«Τερατολογίες. Η Ιστορία του Ανθρώπου» έκθεση ζωγραφικής του Διαμαντή Διαμαντόπουλου

Η προγραμματισμένη γι’ αυτήν την περίοδο έκθεση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου “Τερατολογίες. Η ιστορία του ανθρώπου.” δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη μεταφορά των έργων από τη Γκαλερί Πορταλάκη στην Αθήνα.

Από Κυριακή 2 έως Παρασκευή 28 Aυγούστου
Ώρες επισκέψεως 11.00-13.00 και 19.00-23.00
Αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», πλατεία Μαρκά

Ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος (1914-1995) αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση Νεοέλληνα καλλιτέχνη που υπηρετεί μια τέχνη με συνείδηση του κοινωνικού της ρόλου και των βίαιων ταξικών και θεσμικών συγκρούσεων που διατρέχουν την κοινωνία. Στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα του από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη. Τα έργα αυτά εντάσσονται ίσως στην πιο αμφιλεγόμενη ενότητα του ζωγράφου, που ο ίδιος ονόμαζε «Ιστορία του Ανθρώπου» ή «Τερατολογίες». Φιλοτεχνούνται στην κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σε διάστημα 30 χρόνων, κατά το οποίο ο ζωγράφος σχεδόν εμμονικά επιστρέφει σε αυτά με συνεχείς παρεμβάσεις.

Οι «Τερατολογίες» δέχθηκαν εντονότατη κριτική όταν παρουσιάστηκαν στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», στην Αθήνα (1980), και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον –ειδικών και μη– για την ευρηματική ζωγραφική γλώσσα που προτείνει σε αυτά ο Διαμαντόπουλος. Τα έργα του Διαμαντόπουλου προκαλούν δέος και ξαφνιάζουν τον θεατή και τον κατατάσσουν στους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς της γενιάς του.