16 βιβλιοπωλεία της Αθήνας που πρέπει να γνωρίζετε αν αγαπάτε το βιβλίο
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Αν αγαπάς το βιβλίο και μένεις στην Αθήνα, ή σκοπεύεις να την επισκεφτείς σύντομα, οφείλεις να γνωρίζεις τα παρακάτω βιβλιοπωλεία.

Ιδού (με τυχαία σειρά) τα βιβλιοπωλεία που ξεχωρίζει η Popaganda.

Πλειάδες

Ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείο Architectones02, βρίσκεται στο Παγκράτι, πολύ κοντά στον σταθμό μετρό του Ευαγγελισμού. Στις «Πλειάδες» γίνονται τακτικά παρουσιάσεις βιβλίου ενώ στην όμορφη αυλή τους στο βάθος μπορείς  να κάτσεις και να μιλήσεις με τους φίλους σου για τα αγαπημένα σου βιβλία γιατί όπως έγραψε και ο Charles Nodier «Ύστερα από την ηδονή να έχεις δικά σου βιβλία, η άλλη μεγαλύτερη ηδονή είναι να μιλάς γι’ αυτά». Όλα αυτά γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Βενέτσια και του Ζούκερμαν, των δύο γατιών-κατοίκων του βιβλιοπωλείου.

Πλειάδες, Σπ. Μερκούρη 62

Λεμόνι

(φωτ. Δημήτρης Κουλελής).

Το βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» γεννήθηκε το 1998 στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο. Στα περίπου 20 τ.μ. του και στη δροσερή αυλή του ο Σπύρος Ξένος και ο Αυγουστίνος Γαρουφαλλής είναι πιο φιλόξενοι βιβλιοπώλες που μπορείς να φανταστείς. Εάν θέλεις να μάθεις για νέες εκδόσεις, για αξιόλογες μεταφράσεις, να ανακαλύψεις σπουδαία αλλά παραγνωρισμένα αναγνώσματα παλιότερων περιόδων είναι απλώς οι άνθρωποί σου.

Λεμόνι, Ηρακλειδών 22

Little Tree Books

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Ανοιχτό από τις 8 το πρωί το café-βιβλιοπωλείο «Little Tree Books», ένα από τα λίγα του είδους του που υπάρχουν στην Αθήνα, σας περιμένει και με τις δύο του ιδιότητες που παραμένουν ενεργές μέχρι την ώρα που κλείνει, γύρω στις 23:00 το βράδυ. Αυτό που έχει πετύχει είναι να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ φιλόξενο σαλόνι σπιτιού, καλόγουστο και γεμάτο πλούσιες βιβλιοθήκες χωρίς να χρειάζεται εσύ να φροντίσεις να φτιάξεις κάτι για να τσιμπήσεις  ή να πιείς ενώ διαβάζεις ένα μυθιστόρημα ή προσπαθείς να βγάλεις άκρη με τη φοιτητική σου εργασία ή τα επαγγελματικά mail.

Little Tree Books, Καβαλόττι 2

Ίκαρος

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Αισθάνεσαι ότι το βιβλιοπωλείο του Ίκαρου στην οδό Βουλής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μουσείο. Μόνο όμως λόγω σπουδαιότητας του υλικού που φιλοξενεί στα σπλάχνα του και όχι επειδή έχει κάτι το μουσειακό με την έννοια του παλιακού ή του νεκρού. Αντιθέτως, ο κόσμος που μπαινοβγαίνει για να αναζητήσει, ξεφυλλίσει και να αγοράσει βιβλία του δίνει ζωή. Βρίσκεται στον ίδιο χώρο από το 1943 και στο πατάρι του ο Σικελιανός, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Τερζάκης, ο Τσαρούχης, ο Χατζιδάκις, ο Πολίτης, η Βακαλό, ο Θεοτοκάς, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και πολλοί άλλοι.

Βιβλίοπωλείο του Ίκαρου, Βουλής 4

Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Άγρα

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Οι εκδόσεις Άγρα συμπληρώνουν 40 χρόνια στο χώρο του βιβλίου συγκαταλέγονται, χωρίς αμφισβήτηση, σε έναν από τους σπουδαιότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας. Το βιβλιοπωλείο τους στεγάζεται σε έναν εξαιρετικής ομορφιάς χώρο στον λόφο του Στρέφη, με μια αυλή που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Άγρα, Ζωοδόχου Πηγής 99

Bιβλιοπωλείο των εκδόσεων “red n’ noir”

«Η βασική μας επιθυμία ήταν να φτιάξουμε έναν χώρο που δε θα βγάζει μιζέρια, γιατί συχνά τα καφέ – βιβλιοπωλεία έχουν απόμακρο στυλ. Εμείς δε θέλαμε κάτι βαρύ κι ακαδημαϊκό αλλά κάτι ζεστό και καθημερινό που θα νιώθεις οικεία. … Η επιδίωξη μας είναι να διοργανώνουμε αρκετά συχνά παρουσιάσεις βιβλίων και μετά ο κόσμος να μένει, να πίνει ένα ποτό και να συνεχίζει σε ένα πιο χαλαρό επίπεδο την κουβέντα…. Μας ενδιαφέρει, επίσης, μέσω του βιβλιοπωλείου και του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου που έχουμε να στηρίξουμε αυτοεκδόσεις και κινηματικές εκδόσεις που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε σημεία διάθεσης» λέει ο Τάσος Θεοφίλου, που είναι ένας από τους έξι ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το βιβλιοπωλείο-café των εκδόσεων “red n’ noir” και που με τα λόγια του αυτά συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του εγχειρήματος.

Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “red n’ noir, Δροσοπούλου 52

Bibliotheque

(φωτ. Ανδρέας Σιμόπουλος).

Πάνω στην πλατεία Εξαρχείων βρίσκεται το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Bibliotheque, στο οποίο θα βρείτε επιλεγμένα βιβλία και άλλων εκδοτικών οίκων. Το βιβλιοπωλείο είναι ιδιαίτερα ενεργό διοργανώντας συχνά παζάρια βιβλίου και μουσικές βραδιές με αγαπημένα σχήματα της ελληνικής ροκ σκηνής γιατί όπως έχει πει και ο Βάσος Γεωργάς, εκδότης της Bibliotheque, στην Popaganda: «Στον τόπο που αγαπάς θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο γι’ αυτόν»

Bibliotheque, Θεμιστοκλέους 76

To βιβλιοπωλείο των εκδόσεων BELL

Όσοι έχουν μεγαλώσει στα ’80ς και στα ’90ς κάποια στιγμή εκτός από τσιγάρα και χαρτάκια Panini από το περίπτερο της γειτονιάς τους θα είχαν αγοράσει κι ένα  ΒELL, έστω από περιέργεια. Θα τους είχε αρχικά τραβήξει το ενδιαφέρον η τυπωμένη «σφραγίδα» στο οπισθόφυλλο: «BEST SELLER, Διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» και η πολύ χαμηλή τιμή του, υπήρχαν βιβλία που τα αγόραζες με 200 δρχ. Όσοι ακόμη αναζητάτε τα BELL αξίζει να επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Βιβλιοπωλείο BellBooks, Εμμανουήλ Μπενάκη 22

Λεξικοπωλείο

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Θεματικά, περίεργα λεξικά, πρωτότυπα και προσεγμένα παιδικά βιβλία, ξενόγλωσση λογοτεχνία και ελληνική λογοτεχνίου υπέροχα φωτογραφικά λευκώματα συνθέτουν το σύμπαν του «Λεξικοπωλείου», στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.  Το Λεξικοπωλείο λειτουργεί από το 2011 και οι ιδιοκτήτες του, Οντίλ Μπρεγιέ και Γιάννης Σκουφής, έχουν καταφέρει να κάνουν τον καλόγουστο χώρο του στέκι βιβλιόφιλων της Αθήνας, ανεξαρτήτως γλώσσας και καταγωγής.

Λεξικοπωλείο, Στασινού 13

Μωβ Σκίουρος

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Η Χριστίνα και ο Σπύρος Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου και των Εκδόσεων «Ο Μωβ Σκίουρος» συμπλήρωσαν με άνεση το αρτιστίκ παζλ της πλατείας Καρύτση που αποτελείται από τον «Παρνασσό» και το θέατρο Μουσούρη. Το βιβλιοπωλείο έχει αναδειχθεί σε στέκι κάθε ενημερωμένου βιβλιόφιλου και πώς αλλιώς αφού μεταξύ άλλων έχει διοργανώσει την ολοήμερη μαραθώνια ανάγνωση του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, ανήμερα των γενεθλίων του σπουδαίου Ιρλανδού λογοτέχνη.

Μωβ Σκίουρος, Πλ. Καρύτση 4

Φωταγωγός

Στο βάθος της στοάς Κουρτάκη (εκεί που βρίσκεται το Noel) σας περιμένει το φιλόξενο βιβλιοπωλείο «Φωταγωγός. Η Τζούλια Τσιακίρη, των εκδόσεων Το Ροδακιό, έχει φτιάξει ίσως το πιο μποέμικο βιβλιοπωλείο της πόλης, εκεί που συχνάζουν σπουδαίοι έλληνες λογοτέχνες όπως η Ζυράννα Ζατελη και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πέρα από τις συχνές παρουσιάσεις βιβλίων διοργανώνονται σε τακτική βάση εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών.

Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59β

Επί Λέξει

Στο τιμόνι του «Επί Λέξει βρίσκεται η Μαρία Παπαγεωργίου και αυτό αποτελεί εγγύηση για το πόσο ενημερωμένο είναι το βιβλιοπωλείο αλλά και τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις που γίνονται εκεί πολύ συχνά. Η Μαρία Παπαγεωργίου ργάστηκε στο Θεμέλιο, στη συνέχεια στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας και από το 2013 διευθύνει, το «Επί Λέξει. Ο ψηλοτάβανος χώρος με τα ράφια που καλύπτουν όλο τον αριστερό τοίχο και εν μέρει τον δεξί καθώς και τα σκαλάκια δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας, σα να βουτάς σε μια θάλασσα από βιβλία.

Επί Λέξει, Ακαδημίας 32

Booktalks

Βιβλιοπωλείο-café στo Παλαιό Φάληρο που όμως έχει φίλους και θαμώνες από όλη την Αθήνα. Η Κατερίνα Μαλακατέ που είναι η οικοδέσποινα είναι, μεταξύ άλλων, και η admin του πολύ ενεργού βιβλιοφιλικού facebook group «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ».  Στο «Booktalks γίνονται επίσης τακτικά παρουσιάσεις βιβλίου όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή να ανακαλύψετε καινούριους.

Booktalks, Αρτέμιδος 47

Fagotto Books

(φωτ. Νατάσα Πανταζοπούλου).

Μουσικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά και παραδοσιακά κρουστά είναι μερικά μόνο από όσα μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο τη μουσική και να έρθετε έμπρακτα κοντά της. Μία πλευρά με πολλά βιβλία, μία άλλη με μουσικά και όχι μόνο παιχνίδια και ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του καταστήματος με πολλά παραδοσιακά κρουστά. Κάπως έτσι χωρίζονται αδρά με μία πρώτη ματιά οι πτέρυγες του Fagotto Books.

Fagotto Books, Βαλτετσίου 15

Παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη

(φωτ. Ανδρέας Σιμόπουλος).

Αν αγαπάς τα βιβλία, αν είσαι από αυτούς που βυθίζουν τη μύτη τους μέσα στις σελίδες τους είτε αυτά είναι μόλις εκτυπωμένα είτε τα ανακάλυψες τυχαία στο πατάρι του πατρικού σου, αν ψάχνεις παλιές εκδόσεις που έχουν εξαντληθεί και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι γιατί δεν εκδίδονται ξανά όλα αυτά τα βιβλία τότε το παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη θα γίνει το αγαπημένο σου μέρος σε όλη τη γη, αν δεν είναι ήδη.

Παλαιοβιβλιοπωλείο Νικολάκη, 3ης Σεπτεμβρίου 91

Πολιτεία

Μια πολιτεία αφιερωμένη στο βιβλίο, είναι το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Αττικής. Δεν υπάρχει κάτι που δε θα το βρείτε εδώ, οι προσφορές μπορεί να φτάσουν μέχρι και 70% κάτω και οι υπάλληλοί του είναι άνθρωποι γνώστες του χώρου του βιβλίου που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν και να σας κατευθύνουν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Πολιτεία, Ασκληπιού 1-3

Πηγή