Εφτάψυχες – Nine Lives: Μια οργάνωση που σιτίζει και στειρώνει τις αδέσποτες γάτες της πόλης

Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στην Πλάκα, στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια, όπου οι γάτες ταΐζονται αργά το βράδυ.

Οι Eφτάψυχες – Nine Lives δίνουν το δικαίωμα στις αδέσποτες γάτες της Αθήνας να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Από τον Ηλία Ζωγράφου

Οι Εφτάψυχες – Nine Lives, από το 2008 –ανεπίσημα από το 2005–, έχουν κάνει αμέτρητες στειρώσεις στις γάτες της Αθήνας. «Τα τελευταία χρόνια κάνουμε περίπου 1.700-1.800 στειρώσεις ανά έτος, ενώ παράλληλα βοηθάμε ανθρώπους που ταΐζουν γάτες» αναφέρει η Ελένη Κεφαλοπούλου, υπεύθυνη της οργάνωσης.

Ο κεντρικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από δώδεκα άτομα, τα οποία κάνουν όλη τη δουλειά, ενώ ο αμέσως επόμενος (20-30 άτομα) περιλαμβάνει τους ανθρώπους που βοηθούν με τις μεταφορές των ζώων και τα μπαζάρ μέσα από πωλήσεις ημερολογίων. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος κύκλος ανθρώπων (50-60 άτομα) που κάνουν στειρώσεις και χρηματοδοτούνται συνεχώς από τις Εφτάψυχες.

«Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί υποστηρικτές, που έρχονται στα μπαζάρ και στις εκδηλώσεις που κάνουμε ή αγοράζουν πράγματα που βγάζουμε κατά καιρούς (μπλουζάκια, ημερολόγια κ.λπ.)» συνεχίζει η κ. Κεφαλοπούλου.

«Μεγάλη είναι και η στήριξη ανθρώπων από το εξωτερικό, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, έχουν δει την κακή κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα και θέλουν να υποστηρίξουν την όλη προσπάθειά μας. Συνεργαζόμαστε, επίσης, και με κάποιες οργανώσεις του εξωτερικού, οι οποίες μας χρηματοδοτούν κάποια προγράμματα στειρώσεων, υπό τον όρο πάντοτε ότι θα τους δίνουμε τις αποδείξεις, τις φωτογραφίες των γατιών, την περιοχή στην οποία βρίσκονται κ.ο.κ.

Τα έσοδά μας είναι όλα από τα μπαζάρ, τις δωρεές, τα μπλουζάκια και τα ημερολόγια που πουλάμε. Βέβαια, πολλές φορές μάς λένε: “A, ξέρουμε ότι πήρατε τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τρώτε!”. Φυσικά γελάμε μ’ αυτά, γιατί δεν υπάρχουν τέτοια προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα!

Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές. Σταδιακά, όλοι καταλαβαίνουν ότι καλυτερεύει η ζωή των γατιών όλης της γειτονιάς, τόσο αυτών όσο και των ανθρώπων κάθε περιοχής.

Η Ελένη Κεφαλοπούλου

Έχουμε πλέον πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης. Εμείς, λόγω του ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε άμεσα, αυτό που κάνουμε oυσιαστικά είναι να καθοδηγούμε τον κόσμο, λέγοντάς του βήμα-βήμα τι ακριβώς πρέπει να κάνει, π.χ. να πάρουν την αστυνομία ή να καλέσουν τον εισαγγελέα ζώων.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πιο θετική στάση ως προς την υιοθέτηση πιο μεγάλων, ηλικιωμένων ή και ανάπηρων γατών (που είναι με ένα μάτι ή ακόμα και τυφλές). Γενικά, ο κόσμος είναι πιο φιλόζωος.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι οι συλλέκτες ζώων, δηλαδή οι φιλόζωοι, που έχουν αρχικά δυο-τρεις γάτες και καταλήγουν ακόμα και με 60! Αυτή είναι μια πιο δύσκολη περίπτωση, γιατί τότε χρειάζεται είτε να απευθυνθείς στον εισαγγελέα είτε να πας με τα “νερά” του συλλέκτη για να αρχίσει σιγά-σιγά να σου δίνει ζώα.

Εμείς, βέβαια, προσπαθούμε να βοηθάμε και με ομάδες εθελοντών, π.χ. στο Μάτι και στη Ραφήνα, όπου υπάρχουν τραυματισμένα ζώα με εγκαύματα. Συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα αυτό το πρόγραμμα, προσφέροντας σίτιση και στειρώσεις. Πέρσι, για παράδειγμα, στειρώσαμε συνολικά 110 γάτες στο Μάτι, ενώ φέτος είμαστε ήδη στις 30. Δηλαδή δεν τα έχουμε ξεχάσει αυτά τα ζώα».

Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές.

Το κύριο πεδίο δραστηριοποίησης των Nine Lives είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι εθελοντές. Σταδιακά, όλοι καταλαβαίνουν ότι καλυτερεύει η ζωή των γατιών όλης της γειτονιάς, τόσο αυτών όσο και των ανθρώπων κάθε περιοχής.

Οι μεγαλύτερες αποικίες βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους, στην Πλάκα, στο Μεταξουργείο και στην Ομόνοια, όπου οι γάτες ταΐζονται αργά το βράδυ. Οι Αμπελόκηποι, τα Πετράλωνα και το Παγκράτι είναι επίσης περιοχές όπου εκτείνεται το έργο της οργάνωσης, που, ανάλογα με το ενδιαφέρον των εθελοντών, αυξάνει το πεδίο δράσης της.

Ένα από τα καινούργια πράγματα που μπορεί να βρει κανείς στο site των Εφτάψυχων – Nine Lives είναι ένα παιδικό βιβλίο, διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά, με τίτλο Η γατοσυμμορία του Μπέντλαμ. To βιβλίο αυτό είναι για παιδιά δημοτικού και το έχει φτιάξει η Sally Cooper (ζωγράφος και συγγραφέας), η οποία έχει δώσει τα δικαιώματα στην εθελοντική οργάνωση, έτσι ώστε τα έσοδα να πάνε για την υποστήριξη του έργου των Nine Lives.

«Κοιτάζοντας το μέλλον των αδέσποτων στην Αθήνα, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αποκτήσουν οι δήμοι προγράμματα στειρώσεων. Δεν χρειάζονται καταφύγια ή μεγαλόπνοα σχέδια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να στειρώσουν αδέσποτα ζώα. Νομίζω ότι κάπως έτσι το πρόβλημα σταδιακά θα εκλείψει. Δηλαδή χρειάζεται υπεύθυνη ιδιοκτησία και προγράμματα στειρώσεων» καταλήγει η κ. Κεφαλοπούλου.

Εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συντρέξει ένα συγκεκριμένο έργο της οργάνωσης, μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί της.

Επικοινωνία: ninelivesgreece@gmail.com, www.ninelivesgreece.com

Πηγή