20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους – από τον καναπέ σου

Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του. 

Τώρα που είμαστε αναγκασμένοι να «μένουμε σπίτι», οι εικονικές περιηγήσεις είναι ένας τρόπος να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας και να μάθουμε πληροφορίες για μέρη που ίσως επισκεφθούμε στο μέλλον.

Δεδομένης της τρέχουσας πραγματικότητας της καραντίνας και μια και δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τους όμορφους κήπους που υπάρχουν και στη χώρα μας, ας περιηγηθούμε, έστω εικονικά, και ας μάθουμε πληροφορίες για μερικούς από τους αξιοθαύμαστους κήπους σε όλο τον κόσμο.

Τώρα που είμαστε αναγκασμένοι να «μένουμε σπίτι», οι εικονικές περιηγήσεις είναι ένας τρόπος να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας, αλλά και μια ιδανική ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για μέρη που ίσως αποτελέσουν έμπνευση για τα μελλοντικά ταξίδια μας.

Η έπαυλη Waddesdon (Αγγλία)

 

Το Waddesdon Manor είναι ένα κάστρο νεοαναγεννησιακού στιλ που υπήρξε το σπίτι της οικογένειας των Ρότσιλντ από τα τέλη του 1800, με πρώτο ιδιοκτήτη του τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild και τελευταίο τον James de Rothschild. Μετά το θάνατό του το 1959, το οίκημα, η πλειοψηφία των συλλογών που υπήρχαν μέσα σε αυτό αλλά και ολόκληρη η έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται πέρασαν στο National Trust, ώστε το κοινό να μπορεί να επισκεφτεί και να εκτιμήσει από κοντά το κάστρο και τους κήπους του. Από τότε, το Ίδρυμα Rothschild διαχειρίζεται το Waddesdon Manor το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 466.000 επισκέπτες το 2018. Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild με τη βοήθεια της αρχιτεκτόνισσας τοπίου Elie Lainé. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε εικονικά και στους εκπληκτικά όμορφους εσωτερικούς χώρους του Waddesdon Manor εδώ.

Ο κήπος του Κλοντ Μονέ στο Ζιβερνί (Γαλλία)

 

Ο θρύλος λέει ότι ο φημισμένος Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ αποφάσισε ότι έπρεπε να μετακομίσει στο Ζιβερνί τη στιγμή που αντίκρισε το γραφικό χωριό μέσα από ένα τρένο. Αφού βρήκε και αγόρασε το δικό του σπίτι εκεί, ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα το όραμά του που ήταν να δημιουργήσει τους δικούς του κήπους, ώστε να τους ζωγραφίσει στη συνέχεια. Τα Water Lilies, μια σειρά περίπου 250 ζωγραφικών έργων του, εμπνεύστηκαν από τους κήπους που δημιούργησε ο ίδιος. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και εξέχοντα έργα όπως το The Water Lily Pond, γνωστό για την ιαπωνική γέφυρά του με θέα σε μια ήσυχη λίμνη με κρίνα. Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του παρότι ταλαιπωρούνταν με την όρασή του επειδή είχε αποκτήσει καταρράκτη. Όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στους κήπους, μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε και στο σπίτι του Μονέ εδώ.

Ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο (ΗΠΑ)

Με πάνω από 50.000 μέλη, ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο έχει την υψηλότερη συμμετοχή σε μέλη από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο κήπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί: Αποτελείται από 385 στρέμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν 27 διαφορετικοί κήποι και τέσσερις διαφορετικές φυσικές περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε εδώ, ακόμα και τώρα που κάνετε αυτή την εικονική περιήγηση. Η Κηπουρική Λέσχη του Σικάγο (Chicago Horticultural Society), η οποία ιδρύθηκε το 1890, ήταν εκείνη που άνοιξε επίσημα αυτό τον βοτανικό κήπο το 1972. Ορισμένοι από τους 27 κήπους περιλαμβάνουν τον αγγλικό κήπο, τον ιαπωνικό κήπο και το Κέντρο Επιστήμης Φυτών (Plant Science Center).

Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης

 

Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης ξετυλίγεται μέσα σε 17 στρέμματα και περιλαμβάνει και ένα φυσικό καταφύγιο. Με μια πληθώρα καταρρακτών, ρυάκια και μια προβλήτα που βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού, αυτή η εικονική περιήγηση θα σας προσφέρει σίγουρα χαλάρωση. Το 1977 ο Dan J. Lutkenhouse αγόρασε ένα ακίνητο που αργότερα έγινε αυτό που είναι σήμερα ο κήπος, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Lutkenhouse. Μετά το άνοιγμα του Τροπικού Βοτανικού Κήπου της Χαβάης, το 1984, η οικογένεια Lutkenhouse δώρισε την έκταση σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το 1995. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 80 ειδών ελικοειδών και βρωμιελιών, για να μην αναφέρουμε τα δέντρα με καρύδες και με μάνγκο που υπάρχουν εδώ πάνω από έναν αιώνα.

Kew Gardens στο Ρίτσμοντ (Αγγλία)

 

Οι Kew Gardens είναι μέρος των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται το ιστορικό σπίτι αλλά και ο κήπος στο Wakehurst, που βρίσκεται μια ώρα μακριά, στο West Sussex της Αγγλίας. Οι κήποι εκτείνονται μέσα σε 326 στρέμματα και διαθέτουν το δικό τους παλάτι. Σημειωτέων ότι οι Kew Gardens αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η εικονική περιήγηση περιλαμβάνει επίσης και το Kew Palace –το κύριο κτίριο που έχει διατηρηθεί και είναι γνωστό ως το «ολλανδικό σπίτι»– που κάποτε ήταν η κατοικία του Βασιλιά Γεωργίου III και της οικογένειάς του. Παρόλο που είναι το μικρότερο παλάτι που υπάρχει, εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό ιστορικό σπίτι, φτιαγμένο στο ύφος της αρχιτεκτονικής του μανιερισμού, με ολλανδικές επιρροές. Οι Kew Gardens και το Wakehurst διαθέτουν συνολικά περίπου 27.000 ταξινομημένα φυτά, πάνω από 8 εκατομμύρια δείγματα φυτών, μυκήτων και βοτάνων και μια τράπεζα σπόρων που περιέχει περισσότερα από 40.000 είδη.

Με πληροφορίες από το House Beautiful

Πηγή