Ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από γηροκομεία – Με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Εικονικη ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, φωτογραφίες PARIS TAVITIAN

Μία πολυαισθητηριακή εμπειρία σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν σε γηροκομεία προτείνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μια εικονική ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορούν να απολαύσουν άτομα που ζουν σε γηροκομεία.

Ηλικιωμένοι κάνουν 3-d βόλτα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την ξεχωριστή εμπειρία θα προσφέρουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η ομάδα θεάτρου seveneleven, κατά το δεύτερο κύκλο εργαστηρίων που πραγματοποιούν σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σοφή παρέα στο Μουσείο».

ηλικιωμενη

Μια εικονική ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορούν να απολαύσουν άτομα που ζουν σε γηροκομεία

Kατά τους επόμενους έξι μήνες, το Μουσείο μαζί με την seveneleven -η οποία ειδικεύεται στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του προγράμματος «θάλλω»- θα επισκεφθούν 12 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία στην Αττική.

Oι ηλικιωμένοι θα «ζήσουν» την εμπειρία μιας επίσκεψης στο Μουσείο, μέσω μίας εικονικής ξενάγησης στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου που αφορά τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στα γηροκομεία υλοποιείται για δεύτερη χρονιά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Μέχρι σήμερα πάνω από 400 ηλικιωμένοι έχουν συμμετάσχει, εκ των οποίων το 85% ζουν με κάποια μορφή άνοιας. Σκοπός των εργαστηρίων δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία των ηλικιωμένων που διαμένουν σε γηροκομεία και δεν μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο αλλά και η βιωματική επαφή τους με τον πολιτισμό των Κυκλάδων.

Πώς θα γίνεται η εικονική ξενάγηση στο Κυκλαδικό Μουσείο

Φέτος η επαφή αυτή θα γίνεται με έναν ακόμη τρόπο: στη δεύτερη από τις τρεις επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται σε κάθε γηροκομείο, οι ηλικιωμένοι θα παρακολουθούν, με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, μια ξενάγηση διάρκειας 4 λεπτών στο Μουσείο, δίνοντας έτσι μία άλλη διάσταση στην καθημερινότητά τους. Το βίντεο, εκτός από εικονική ξενάγηση στο Μουσείο, περιλαμβάνει και πλάνα από νησιά των Κυκλάδων που τους παρακινούν να «ταξιδέψουν» στις Κυκλάδες, να ανασύρουν μνήμες και να αισθανθούν ότι βρίσκονται κάπου αλλού, έστω και για μερικά λεπτά.

Με βάση την εμπειρία της seveneleven από το 2018 σε γηροκομεία, η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας αποτελεί μία νέα μορφή ψυχαγωγίας σε άτομα που ζουν με κάποια μορφή άνοιας. Σύμφωνα με έρευνες, η πολυαισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει φαίνεται να περιορίζει κάποια συμπτώματα όπως το στρες και η σύγχυση.

ηλικιωμενος

Οι ηλικιωμένοι θα παρακολουθούν, με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, μια ξενάγηση διάρκειας 4 λεπτών στο Μουσείο, δίνοντας έτσι μία άλλη διάσταση στην καθημερινότητά τους

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στα γηροκομεία με προφορά γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας efood. Το βίντεο σχεδιάστηκε από την εταιρία 2MONOCHANNELS. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλε η Αλεξία Κυριακοπούλου.

Το κοινωνικό πρόγραμμα «Σοφή παρέα στο Μουσείο» του Κυκλαδικού

Το πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2016 με μια σειρά δράσεων για άτομα άνω των 65. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες επισκέψεις ΚΑΠΗ/Λεσχών Φιλίας στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου – μία δράση που υποστηρίζεται από τους Young Patrons του Μουσείου – έχοντας μέχρι σήμερα φέρει 6,000 επισκέπτες στο Μουσείο.

Από τον Ιανουάριο του 2019, πραγματοποιούνται επίσης εβδομαδιαία εργαστήρια με θέμα το «Παιχνίδι στην αρχαιότητα» σε Λέσχες Φιλίας που έχουν ήδη επισκεφθεί μία φορά το Μουσείο ενώ παράλληλα ξεκίνησαν τα εβδομαδιαία εργαστήρια εκτός Μουσείου στα γηροκομεία. Οι δύο αυτές δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

Πηγή