Τι προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με παραδείγματα

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΑΕΔ.

Από τον Δημήτρη Μπαλή

Τι παραπάνω θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή από τη Σαντορίνη, αναφορικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», δεν γνωρίζουμε.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι στο διευρυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΑΕΔ, το ποσό από 10 εκατ. έφθασε τα 30 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι τις 300.000, προστίθεται και ο Εβρος στις περιοχές για τουρισμό με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το πρόγραμμα ξεκινά την 1η Αυγούστου 2020, ενώ παρατείνεται το περσινό πρόγραμμα που έληγε 31 Ιουλίου 2020, έως 31 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, αποτελεί οξυγόνο για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ενός προγράμματος με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Στόχος μας είναι να ωφεληθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όλοι όσοι είναι οικονομικά αδύναμοι. Δίνουμε την δυνατότητα  σε όλους να κάνουν διακοπές σε τουριστικό προορισμό της αρεσκείας τους και παράλληλα στηρίζουμε  τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  το νέο, ενισχυμένο, διευρυμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 είναι τελείως διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν.»

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:

 1. Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
 2. Υπερδιπλασιασμό των ωφελουμένων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.
 3. Για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά μας καθώς μέχρι τώρα επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.
 4. Αυξάνεται η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνουμε την συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.
 5. Αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
 6. Διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουμε σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.
 7. Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
 8. Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.
 9. Δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ
 10. Παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2020-21

 • ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ 10 ΣΤΑ 30 ΕΚ. ΕΥΡΩ
 • ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 • ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 2, 3, 4 ΚΑΙ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ
 • ΜΕΙΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
 • ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ/ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΑΠΟ 140.000 ΣΕ 300.000)
 • 20% ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ (ΑΠΟ 5 ΣΕ 6 ΒΡΑΔΙΑ)
 • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (10 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ, ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ) ΓΙΑ ΛΕΣΒΟ, ΛΕΡΟ, ΣΑΜΟ, ΧΙΟ, ΚΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
 • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΟ 25% ΑΠΟ 40%
 • ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΣΕ ΑΜΕΑ

Πηγή