ΕΚΤ: Πακέτο 750 δισ. ευρώ για ομόλογα – Αγοράζει και ελληνικά

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ (Πηγή φωτό EPA)

Δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ, λόγω του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα σε αυτό.

Με την αποδέσμευση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η ΕΚΤ δίνει «ένεση» ρευστότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος που έχει ο κορωνοϊός στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΚΤ θεωρεί αποδεκτούς τίτλους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για πρώτη φορά από το 2015. Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Κάτι που αναμένεται να αποκλιμάκωση το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και «κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», επεσήμανε ο υπουργός.

Σταϊκούρας: Ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς μας

Ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΚΤ ο κ. Σταϊκούρας.

«Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση», τόνισε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.

Λαγκάρντ: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας

Η ΕΚΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ, διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων προστίθεται στην αγορά ομολόγων αξίας 120 εκατ. ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί πριν από έξι ημέρες και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Πηγή