Τι είναι η τράπεζα πλαστικού;

Η καινοτόμος ιδέα που πολεμά την ρύπανση, την ακραία φτώχεια και αλλάζει τις συσκευασίες των μεγάλων εταιριών  

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Η Plastic Bank είναι μια νέα επιχείρηση ανακύκλωσης που αποσκοπεί στην εξάλειψη του πλαστικού αλλά και της φτώχειας, με καινοτόμο τρόπο. Ουσιαστικά είναι μια οικολογική «τράπεζα», όπου όλα είναι διαθέσιμα για αγορά όχι με χρήμα, αλλά με πλαστικά απορρίμματα.

Η ιδέα πίσω από την κοινωνική επιχείρηση Plastic Bank ξεκίνησε το 2015 από τον David Katz, όταν έκανε καταδύσεις σε όλο τον κόσμο και είδε το συγκλονιστικό αριθμό των πλαστικών σκουπιδιών στον ωκεανό. Ήξερε όμως το να καθαριστούν οι θάλασσες, δεν είναι αρκετό, διότι το πλαστικό δεν βρίσκεται μόνο στο νερό. Βλέποντας το πόσοι άνθρωποι ζουν στην ανέχεια και προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερικά χρήματα μέσω της ανακύκλωσης, του ήρθε η εξής ιδέα:  Να συνδυάσει και τα δυο.

Παράλληλα λειτουργεί και ως μεσάζοντας για μεγάλες εταιρείες που θέλουν να μειώσουν το αρνητικό οικολογικό τους αποτύπωμα

Δημιούργησε λοιπόν την Plastic Bank, όπου κέντρα συλλογής πλαστικού αναλαμβάνουν να ανακυκλώσουν τα απορρίμματα, και να πληρώσουν όσους τα φέρνουν εκεί είτε με χρήματα, είτε με wi fi, είτε με πρόσβαση σε ρεύμα ώστε να φορτίσουν τα κινητά τους. Αυτό λειτουργεί ως μια ανάσα για φτωχές κοινότητες όπως αυτές της Αιτής, της Βραζιλίας και του Περού, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Παράλληλα λειτουργεί και ως μεσάζοντας για μεγάλες εταιρείες που θέλουν να μειώσουν το αρνητικό οικολογικό τους αποτύπωμα, αφού μπορούν να προμηθευτούν πλαστικό από τα κέντρα ανακύκλωσης της Plastic Bank και να φτιάξουν πιο οικολογικές συσκευασίες.

Δεν πρόκειται για ένα όραμα μιας κοινωνίας που κάποτε θα χρησιμοποιεί τα σκουπίδια της αντί για μετρητά. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει τώρα και αφορά συλλογικά το μέλλον του πλανήτη.

Το κοντέρ της Plastic Bank αυτή τη στιγμή δείχνει πως μέχρι τώρα έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 8,5 εκατ. τόνοι πλαστικού. Και συνεχίζει να «τρέχει».

Πηγή