Ενημερωτικό σημείωμα από τον ΕΟΤ για τον Covid-19

Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ. Φραγκάκη, έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα.

Ο ΕΟΤ παρέχει πληροφόρηση από την πρώτη μέρα για τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό από την Ελληνική Κυβέρνηση και αφορούν τον τουρισμό, τους επισκέπτες μας και την κατάσταση στην χώρα. Μπείτε στην ειδική ενότητα του visitgreece.gr και ενημερωθείτε αναλυτικά για οτιδήποτε νεότερο.

Σχετικά με τον COVID 19

Λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού, σε όλο τον κόσμο, η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του covid-19.

Επί του παρόντος η Ελλάδα ματαίωσε όλες τις  συνδέσεις με τις χώρες εκτός ΕΕ, καθώς και την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι νεωτέρας. Eπιβάλλει επίσης καραντίνα 14 ημερών σε κάθε νέα άφιξη εφεξής, μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση σε όλα τα κρουαζιερόπλοια και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που αγκυροβολούν στα λιμάνια της.

Τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά από τις 15 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Κλειστοί θα παραμείνουν οι ξενώνες φιλοξενίας νέων  (Youth Hostels), για το χρονικό διάστημα από 19.3.2020 έως και 30.4.2020.

Επιπλέον, έχουν απαγορευθεί οι μαζικές συγκεντρώσεις. Μουσείααρχαιολογικοί χώροικινηματογράφοι και εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης. Καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ έχουν κλείσει, εκτός από εκείνα που παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι ή παραλαβής από το κατάστημα, μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης.

Για όσο διάστημα βρίσκεστε στην Ελλάδα, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που έχει σχέση με τον COVID-19, παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στον αριθμό 1135.

Συμβουλές για ταξιδιώτες

Ο κίνδυνος για ταξιδιώτες θεωρείται υψηλός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν ανούσιες μετακινήσεις σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά αυτού του νέου κορωναϊού.

Εάν ταξιδεύετε σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19, τότε θα πρέπει:

Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό, ιδιαίτερα μετά από βήχα ή φτέρνισμα, προτού ακουμπήσετε και καταναλώσετε φαγητό.
Αποφύγετε κάθε επαφή με ζώα (νεκρά ή ζωντανά), αγορές κρεάτων και προϊόντα κρεάτων (όπως ωμό κρέας).
Αποφύγετε κάθε επίσκεψη σε αγορές με ζωντανά πτηνά ή σε αγορές με ζώα.
Αποφύγετε κάθε επαφή με ασθενείς που εμφανίζουν ασθένεια με αναπνευστικά συμπτώματα.
Σας παρακαλούμε να δείτε τα παρακάτω βίντεο από τον ΠΟΥ.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19 θα πρέπει:

Να αναβάλλετε το ταξίδι σας εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα σας (όχι με τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Αποφύγετε κάθε επαφή με άλλα άτομα εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.

Μετά την επιστροφή σας από περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19:
Παρακολουθείτε διαρκώς την υγεία σας για 14 ημέρες.
Σε περίπτωση που παρουσιάσετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να μείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε άμεσα ιατρική παρακολούθηση, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (1135, 210-5212054).

Για περαιτέρω πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας δείτε εδώ.

 

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ομάδα του Visit Greece είναι στο πλευρό σας. Σας συμβουλεύουμε να #Συνεχίσετεναονειρεύεστε και προς το «παρόν» #επισκεφθείτε την ΕλλάδαΑπόΤοΣπίτι. Μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε με τις αναρτήσεις μας σε Facebook και σε InstagramTweets και ομάδες Pinterestboards!

#Μείνετε ψύχραιμοι, #μείνετε σπίτι #παραμείνετε ασφαλείς και αφήστε το insta να σας ψυχαγωγήσει! #μένουμε_σπίτι #ΗΕλλάδαΠάνταΕπίκαιρη #παραμείνετεθετικοί #παραμείνετευγιείς

Δείτε αυτή την ανάρτηση στο Instagram για να πάρετε μια γεύση…