόσεις της κάθε περιοχής που διασχίζουν η Ιόνια Οδός και το τμήμα Α.Θ.Ε. από τη Μεταμόρφωση Αττικής έως και τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικά σχεδιασμένο, φιλικό προς τον επισκέπτη και πλήρως προσαρμόσιμο σε κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές (neaodos.gr/tours) σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy για να μας «υπενθυμίσει» ότι ζούμε σε μία χώρα γεμάτη «θησαυρούς» και η Νέα Οδός είναι εδώ για να τους ανακαλύψουμε μαζί με ένα κλικ!

Τι θα λέγατε λοιπόν να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τη διαδρομή μας στην Πρέβεζα μέσα από όμορφες εικόνες, συνοπτικά κείμενα και σύντομες αφηγήσεις που προσφέρουν γνώση και εξάπτουν τη φαντασία; Θα μάθουμε για το Κάστρο Παντοκράτορα, που δεσπόζει στην παραλία – «μπαλκόνι» της πόλης, και χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1807 για να ελέγχει τη θαλάσσια πρόσβαση στην Πρέβεζα και τον Αμβρακικό. Θα περιηγηθούμε νοητά στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, ένα μνημείο που φέρει τα ίχνη όλων των κατακτητών και απελευθερωτών της Πρέβεζας. Θα ακούσουμε για το «αόρατο» φρούριο του Αγίου Γεωργίου αλλά και τη θρυλική Μπούκα, το πρώτο οχυρωματικό έργο που κτίστηκε από τους Οθωμανούς στην είσοδο του Αμβρακικού, όταν όλη η περιοχή ήταν χωράφια. Και άλλα πολλά…

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας αυτοκινητόδρομος αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία. Να δημιουργήσει δηλαδή έναν ελκυστικό και εύχρηστο ηλεκτρονικό χάρτη πολιτισμού, φύσης και γαστρονομίας, που αναδεικνύει τον πλούτο των περιοχών που φέρνει πιο κοντά μας, όχι μόνο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για έθιμα, παραδόσεις, μύθους και «μυστικά», αλλά κυρίως με αρχεία ήχου που ξεναγούν επι της ουσίας τον επισκέπτη στο αξιοθέατο της επιλογής του.

Η Πρέβεζα μας περιμένει λοιπόν! Και οι «Διαδρομές» της Νέας Οδού μας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία.

Πηγή