Μένουμε σπίτι και γνωρίζουμε τον πλανήτη

Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς #PantaParea ανοίγουν στους επισκέπτες ένα «παράθυρο στον κόσμο».

Από τη Μαρία Αθανασίου

Μια συμπαθέστατη χαμογελαστή χελώνα, μια σοβαρή τίγρης, ένας στωικός ελέφαντας και μια παιχνιδιάρα μαϊμού περιμένουν υπομονετικά ένα παιδικό χεράκι να τους χρωματίσει με φαντασία και αγάπη. Λίγο πιο κει μπορεί κανείς να κάνει τον «γύρο του κόσμου σε 80 ερωτήσεις» ή να παίξει με το διασκεδαστικό «Οικοσκόπιο», ενώ ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι πανέτοιμος να ταξιδέψει τους επισκέπτες στις ομορφιές της Γης. Στην ειδική ενότητα «Μένουμε σπίτι» που έχει δημιουργηθεί στο σάιτ του WWF Ελλάς (wwf.gr/menoume-spiti), παιδιά και γονείς μπορούν να ψυχαγωγηθούν με ευφάνταστα παιχνίδια γνώσεων, χαρτοκοπτική, βίντεο, ζωγραφική, συνταγές και να συλλέξουν πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

«Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι, με την καθημερινότητά μας να έχει αλλάξει τόσο πολύ, είναι σημαντικό για εμάς να παραμένουμε μαζί και αισιόδοξοι. Μένουμε σπίτι σήμερα για να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας και να επανέλθουμε αύριο ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι», είναι το μήνυμα του δικτύου, που επιμένει ότι #PantaParea μπορούμε «να μοιραστούμε δημιουργικές ιδέες, να ανακαλύψουμε τη φύση μέσα από υπέροχα υλικά και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για έναν ζωντανό πλανήτη».

Στα blog posts του σάιτ μπορεί κανείς να μάθει ότι τόσο η δική μας υγεία όσο και αυτή του πλανήτη περνάει από το… πιάτο μας, γι’ αυτό και είναι «Καλύτερα το σπιτικό παρά το αγοραστό φαγητό» ή να ενημερωθεί ότι 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ 868 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία και να βρει χρήσιμες συμβουλές ώστε να κάνει πράξη το «Δεν πετάω φαγητό».

Στο «Οικοσκόπιο», παζλ, παιχνίδια μνήμης, λέξεων και ερωτήσεων, βίντεο συστήνουν στα παιδιά τα άγρια ζώα, τα λουλούδια, τα πουλιά, τα αρπακτικά και τους δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, τους υγροτόπους, την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος.

Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ ανοίγουν στους επισκέπτες ένα υπέροχο «παράθυρο στον κόσμο» με θέα τους ωκεανούς, τους παγετώνες, τα φαράγγια του πλανήτη και τους παίρνουν «συνταξιδιώτες» στις ελληνικές θάλασσες, σε εξερευνήσεις στη Γυάρο και στην Τήλο, σε πτήσεις στους ουρανούς παρέα με τους εντυπωσιακούς γύπες της Ευρώπης. Είναι άλλωστε ιδανική ευκαιρία τώρα που «Μένουμε σπίτι» να μάθουμε περισσότερα για τη φύση και να ανακαλύψουμε, εκτός από τις πιο κρυφές και παραμελημένες γωνιές του νοικοκυριού μας, το μεγαλύτερο «σπίτι» όλων μας.

Βράδια με ταινίες

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς είναι οι «Sunday Movie Nights». Συγκινητικές ιστορίες, προσεκτικά επιλεγμένες, με πρωταγωνιστές τον άνθρωπο και τη φύση παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στο κανάλι του WWF Ελλάς στο YouTube, μέσω μιας «ψηφιακής πρεμιέρας», σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όσους παρακολουθούν να «συνομιλήσουν» με το δίκτυο για απορίες σχετικές με το θέμα της ταινίας μέσω του comment section. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι τόσο η ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα με έναν προσιτό τρόπο όσο και η προώθηση δημιουργών που ασχολούνται με αντίστοιχα ζητήματα. Η προβολή των ταινιών του WWF αλλά και συνεργατών του –που προγραμματίζεται μία Κυριακή συνήθως προς το τέλος του κάθε μήνα– γίνεται μέσω του επίσημου καναλιού του WWF Ελλάς στο YouΤube. Τον Απρίλιο θα προβληθεί ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τις δασικές πυρκαγιές.

Πηγή