Κορωνοϊός: Δοκιμές φαρμάκων φέρνουν ελπίδα για την καταπολέμηση του ιού

Ενθαρρυντικές οι έρευνες για φάρμακα κατά του κορωνοϊού σε Γαλλία και Κίνα / Φωτογραφία: ΑΡ / John MInchillo

Γιατί αισιοδοξούν οι επιστήμονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες ανά την υφήλιο προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος, φονικός κορωνοϊός, με ομάδες ερευνητών να δημοσιεύουν ενθαρρυντικά νέα για ήδη υπάρχουσες δραστικές ουσίες, που αποδεικνύονται σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικές.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της υδροξυχλωροκίνης (Plaquenil), ενός φαρμάκου γνωστού εδώ και δεκαετίες στην ιατρική κοινότητα, καθώς χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία. Το συγκεκριμένο φάρμακο άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, διάσημου καθηγητή λοιμώξεων και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας. Είναι ο λοιμωξιολόγος που επικαλέστηκε χθες και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωσή του.

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, για να προσθέσει: «Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό».
Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε. Όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα το 90% των ασθενών που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. . Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του Plaquenil

Αλλά και στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, παρήγγειλε μεγάλες ποσότης χλωροκίνης που παρασκευάζει η φαρμακευτική εταιρεία Bayer, ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφερόμενος στη μελέτη του Ραούλντ είπε ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι πιλοτική και μικρής έκτασης. «Τις μελέτες στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, τις εφάρμοσε ο Ραούλτ, ένας διαπρεπής λοιμοξιολόγος – ερευνητής. Χρησιμοποίησε συνδυασμό χλωροκίνης που είναι ανθελονοσιακό φάρμακο και αζυθρομυκίνης που είναι ένα κοινό αντιβιοτικό και είδε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Να πούμε όμως ότι η μελέτη είναι πιλοτική και μικρής έκτασης. Πρέπει να συνεχιστεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση για να είναι τα αποτελέσματα αξιοποιήσιμα και αξιόπιστα. Θα ξέρουμε ίσως στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Το αντιγριπικό favipiravir που χρησιμοποιούν στην Κίνα κατά του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου, που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για νέα στελέχη της γρίπης, σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στην Ουχάν και τη Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου. Όπως δήλωσε ο Ζανγκ Σινμίν, αξιωματούχος στο κινεζικό υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, το φάρμακο favipiravir, που ανέπτυξε θυγατρική της Fujifilm, «έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και είναι σαφώς αποτελεσματικό στη θεραπεία», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο NHK ασθενείς που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο στην Σενζέν διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες μετά την αρχική θετική διάγνωσή τους, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο και οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές μετά από 11 μέρες κατά μέσο όρο. Παράλληλα, ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων σε περίπου 91% των ασθενών που έλαβαν το favipiravir, σε σύγκριση με το 62% εκείνων που δεν πήραν το φάρμακο.

Το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιούν γιατροί και στην Ιαπωνία σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε, πάντως, σε τοπική εφημερίδα ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως επίσης και ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τον HIV, lopinavir και ritonavir. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε στείλει παρτίδες του εν λόγω φαρμάκου στη Γουϊνέα για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα. Αλλά η γενικευμένη χρήση του favipiravir σε ασθενείς του κορωνοίού απαιτεί κυβερνητική έγκριση, αφού πρόκειται για αντιγριπικό φάρμακο. Αξιωματούχος τόνισε ότι η έγκριση του φαρμάκου μπορεί να γίνει τον Μάιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι κλινικές έρευνες.

Πηγή