Σε «καραντίνα» διαρκείας Ελλάδα και Ευρώπη

Εξυπηρέτηση πελατών σε φαρμακείο μέσα από παραθυράκι.

Σε «υγειονομική καραντίνα» τίθενται Ελλάδα και Ευρώπη σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επέλασης του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι από αύριο κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, που θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Παράλληλα, ρολά μπαίνουν σε όλα τα τουριστικά καταλύματα, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διατηρηθεί «ανοικτό» το κράτος, δηλαδή να συνεχίσουν να παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες, πέραν βεβαίως του συστήματος υγείας. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΥΠΑ) και εκπροσώπους κινητής τηλεφωνίας, για να συζητηθούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, ώστε σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για βάρδιες και «συντήρηση δυνάμεων» σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, την «προσωρινή» απαγόρευση «μη ζωτικών» ταξιδιών από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απαγόρευση θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και αν κριθεί αναγκαίο θα ανανεωθεί. Από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των μελών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε χώρα-μέλος του Σένγκεν. Για να ισχύσει το μέτρο, πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του G7, η εισήγηση της Κομισιόν έγινε κατόπιν «εκτεταμένων διαβουλεύσεων» με τα κράτη-μέλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο συγκέντρωσε «την ισχυρή υποστήριξη» των μελών της Ζώνης Σένγκεν (22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία, σε επαφές που είχε μαζί τους, το είδαν και αυτές «πολύ θετικά».

Εγγραφο της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη που διέρρευσε (Bloomberg) φανερώνει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση προτείνεται ως μέτρο που θα «επιτρέψει την άρση των συνοριακών ελέγχων» στο εσωτερικό της Ζώνης Σένγκεν, οι οποίοι «απειλούν να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.».

Νωρίτερα χθες, η Κομισιόν δημοσιοποίησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η λογική τους είναι άτομα που αποτελούν ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού να ταυτοποιούνται μέσω υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα και να λαμβάνουν την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται, είτε στη χώρα αναχώρησης είτε στη χώρα άφιξης. Στη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρει ρητώς ότι είναι προτιμότερη αυτή η προσέγγιση από το γενικευμένο κλείσιμο των συνόρων.

Οι οδηγίες αυτές παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών των κρατών-μελών η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Στην ακραία περίπτωση που θα χρειαστεί κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, «πρέπει να οργανώνεται με τρόπο που αποφεύγει τη δημιουργία μεγάλων συγκεντρώσεων, που συνεπάγονται κίνδυνο εξάπλωσης του ιού».

Πηγή