Στα σκαριά μια… Σίλικον Βάλεϊ στην Ήπειρο από Γερμανούς

Η P&I ήταν η πρώτη γερμανική εταιρεία που εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα, δημιουργώντας κέντρο καινοτομίας που απασχολεί 77 μηχανικούς πληροφορικής. Ακολούθησε η επίσης γερμανική TeamViewer, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Νοέμβριο με 17 μηχανικούς και την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε τα εγκαίνια των γραφείων της. Η Prodyna είναι μία ακόμα εταιρεία που βρίσκεται ένα βήμα από την εγκατάστάση της στα Ιωάννινα, ενώ η αμερικανική Cisco βολιδοσκοπεί την περιοχή της Πρέβεζας, επεκτείνοντας την ελληνική εκδοχή της Silicon Valley στην Ήπειρο.

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη

Ένας Γερμανός μεγαλοεπενδυτής, λάτρης της χώρας μας και ένας μετανάστης Ηπειρώτης μηχανικός πληροφορικής μεταμορφώνουν την πόλη των Ιωαννίνων σε μια –τηρουμένων των αναλογιών– Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη της Ηπείρου απασχολούν 94 μηχανικούς πληροφορικής, αλλά πολύ σύντομα μπορεί να ξεπεράσουν τους 400 ή και περισσότερους.

Πρόκειται για τους Γιορκ Ροκενχάουζερ (Jörg Rockenhäuser), επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Permira για τις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), και τον Βασίλη Τριάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας P&I Personal & Informatik AG. Οι δυο τους το 2017 αποφάσισαν τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας στα Ιωάννινα από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας πληροφορικής P&I, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το ίδιο αποφάσισε να κάνει και η γερμανική εταιρεία TeamViewer. Τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία εγκαταστάσεων στα Γιάννενα μια τρίτη γερμανική εταιρεία πληροφορικής, η Prodyna, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και η αμερικανική εταιρεία Cisco εξετάζει το ίδιο για την πόλη της Πρέβεζας. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των κινήσεων είναι η αναζήτηση και η απασχόληση ταλαντούχων μηχανικών πληροφορικής, οι οποίοι πλέον σπανίζουν σε όλη την Ευρώπη.

H P&I, η πρώτη ξένη εταιρεία που εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα, σήμερα απασχολεί 77 μηχανικούς πληροφορικής και, όπως αναφέρουν στελέχη της, σύντομα θα φτάσουν τους 200. Αντίστοιχους στόχους έχει και η TeamViewer, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον περασμένο Νοέμβριο με 17 μηχανικούς και την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε τα εγκαίνια των νέων γραφείων της. Στόχος της, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της, Φίλιπ Ντόιτσερ (Philipp Deutscher), είναι το προσωπικό να ανέλθει σε περισσότερους από 50 μέχρι το τέλος του έτους και μεσοπρόθεσμα σε 200.

Και οι δύο προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν αναζητούν πελάτες στην Ελλάδα. Ούτε καν στη Βαλκανική. Αυτό που αναζητούν, όπως αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της P&I Hellas EΠΕ, Γιάννης Τσιλιμπάρης, είναι ταλαντούχους μηχανικούς που θα γράφουν κώδικα και θα ελέγχουν αποτελεσματικά εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και αλλού. Η αγορά τους είναι κυρίως η γερμανόφωνη Ευρώπη, ακολουθούν Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η P&I

Η P&I είναι εταιρεία παραγωγής λογισμικού διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αναπτύσσει εφαρμογές που απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, που λόγω πολυσχιδών γεωγραφικών (και όχι μόνο) δραστηριοτήτων τηρούν μισθοδοσία με πολλαπλές και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε αρχικά ως οικογενειακή, αλλά σταδιακά πέρασε στα χέρια επενδυτικών επιχειρήσεων, πρώτα της Carlyle, εν συνεχεία της Permira και προσφάτως της HG Capital Trust. H εταιρεία στη χρήση του 2018-2019 είχε έσοδα 132 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 65 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, η θυγατρική της εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2019, P&I Hellas ΕΠΕ, είναι ένα κέντρο καινοτομίας (Ιnnovation Hub) όπου σχεδιάζονται και ελέγχονται νέες εφαρμογές. Η πιο σημαντική συμβολή της, σύμφωνα με τον κ. Τσιλιμπάρη, είναι ότι οι Ελληνες μηχανικοί στα Γιάννενα μετέτρεψαν την αρχιτεκτονική των εφαρμογών της P&I από μια παραδοσιακή client/server σε μια σύγχρονη cloud αρχιτεκτονική. «Πλέον τα δεδομένα των εφαρμογών τους είναι προσβάσιμα και από οπουδήποτε, ακόμη και από κινητό τηλέφωνο», λέει ο πρώην επικεφαλής της επιχείρησης.

H TeamViewer

Η TeamViewer στα Ιωάννινα δημιούργησε την TeamViewer Greece ΕΠΕ, την οποία ονομάζει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης και συνεργασίας, δηλαδή εφαρμογές που παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ελέγχου συστημάτων από απόσταση. Η πιο γνωστή εφαρμογή είναι η ομώνυμη, που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου ενός υπολογιστή από απόσταση.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία κερδίζει σημαντικό έδαφος εξαιτίας της ανάπτυξης τεχνολογιών όπως είναι τα ρομποτικά συστήματα, οι εφαρμογές του «Διαδικτύου των πραγμάτων» (Internet of Things) κ.ά. Και καθώς οι τεχνολογίες αυτές διασπείρονται τόσο γεωγραφικά όσο και σε σημεία που δεν έχει πρόσβαση ο άνθρωπος, χρειάζονται εξελιγμένα και χαμηλού κόστους συστήματα ελέγχου. Σύμφωνα με τα στελέχη της, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει το λογισμικό της σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές (υπολογιστές, ρομποτικά συστήματα κ.λπ.).

Προβλήματα από την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και έλλειψη χώρων γραφείων

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της TeamViewer, η είσοδός της στην αγορά των Ιωαννίνων δεν αντιμετώπισε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε σε άλλες χώρες (Γερμανία, Σλοβακία, Αυστρία κ.ά.) όπου η εταιρεία έχει επενδύσει. Αντίθετα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Φίλιπ Ντόιτσερ, οι Αρχές της πόλης και της Περιφέρειας έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσουν την εγκατάστασή της, η οποία ωστόσο, ας σημειωθεί, δεν απαιτεί την έκδοση ειδικών αδειών. Επίσης η εταιρεία δεν ζήτησε και δεν έλαβε κανένα φορολογικό ή άλλου είδους κίνητρο.

Δύο ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Ντόιτσερ. Πρώτον, η σπανιότητα υποδομών real estate στην πόλη των Ιωαννίνων και, δεύτερον, η χαμηλή ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Αναφορικά με το πρώτο, η πόλη των Ιωαννίνων δεν διαθέτει επαρκείς γραφειακούς χώρους. Αντίθετα διαθέτει πολλές άλλες εγκαταστάσεις για άλλες χρήσεις (π.χ. εκθέσεις, μεταποίηση κ.λπ.).

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η P&I η οποία, παρά την αναζήτηση, τελικά βρήκε στέγη σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τώρα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, η περιφέρεια έχει δεσμεύσει χώρο 40 στρεμμάτων παραπλεύρως του πανεπιστημίου, με στόχο να δημιουργήσει ένα κέντρο καινοτομίας που θα στεγάσει παρόμοια εγχειρήματα με αυτό της TeamViewer. To δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η γερμανική εταιρεία είχε να κάνει με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Καθώς οι εταιρείες λογισμικού απαιτούν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (π.χ. οπτικών ινών), αυτές μέχρι πρόσφατα απουσίαζαν.

Ωστόσο η απόφαση της Vodafone να επενδύσει στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στα Ιωάννινα θα επιλύσει το πρόβλημα. Μάλιστα η TeamViewer εγκαταστάθηκε σε γραφεία απ’ όπου διέρχεται ήδη οπτική ίνα, με την οποία σύντομα αναμένεται να διασυνδεθεί με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννίνων και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες λογισμικού, επειδή ελέγχουν συνεχώς τον κώδικα εφαρμογών, αναγκάζονται τακτικά να «σηκώνουν» στο υπολογιστικό νέφος μεγάλα αρχεία (προγράμματα) που απαιτούν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης, δηλαδή υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Ο καθοριστικός ρόλος ενός Γερμανού φιλέλληνα

O βασικός λόγος που επιλέγουν την Ηπειρο οι εταιρείες τεχνολογίας είναι επειδή κάποιος έκανε την αρχή. Και την αρχή αυτή πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια η P&I, αφενός λόγω ανάγκης, αφετέρου επειδή δύο στελέχη της έχουν δεσμούς με την Ηπειρο.

Η ανάγκη προέκυψε από το γεγονός ότι η Ευρώπη στερεύει από μηχανικούς πληροφορικής. Η επιθυμία προέκυψε λόγω του ότι ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Permira, Γιορκ Ροκενχάουζερ, έχει στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Πρωτίστως είναι παντρεμένος με Ελληνίδα με καταγωγή από την Κοζάνη. Δευτερευόντως λατρεύει τη χώρα μας και κυρίως την Κέρκυρα, όπου διατηρεί και ένα θερινό «ανάκτορο», όπως το χαρακτηρίζουν όσοι το έχουν δει. Ο ίδιος παρευρέθηκε στα εγκαίνια των γραφείων της P&I στα Γιάννενα και εν γένει δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφθεί τη χώρα μας.


Ο Γιορκ Ροκενχάουζερ διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα.

O κ. Ροκενχάουζερ είναι ένα κλασικό «golden boy» με το άγγιγμα του Μίδα. Πρόσφατα η Permira πούλησε την P&I στη βρετανική επενδυτική εταιρεία HG Capital αντί 2 δισ. ευρώ, αποκομίζοντας υπεραξίες της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Την εταιρεία είχε αποκτήσει το 2016 αντί περίπου 800 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η Permira τελικά απομείωσε τη συμμετοχή της από 100% στην P&I, στο 6%.

Επίσης, το περασμένο Φθινόπωρο η Permira πραγματοποίησε την εισαγωγή των μετοχών της TeamViewer στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αποκομίζοντας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Με την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο, η συμμετοχή της Permira στην TeamViewer περιορίσθηκε από 100% σε 58%. Σήμερα η εταιρεία αποτιμάται σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Και στις δύο αυτές «δουλειές», που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, κρίσιμος ήταν ο ρόλος του κ. Ροκενχάουζερ.

Επιλογή με πολύ συναίσθημα και πολύ… ρίσκο

Την επιθυμία του κ. Γιορκ Ροκενχάουζερ για να κάνει κάτι για την Ελλάδα, αναμφίβολα ενίσχυσε ο CEO της εταιρείας P&I, Βασίλης Τρίαδης. Ο τελευταίο κατάγεται από τo Γρεβενίτι Ζαγορίου, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και ζει επί δεκαετίες στη χώρα αυτή. Είναι ο επικεφαλής της P&I Γερμανίας και η καταγωγή του αυτή συνέβαλε στη δημιουργία της P&I Hellas ΕΠΕ.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι δυο τους, Γ. Ροκενχάουζερ και Β. Τρίαδης, το 2017 είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην Ισπανία και στην Ελλάδα για την επέκταση της εταιρείας. Η επέκταση αυτή επιβλήθηκε, καθώς η εταιρεία δεν έβρισκε καλούς μηχανικούς πληροφορικής, ούτε στη Γερμανία όπου θεωρούνται πολύ ακριβοί, αλλά ούτε και στη Σλοβακία, όπου η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας. Το δίλημμα, παρόλο που είχε αρκετό ρίσκο, τελικά έκλεισε με την επιλογή της χώρας μας. Το παράδειγμα της P&I ακολούθησε και η πρώην «αδελφή» εταιρεία TeamViewer –η P&I πουλήθηκε από την Permira τον περασμένο Δεκέμβριο– ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η εγκατάσταση στα Ιωάννινα της τρίτης γερμανικής εταιρείας Prodyna. Η τελευταία έχει βάλει πόδι στη χώρα μας με τη δημιουργία υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τις δημοτικές αρχές της πόλης των Ιωαννίνων για την εξεύρεση γραφείων. Η Prodyna Greece απασχολεί 20 επιστήμονες της πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη.


Ο διευθύνων σύμβουλος της P&I Βασίλης Τρίαδης.

Παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας της Ηπείρου αναφέρουν ότι την αγορά ανθρώπινου δυναμικού τώρα κοιτάζει και η αμερικανική Cisco. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, συνέβαλε το σπάσιμο της γεωγραφικής απομόνωσης της Περιφέρειας, χάρις στους μεγάλους οδικούς άξονες. Ετσι, τόσο το Παν. Δυτικής Μακεδονίας όσο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου θεωρούνται γειτνιάζοντα εκκολαπτήρια ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγή