Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δόθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, σε όλους τους φορείς του κλάδου.

Τα πρωτόκολλα αφορούν καταλύματα άνω των 50 δωματίων, τουριστικές κατασκηνώσεις,αλλά και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, Τουριστικά γραφεία, εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, κ.λπ..

Περιλαμβάνουν δε όχι μόνο τις καθημερινές διαδικασίες λειτουργίας των καταλυμάτων, αλλά και σχέδιο δράσης για την λήψη μέτρων πρόληψης και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων από το τουριστικό κατάλυμα.

Εκκρεμεί και η τυπική εφαρμογή τους σε ισχύ, που θα γίνει με την ψήφιση του νομσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό στην Βουλή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι το money-tourism.gr, είχε δημοσιεύσει και το σχέδιο των φορέων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είχε καταρτισθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την HellasCert και τον ΣΕΤΕ.

Τα πρωτόκολλα

Τα πρωτόκολλα έχουν ως εξής:

«Υγειονομικά Πρωτόκολλα Τουριστικών Επιχειρήσεων»

Τουριστικά Καταλύματα

Προτεινόμενες ημερομηνίες για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων:

01.06.2020: επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων
15.06.2020: επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας

Α. Πρωτόκολλο τουριστικών καταλυμάτων (πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων)

Οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αφορούν όλα τα καταλύματα ανεξαρτήτως τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, κατάταξης, είδους, διάρκειας λειτουργίας, πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Κάθε τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να καταρτίσει Πρωτόκολλο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Γενικά στοιχεία του Πρωτοκόλλου Ανάπτυξη σχεδίου δράσης και σχεδίου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος

Ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης από τη διοίκηση/διεύθυνση του τουριστικού καταλύματος και επιμέρους πρωτόκολλα για κάθε τμήμα του καταλύματος και ειδικότερα για την περίπτωση εμφάνισης κρίσης (διαχείριση πιθανού κρούσματος). Η ανάπτυξη του σχεδίου δράσης αφορά σε ξενοδοχεία με δυναμικότητα άνω των 50 δωματίων.   Η ανάπτυξη σχεδίου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος αφορά σε όλα  τα καταλύματα (σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ).

Πηγή