13χρονος «Ρομπέν των θαλασσών» καθαρίζει τον βυθό από πλαστικά και άλλα σκουπίδια

«Αυτό που μ’ έκανε να αναλάβω δράση, μαζί με τον πατέρα μου, ήταν οι νεκρές χελώνες στις παραλίες».

Πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στη θάλασσα μόλις τριών ετών, όταν έμαθε να κολυμπάει, και στα επτά του, στη θέα μιας νεκρής θαλάσσιας χελώνας που είχε ξεβράσει το κύμα στην παραλία όπου είχε πάει για μπάνιο με τον πατέρα του, άρχισε να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να σταματήσουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα να πεθαίνουν εξαιτίας της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.

Στα 13 του χρόνια σήμερα, ο μαθητής του γυμνασίου Αβδήρων Ξάνθης Ζήσης Βαγκούσης «μετρά» ήδη αρκετά χρόνια ενεργούς δράσης στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, όπου ζει, από πλαστικά απορρίμματα και εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό. Μάλιστα, για τη δράση του αυτή κατέκτησε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλον», στα «You Smile Awards», που διοργανώνονται από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Αυτό που μ’ έκανε να αναλάβω δράση, μαζί με τον πατέρα μου, ήταν οι νεκρές χελώνες στις παραλίες», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο 13χρονος μαθητής.

«Η δράση μου όλα αυτά τα χρόνια αφορά τον υποβρύχιο -κυρίως- αλλά και τον παράκτιο καθαρισμό από διάφορα πλαστικά αλλά και από εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό, όπως δίχτυα, σχοινιά, αγκίστρια, πετονιές κ.ά., για την προστασία της θάλασσας αλλά και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, όπως χελώνες καρέτα καρέτα, δελφίνια, φώκιες», σημειώνει ο Ζήσης, που ελπίζει πως το παράδειγμά του θα βρει μιμητές μεταξύ και των υπόλοιπων παιδιών.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαι παράδειγμα και για τα υπόλοιπα παιδιά σε μια κοινωνία που θα σέβεται το περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά και δεσμεύεται πως ο ίδιος, προσωπικά, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι και σήμερα «για ένα καλύτερο μέλλον».

Κι επειδή ο θυμόσοφος λαός λέει πως «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», ήταν ο πατέρας του Ζήση, Μιχάλης Βαγκούσης, ο οποίος έδωσε το παράδειγμα στον γιο του και τον μύησε στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας, μαθαίνοντάς του να την αγαπά και να τη σέβεται.

«Ο Ζήσης ξεκίνησε συστηματικά από τα 7 να καθαρίζει τον θαλάσσιο βυθό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαγκούσης, ο οποίος περιγράφει τον Ζήση ως ένα παιδί χαμηλών τόνων, με τεράστια αγάπη για τη θάλασσα και το περιβάλλον.

«Να φανταστείτε ότι κάποιοι από τους καθηγητές του δεν γνώριζαν καν για τη δράση του και εξεπλάγησαν με τη βράβευση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μόλις αρχίσει να «μυρίζει» καλοκαίρι και λίγο προτού ο χειμώνας αρχίσει να δείχνει τις …άγριες διαθέσεις του, ο Μιχάλης Βαγκούσης και ο γιος του βρίσκονται καθημερινά στη θάλασσα και όπου βρίσκουν σκουπίδια, τα μαζεύουν δίνοντας τον δικό τους αγώνα για καθαρές θάλασσες.

«Όπου βρίσκουμε στην περιοχή μας σκουπίδια, δίχτυα και άλλο αλιευτικό εξοπλισμό ή και

διάφορα άλλα αντικείμενα, τα βγάζουμε από τη θάλασσα. Αν είναι μεγάλη ποσότητα, αφιερώνουμε μάλιστα όλη τη μέρα μας σ’ αυτόν τον σκοπό», λέει ο κ. Βαγκούσης.

Κι αν κάποιος νομίζει πως πλαστικά και αλιευτικός εξοπλισμός είναι τα μόνα που συναντούν μπαμπάς και γιος στον βυθό, τα όσα αναφέρει ο κ. Βαγκούσης τον διαψεύδουν…

«Με τον Ζήση έχουμε βρει το ναυάγιο μιας ανεμότρατας, η οποία χτύπησε στα βράχια και βούλιαξε. Ο ιδιοκτήτης της πήρε τα αντικείμενα αξίας που είχε πάνω και οι μηχανές και τα υπόλοιπα κομμάτια της ανεμότρατας έμειναν στον βυθό», εξηγεί και προσθέτει στη λίστα των αντικειμένων που συναντά κανείς στον βυθό τα λάστιχα από μηχανάκια και αυτοκίνητα, όπως και διάφορα άλλα εξαρτήματα οχημάτων.

Αυτό που κατέπληξε, ωστόσο, και τους ίδιους ήταν ένα drone που βρήκαν στον βυθό, τον «μίτο» της ιστορίας του οποίου κατάφεραν μάλιστα να ξετυλίξουν ανεβάζοντας ένα βιντεάκι με το …περίεργο εύρημα στο κανάλι τους στο youtube (Nautilus Greece).

«Βρήκαμε μια φορά κι ένα drone και το “ανεβάσαμε” στο κανάλι μας κι εκεί το είδε ο ιδιοκτήτης του και το αναγνώρισε. Ωστόσο, η ζημιά που είχε πάθει ήταν τόσο μεγάλη που δεν ήθελε να το επανακτήσει», θυμάται ο κ. Βαγκούσης.

Στο κανάλι Nautilus Greece μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στιγμές από τη δράση του Μιχάλη Βαγκούση και του Ζήση που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για το περιβάλλον.

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης *Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Βαγκούσης

Πηγή