Έρχονται μάσκες σε σχολεία, εκκλησίες

Από την Πένυ Μπουλούτζα

Στην επόμενη φάση λήψης μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού πέρασε η κυβέρνηση. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική οδήγησε τις Aρχές στην απόφαση να καταστήσουν από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους –εργαζoμένους και κοινό– σε καταστήματα λιανεμπορίου, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, κ.ά.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού. Σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και ταξί, μονάδες υγείας, σούπερ μάρκετ, και από εργαζομένους στην εστίαση. Η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας θα συνοδευτεί και με εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Αναφορικά με την παράταση ή μη της απαγόρευσης των πανηγυριών και πέραν της 31ης Ιουλίου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι αυτό θα εξεταστεί στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή που συζητάμε, είμαστε μακριά από οποιοδήποτε τοπικό lockdown».

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι ο Rt είναι στο 0,4 (αριθμός αναπαραγωγής του ιού), όταν το ανώτατο όριο για τον έλεγχο της επιδημίας είναι 1. Τόνισε πάντως ότι «αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό».

Τα χθεσινά 52 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα σε 4.279. Από τα νέα περιστατικά τα 11 είναι εισαγόμενα, 14 εντοπίστηκαν στην Αττική, εννέα στη Θεσσαλονίκη, από τέσσερα σε Καβάλα, Αχαϊα και Λέσβο, από δύο σε Μαγνησία και Ημαθία και από ένα σε Χαλκιδική και Εύβοια. Χθες κατεγράφη άλλος ένας θάνατος λόγω κορωνοϊού. Συνολικά τα θύματα της νόσου στη χώρα μας είναι 203.

Σχολιάζοντας τα αρκετά κρούσματα που καταγράφονται στα αστικά κέντρα, επεσήμανε πως «προφανώς μας ανησυχούν, αλλά είναι πλήρως διαχειρίσιμα» και πρόσθεσε ότι οι Αρχές έχουν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή. «Αυτό που χρειάζεται είναι να μην επιτρέψουμε ο όγκος των κρουσμάτων να αυξηθεί στον βαθμό που να μην επιτρέπει την άμεση ιχνηλάτησή τους» τόνισε. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, στην Αττική, τα «ενεργά» κρούσματα είναι 145, ενώ έχουν τεθεί 596 άτομα σε καραντίνα ως επαφές αυτών. Σε νοσοκομείο νοσηλεύονται 36 ασθενείς –εκ των οποίων 8 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ–, και 109 είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Tα δύο σενάρια για τα σχολεία

Με μάσκες ενδέχεται να πάνε στο σχολείο οι μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείει τη λύση, ώστε να είναι δυνατό τα σχολεία να ανοίξουν (στις 7/9) με όλους τους μαθητές στην τάξη και όχι εκ περιτροπής, όπως συνέβη από τις 11/5 και τη σταδιακή άρση της μαθητικής καραντίνας. Το δεύτερο σενάριο είναι η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. «Κατόπιν συζήτησης με την Επιτροπή Υγείας και με βάση τα τωρινά δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο είναι τα σχολεία να ανοίξουν με πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Εγρήγορση για εκκλησίες, Δεκαπενταύγουστο

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο της απλής σύστασης παραμένει η χρήση μάσκας στις εκκλησίες. Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η υποχρεωτική χρήση μάσκας προς το παρόν «δεν εξετάζεται». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρεί όλους τους κανόνες», ωστόσο πρόσθεσε ότι εάν προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα, η απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος. Κάτι που μάλλον δεν θα αποφευχθεί εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Χθες, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία εφιστά την προσοχή για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στους ναούς εν όψει των εορτών του Αυγούστου. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αφορούν κυρίως στον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός των ναών (ένα άτομο ανά 5 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 100 άτομα). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εν όψει των επικείμενων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εστάλη σήμερα εγκύκλιο σημείωμα προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους ναούς, με την προτροπή προς όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους».

Ούτως ή άλλως ο τρόπος εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου προβληματίζει τους αρμοδίους, που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Η αρμόδια επιτροπή του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να εξετάσει πώς θα γίνει εφέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εάν θα γίνει λιτανεία της εικόνας της Παναγίας. Υπενθυμίζεται ότι στον προ ημερών εορτασμό της επετείου του οράματος της Οσίας Πελαγίας για την εύρεση της εικόνας, δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία και η εικόνα μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία της Χώρας της Τήνου όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Πηγή