Έντεκα χώρες συντονίζονται για τον τουρισμό

Από τον Γιάννη Παλαιολόγο

Τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διοργάνωσε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. Οι δέκα συμμετέχοντες –πλην του κ. Μάας και του Νίκου Δένδια έλαβαν μέρος στο τηλεφώνημα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας– συζήτησαν τρόπους για να συντονίσουν καλύτερα το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων και την επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς. Πρόκειται για τις χώρες που είναι οι πιο δημοφιλείς θερινοί προορισμοί των Γερμανών τουριστών.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη, οι δέκα υπουργοί σημειώνουν ότι «θα είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε όχι απλά ότι οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους». Συνεπώς, όπως αναφέρουν, πρέπει «να συντονιστούμε στενά» στην άρση των μέτρων καραντίνας και στην αποκατάσταση των μεταφορικών συνδέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, «είναι σημαντικό να εργαστούμε προς μία κοινή κατανόηση υγειονομικών προτύπων και διαδικασιών».

Μιλώντας χθες το πρωί στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μάας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 15 Ιουνίου και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια στους αγαπημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς των Γερμανών. Στόχος του Βερολίνου είναι να αντικατασταθεί η υφιστάμενη «ταξιδιωτική προειδοποίηση», που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο και που ισχύει ώς τις 15.6, από μία νέα «ταξιδιωτική οδηγία», οι όροι της οποίας θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο κ. Μάας. Η νέα οδηγία θα συμβουλεύει τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με το πού μπορούν να κάνουν διακοπές και θα αναφέρει λεπτομερώς και τι μέτρα ισχύουν στους εκάστοτε τουριστικούς προορισμούς.

Μιλώντας στον γερμανικό μιντιακό όμιλο RND, o κ. Δένδιας τόνισε: «Οι ελληνικές αρχές, με ιδιαίτερη προσοχή, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας. Στην προσπάθειά μας αυτή, συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε και θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντική» στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωσης την πρωτοβουλία του κ. Μάας.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, στην ίδια δήλωση, ανάφερε ότι με κοινή πρωτοβουλία του ιδίου και του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα λάβει χώρα σήμερα τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής –κράτη-μέλη της Ε.Ε. και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων– με αντικείμενο «την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία μας για το κοινό μας όφελος». Παράλληλα, μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται και η σημερινή σύνοδος κορυφής της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των ταξιδίων μεταξύ τους. Θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των τεσσάρων χωρών.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στην έντυπη έκδοση εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε η συμμετοχή της Αυστρίας στην πρωτοβουλία.

Πηγή