Μάχη για ένα ψίχουλο: Ο «καυγάς των ποντικιών» απέσπασε το βραβείο κοινού διεθνούς διαγωνισμού

SAM ROWLEY/WPY

Το κοινό ξεχώρισε και αντάμειψε με τις ψήφους του σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό μία μάχη επιβίωσης μεταξύ δύο ποντικιών, σε σταθμό μετρό του Λονδίνου

Υπάρχουν παντού, αλλά δεν τα βλέπουμε. Ο Σαμ Ρόουλι, όμως, ήταν αποφασισμένος να εντοπίσει τα ποντίκια που ζουν κάτω από τα πόδια μας, υπαρκτά αλλά αόρατα, στα σκοτεινά τούνελ και τις γραμμές του μετρό. Και τα κατάφερε.

Ο φωτογράφος πέρασε μία εβδομάδα σε υπόγειο σταθμό του σιδηροδρομικού δικτύου του Λονδίνου για να απαθανατίσει τα τρωκτικά του. Ξαπλωμένος μπρούμητα στην αποβάθρα περίμενε την κατάλληση στιγμή.

Η επιμονή του ανταμείφθηκε. Κατάφερε να συλλάβει το στιγμιότυπο όπου δύο ποντίκια κυριολεκτικά δίνουν μάχη για μια μπουκιά φαγητού που έπεσε από έναν επιβάτη.

Τον «Καυγά στο σταθμό» ψήφισαν περίπου 28.000 άνθρωποι, αναδεικνύοντάς τη «Φωτογραφία Άγριας Ζωής της Χρονιάς», του LUMIX People’s Choice Award.

O Λονδρέζος που αυτή τη στιγμή δουλεύει στο Μπρίστολ ως ερευνητής στο τμήμα κινηματογράφησης φυσικής ιστορίας του BBC, παραδέχεται πως η αστική άγρια ζωή είναι το πάθος του ενώ δηλώνει θαυμαστής των πλασμάτων που καταφέρνουν να εξελίσσουν την ύπαρξή τους σε σκληρά περιβάλλοντα: «Αυτά τα ποντίκια του μετρό, για παράδειγμα, γεννιούνται και περνούν όλη τους τη ζωή χωρίς να δουν ποτέ το φως του ήλιου ή να νιώσουν τη δροσιά του χορταριού. Υπό μία έννοια, είναι μία απελπισμένη κατάσταση, να τρέχουν στα σκοτεινά τούνελ για μερικούς μήνες, ίσως ένα ή δύο χρόνια, και μετά να πεθαίνουν. Κι επειδή υπάρχουν τόσα πολλά ποντίκια και τόσοι λίγοι πόροι, χρειάζεται να δίνουν μάχη για κάτι τόσο μικρό όσο ένα ψίχουλο».

Οι φαν του ετήσιου, διάσημου διαγωνισμού, βαθμολόγησαν μερικές άλλες φωτογραφίες που δεν κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία, ωστόσο, κέρδισαν το θαυμασμό του κοινού.

Ένας ουραγκοτάγκος, θύμα εκμετάλλευσης τσίρκου – Αaron Gekoski

Μία αγέλη αρκτικών ταράνδων ξεκουράζεται στο χιόνι – Francis De Andres

Ένας μικρός μαύρος ρινόκερος σε τρυφερό ενσταντανέ με τον φροντιστή του – Martin Buzora

Δύο τζάγκουαρ διεκδικούν ένα ανακόντα – Michel Zoghzhog