Π.Ε. Λευκάδας «Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και καύσωνας σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020» – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Δελτίο Τύπου

Για σήμερα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), ενώ αναμένονται και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ).

Λόγω του υψηλού κινδύνου, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια (για παράδειγμα ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ.), αλλά και να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να ακολουθείτε η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων (https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ?inline=true).

Επισυνάπτονται οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από:

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών και του καύσωνα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ενημερωτικό βίντεο της ΓΓΠΠ για τις δασικές πυρκαγιές στο σύνδεσμο:

Δείτε ενημερωτικό βίντεο της ΓΓΠΠ για τον καύσωνα στο σύνδεσμο: