Δείτε το πεντάλεπτο ντοκιμαντέρ που γύρισαν οι Beatles τον Αύγουστο του 1963 στο Λίβερπουλ

«The Mersey Sound»: το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Ντον Χέιγουορθ και σπάνιες φωτογραφίες των Σκαθαριών από τα γυρίσματα.

Oι Beatles βρέθηκαν στο Σάουθπορτ για μια σειρά εμφανίσεων στο Odeon Cinema και παράλληλα πήραν μέρος στο The Mersey Sound, ένα ντοκιμαντέρ του παραγωγού του BBC, Ντον Χέιγουορθ.

Ο Χέιγουορθ συνάντησε το συγκρότημα πρώτη φορά στις 21 Ιουλίου του 1963 και συζήτησαν την ιδέα που είχε για το ντοκιμαντέρ. Υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον Μπράιαν Επστάιν, τον μάνατζερ των Beatles, στις 6 Αυγούστου, που του έδινε αποκλειστική πρόσβαση στην μπάντα για ένα διάστημα.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Σάουθπορτ του Μάντσεστερ και στο Λίβερπουλ, από την Τρίτη 27 έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Την πρώτη μέρα οι Beatles κινηματογραφήθηκαν στο Little Theatre, στην οδό Hoghton, να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους στη σκηνή αλλά χωρίς κοινό. Ο Χέιγουορθ ήξερε πως αν κινηματογραφούσε μια αληθινή συναυλία ο ήχος και η φασαρία από τους θαυμαστές θα αχρήστευαν το υλικό.

Τη δεύτερη μέρα τα γυρίσματα συνεχίστηκαν σε ένα καμαρίνι στα στούντιο του BBC στο Μάντσεστερ. Εκεί μίλησαν για το παρελθόν, τα μελλοντικά τους σχέδια και για την πεποίθησή τους πως ο ήχος που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην παγκόσμια μουσική σκηνή δεν θα κρατούσε για πάντα. Φαίνονται επίσης να περνούν από το μακιγιάζ και να περιμένουν στα παρασκήνια με τα όργανά τους, σε μια σκηνή που σκοπό είχε να μονταριστεί και να παιχτεί πριν από το υλικό από τη «συναυλία» που είχε τραβηχτεί την προηγούμενη μέρα.

Ο Χέιγουορθ ήξερε πως αν κινηματογραφούσε μια αληθινή συναυλία ο ήχος και η φασαρία από τους θαυμαστές θα αχρήστευαν το υλικό.

Την τρίτη μέρα έγιναν λήψεις πάνω σε ένα πλοίο όπου συναντούσαν θαυμαστές τους και υπέγραφαν αυτόγραφα.

Την τέταρτη και τελευταία μέρα το γύρισμα έγινε έξω από το πατρικό σπίτι του Ρίνγκο Σταρ, στον αριθμό 10 της οδού Admiral Grove στο Λίβερπουλ. Ο Σταρ φαίνεται να βγαίνει από την πόρτα και να περιτριγυρίζεται από ένα πλήθος παιδιών της γειτονιάς και να αναχωρεί με το κάμπριο σπορ αυτοκίνητο του Τζορτζ Χάρισον. Παρόντες ήταν και ο Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ αν και στο τελικό μοντάζ δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια λήψη τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες σπάνιες και αστείες φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «The Mersey Sound» στο Λίβερπουλ. — Ν.Γ.

Πηγή